Reteaua va fi extinsa, parcul auto va fi modernizat

0
989

Transportul public in comun, spre o noua identitate

Municipalitatea asteapta un raspuns pozitiv de la Ministerul Dezvoltarii cu privire la proiectul in valoare de 112 milioane de lei depus in vederea extinderii rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de calatori din municipiul Vaslui. Daca se va obtine finantarea ceruta, se vor achizitiona 8 autobuze hibrid cu cate 67 de locuri si 10 troleibuze a cate 90 de locuri, ultimele urmand a circula pe trei noi trasee, inclusiv spre Zona Industriala ori pe Traian, spre Delea. Mai mult, vor fi reabilitate si trotuarele, care vor deservi 94 de statii de calatori, ce vor fi modernizate sau nou infiintate, si va fi realizat un nou sens giratoriu, pe strada Metalurgiei, la intersectia cu DN 2F.

La sfarsitul lunii decembrie, municipalitatea vasluiana, cu acordul consilierilor locali, le-a pregatit o noua surpriza locuitorilor orasului, prin finalizarea si aprobarea documentatiilor proiectelor componente ale unuia dintre cele mai ambitioase planuri de modernizare a transportului local de calatori. Este vorba de un proiect de extindere a rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de calatori din municipiul Vaslui, transmis spre aprobare catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, in vederea obtinerii de finantare nerambursabila prin POR 2014 – 2020. Este un proiect cu o valoare de peste 112 milioane de lei, la care s-a muncit enorm, si care, dupa implementare, va schimba mult in bine nu doar confortul calatorilor, prin imbunatatirea conditiilor de transport in comun in municipiul Vaslui, ci si pe al locuitorilor, prin reducerea poluarii. Speram sa primim un raspuns pozitiv si, cat de repede, sa fim chemati sa semnam contractul de finantare, astfel ca, cel tarziu in 2021, sa reusim finalizarea acestui proiect. Se va reusi astfel inclusiv modernizarea parcului auto, mijloacele de transport folosite in prezent avand o vechime de 11 – 12 ani, fata de o durata normala de functionare de 8 ani, in locul lor urmand a fi achizitionate vehicule ecologice, declara, la sfarsitul anului trecut, primarul Vasile Paval.

Intentia municipalitatii este ce, pe langa achizitionarea a 8 autobuze hibrid cu cate 67 de locuri si alte 10 troleibuze cu cate 90 de locuri, sa extinda si sa modernizeze actuala retea de transport in comun. In primul rand, va fi extins traseul de troleibuz spre Moara Grecilor, pana in zona Koket, si vor fi infiintate doua noi trasee, dintre care unul spre Zona Industriala, avand capat de linie dupa fostul CFS, si un al doilea, pe strada Traian – strada Castanilor, deservind inclusiv elevii si locuitorii din zona liceelelor {tefan Procopiu si Ion Mincu, cu punct terminus Baraj Delea. Pentru realizarea acestor obiective, vor fi dispusi 342 de stalpi de sustinere a retelei electrice, vor fi amenajate trotuarele pentru a permite accesul facil al pietonilor catre transportul in comun, urmand a fi realizate si 25 de statii noi pentru calatori, pe langa realizarea infrastructurii rutiere necesare intoarcerii mijloacelor de transport in comun la capetele de traseu nou create: pe str. Gheorghe Doja, la Barajul Delea si dupa fostul CFS. In plus, alte 69 de statii existente vor fi modernizate, si, pentru fluidizarea circulatiei, va fi amenajat un nou sens giratoriu, la intersectia strazii Metalurgiei cu DN 2F, si va fi corectata curba de pe strada Ceramica. Odata cu finalizarea noilor trasee, masinile parcate pe strada Traian vor deveni amintire, banda 1 de trafic urmand a fi destinata in banda prioritara pentru transportul public, in loc, in zona urmand a fi gasite noi solutii pentru parcarea vehiculelor.

Durata totala de realizare a investitiei va fi de 36 de luni, din care 21 de luni destinate executiei extinderii rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de calatori. Din totalul de 112 milioane de lei din costul acestui proiect, 36 milioane lei sunt destinate achizitionarii celor 8 autobuze hibrid, la un pret de circa 1,5 milioane lei fiecare, si a celor 10 troleibuze, fiecare costand in jur de 1,8 milioane lei, fara TVA. Acest ambitios proiect este doar unul dintre cele noua proiecte in valoare totala de peste 30 de milioane de euro pe care dorim sa le implementam in viitorul speram cat mai apropiat, cu finantare nerambursabila europeana. Deja, am rezolvat tot ce a tinut de noi in aceasta faza, cea de pregatire si depunere a documentatiilor la forul competent, Ministerul Dezvoltarii, si speram ca, in urma raspunsurilor pozitive, sa ne apucam cat mai repede de treaba, pentru ca astfel sa mergem mai departe pe drumul pe care ni l-am propus, cel al modernizarii municipiului Vaslui, a mai declarat primarul Vasile Paval.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.