Senatorul Gabriela Cretu, gazda reuniunii presedintilor COSAC

0
854

Reuniunea presedintilor Conferintei Organelor Specializate in Afaceri Comunitare si Europene (COSAC), eveniment organizat in marja dimensiunii parlamentare a primei presedintii rotative a Consiliului UE detinute de Romania, a avut loc luni, 21 ianuarie, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost moderat de presedintii Comisiilor de Afaceri Europene din Senat si Camera Deputatilor, Gabriela Cretu si Angel Talvar, si a reunit delegatii din 36 de tari – membrele UE, statele candidate, statele partenere, precum si reprezentanti ai Parlamentului European si ai Comisiei Europene.

La sectiunea dedicata concluziilor, Gabriela Cretu presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, si-a exprimat convingerea ca nu exista retete pentru coeziune si convergenta, ca atingerea acestor obiective depinde de multi factori – de ceea ce se intampla la nivel national, la nivel comunitar, dar si de cadrul global. „Suntem in situatia in care la nivel comunitar avem la dispozitie trei categorii de instrumente pentru interventie: instrumentele financiare, bugetul, reglementarile si coordonarea politicilor. In ce stare suntem? Coordonarea politicilor – trebuie sa acceptam – este slaba. Semestrul european nu functioneaza nici pe departe asa cum a fost imaginat la inceput”, a spus Cretu.

Presedinta Comisiei senatoriale pentru afaceri europene a mentionat ca reglementarile europene pot, la randul lor, sa fie contradictorii, existand unele care stimuleaza coeziunea si altele care o submineaza. „E un repros pe care noi l-am trimis Comisiei Europene, diferitelor directii, pentru ca nu se coordoneaza intre ele. (…) Directia Employment vine cu propuneri care stimuleaza cresterea coeziunii iar o alta directie face propuneri legislative in sens invers. Cat despre interventia financiara, bugetul este mult prea redus, inclusiv pentru a asigura echilibrul macroeconomic. Este redus pentru ca noi – toate parlamentele nationale si toate statele – traim inca intr-o iluzie, din pacate, si anume ca vom putea rezolva lucrurile prin noi insine si ca nu e cazul sa transferam mai multi bani la Bruxelles, ca sa fie utilizati pentru solutionarea problemelor comune”, a declarat presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat.

In acest context, Gabriela Cretu a pledat pentru o schimbare a modului de abordare in ce priveste indicatorii economici in economia europeana. In contextul in care cea mai mare realizare a UE a fost piata interna, deci o economie fara granite, noi avem inca ideea ca functionam cu granite, a explicat doamna Cretu, adaugand ca se utilizeaza indicatori nationali intr-o economie europeana, fapt care genereaza greseli de evaluare.

Din acest punct de vedere, pot sa spun ca reuniunile noastre sunt extrem de utile, deoarece necesita coordonare, cooperare, fiind provocator sa atingi asemenea obiective, care depind nu numai de vointa unui guvern sau a Comisiei Europene, ci de foarte multi factori care trebuie sa fie, ei insisi, convergenti”, a concluzionat Gabriela Cretu.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputatilor, Angel Talvar a asigurat ca, „in aceste sase luni, Romania se va dovedi a fi un lider bine pregatit si corect in momentul in care vor avea loc viitoarele dezbateri cheie privind viitorul Europei. Apreciind punctele forte ale predecesorilor nostri, Presedintia bulgara si Presedintia austriaca, Romania este pregatita sa sustina acelasi ritm sustinut al negocierilor, ceea ce va putea duce la progrese consecvente pe intreaga durata a mandatului sau si a celor care vor prelua Presedintia, Finlanda si Croatia. (…) Totodata, cred ca vom face pasi importanti, indiferent cat de mici sau mari iar dialogul ajuta obiectivul nostru comun, convergenta, care ne aduce tuturor beneficii. Sa continuam discutiile constructive in lunile urmatoare, in cadrul reuniunilor altor comisii din cadrul dimensiunii parlamentare, inclusiv in plenara COSAC, plenara care va avea loc in perioada 23-25 iunie 2019, tot la Bucuresti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.