Punct si de la capat in dosarul “Cortojan”

1
666

Afaceristul husean Dan Costin a obtinut la Tribunalul Vaslui revizuirea dosarului in care era acuzat de constituire de grup infractional organizat si contrabanda cu tigari, in care fusese condamnat la 3 ani si 20 de zile de inchisoare cu executare. Asta pentru ca, judecati separat, complicii sai, intre care si doi politisti de frontiera, Constantin Constantiniu Birca si Lucian Damaceanu, care “tineau de sase”, au fost achitati anul trecut pentru primul capat de acuzare. Ceilalti membri ai retelei primisera, in lipsa acestei acuzatii, doar pedepse cu suspendarea executarii.

La inceputul anului 2015, un control fulger al procurorilor DIICOT la Punctul de Trecere Albita a dus la destructurarea unei retele de contrabandisti de tigari din care faceau parte si patru politisti de frontiera. Acestia, Constantin Constantiniu Birca, Lucian Damaceanu, Catalin Cortojan si Sorin Adrian Codaescu, aveau obiceiul sa se uite in alta parte cand prieteni ai lor, Victor Branici si Oleg Antoci, treceau granita avand asupra lor diverse cantitati de tigari pentru care nu plateau accize sau taxe vamale. Ulterior, cei sase se intalneau la un local din Husi, condus de Dan Costin, unde reglau conturile, iar acesta din urma, impreuna cu un alt intreprinzator husean, Iulian Narcis Posea, se ocupau cu vanzarea tigarilor. Procurorii au descoperit ca vizitele prin vama ale contrabandistilor erau dese si, drept urmare, au decis inculparea acestora pentru infractiuni de introducere in tara, prin locurile prevazute de lege pentru controlul vamal, dar prin sustragerea de la acesta, a marfurilor supuse regimului accizabil, de mai mult de doua ori intr-un an, sau complicitate la aceasta infractiune.

Dan Costin a fost judecat separat si, in martie 2016, a fost condamnat la 3 ani si 20 de zile de inchisoare cu executare. Colegul sau, Sorin Adrian Codaescu, care, la fel, alesese procedura simplificata de recunoastere a vinovatiei in fata judecatorilor, a fost condamnat la 2 ani, 9 luni si 10 zile de inchisoare, iar vamesul Catalin Cortojan a murit in urma unui atac de cord in timpul cercetarilor. Restul acuzatilor, Constantin Constantiniu Birca, Lucian Damaceanu, Victor Branici si Oleg Antoci, au fost achitati in septembrie 2017 de catre Tribunalul Vaslui, atat procurorii, cat si Directia Generala Vamala Iasi, parte in dosar, contestand aceasta solutie. Anul trecut, Curtea de Apel Iasi a dat sentinta defintiva in respectivul dosar, solutia instantei vasluiene fiind desfiintata in parte. Cel mai important, inculpatii au fost achitati pentru acuzatia de constituire de grup infractional organizat, pentru restul faptelor, judecatorii ieseni au decis condamnarea la cate doi ani de inchisoare cu suspendare a celor patru.

Dupa pronuntarea acestei a doua sentinte definitive, si vazand ca colegii sai au primit sentinte mult mai usoare, afaceristul Dan Costin a cerut in instanta revizuirea dosarului, pe motiv de contrarietate a doua sentinte, a sa si a colegilor sai, in ceea ce priveste acuzatia de constituire de grup infractional organizat. Judecatorii Tribunalului Vaslui i-au dat dreptate si au admis cererea de revizuire, dispunand rejudecarea cauzei, in ceea ce-l priveste, cu citarea tuturor celorlalti acuzati. In ceea ce-l priveste pe colegul sau de suferinta, Sorin Adrian Codaescu, care, la fel, a primit o sentinta cu executare, fiind gasit vinovat de infractiunea respectiva, cererea sa, avand acelasi obiect cu cea formulata de Dan Costin, va fi judecata intr-un dosar separat, care va avea drept termen de judecata luna viitoare.

Va fi interesant de vazut ce se va intampla daca instanta va considera ca cei doi au primit pedepse prea mari, comparativ cu cele ale celorlalti membri ai retelei. Asta si pentru ca cei doi au fost deja eliberati conditionat din inchisoare, Dan Costin fiind liber inca din noiembrie 2017!

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.