Semne bune anul are!

0
402

• Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a reluat, incepand cu data de 8 ianuarie, plata regulara aferenta Campaniei 2018. Pana acum, la nivelul judetului Vaslui, peste 81% dintre cei 20.764 de fermieri care, anul trecut, au depus cereri unice de sprijin pentru o suprafata totala agricola lucrata de 254156 ha, si-au primit deja integral banii.

Zapada cazuta in ultima perioada reprezinta aur curat pentru agricultori, nu doar pentru ca stratul gros de nea depus va proteja culturile deja aflate sub brazda de gerurile care se anunta, dar si pentru ca, dupa topire, va reduce deficitul de apa din sol, inregistrat ca urmare a secetei prelungite din ultimii ani. Un alt semn bun il reprezinta reluarea, inca din a doua saptamana a noului an, a platilor regulare din subventiile solictate de fermieri in Campania de depunere a cererilor unice de plata 2018. Practic, pana la reluarea in forta a lucrarilor agricole de primavara, cea mai mare parte a lucrarilor vor avea la dispozitie resursele financiare necesare. Conform informatiilor transmise de APIA Vaslui, in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2018 au fost autorizate la plata si au fost platite avansuri pentru un numar de 17045 fermieri, suma totala care a intrat in conturile acestora fiind de 19.574.486 euro. Efectuarea platii regulare a subventiilor solicitate a inceput in data de 2 decembrie 2018, si pana in prezent au fost platiti integral un numar de 16.976 fermieri, ceea ce reprezinta 81,76% din totalul fermierilor care au depus cerere in anul 2018. “Suma totala autorizata la plata in cazul platilor regulare pana la sfarsitul saptamanii trecute a fost de 11.719.435.59 euro, ceea ce inseamna ca, in total, pentru Campania de depunere a cererilor unice de plata 2018, in agricultura vasluiana au intrat nu mai putin de 31 milioane de euro. Platile vor continua pana la 31 martie, conform graficului stabilit, astfel incat toti beneficiarii sa primeasca banii cuveniti. Speram insa ca vom termina aceasta actiune mult mai devreme, pentru ca fermierii sa aiba resursele financiare necesare pregatirii in bune conditii a lucrarilor agricole de primavara”, a anuntat Razvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.
Platile se efectueaza la cursurile de schimb valutar stabilite de catre Banca Centrala Europeana, respectiv la un curs de 4,6638 lei pentru un euro, pentru platile finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si la cursul de 4,6585 lei pentru un euro pentru platile finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
• Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.