Plafonarea pretului la gaze naturale, o masura salutara, nu va afecta planul de investitii al Gaz Est

0
842

Teoretic, incepand din luna aprilie, facturile la gaze pentru consumatorii casnici ar trebui sa scada, urmare a intrare in vigoare a OUG prin care se plafoneaza, pana in 2022, pretul la gaze. Diferenta nu va fi insa foarte mare, estimeaza directorul general al SC Gaz Est SA, ing. Adrian Tighici. Consumatorii casnici de gaze naturale din judetul Vaslui, care reprezinta circa 65% din clientii societatii noastre din aceasta zona, au beneficiat si pana acum de preturi mici, care sa le permita un conform sporit in case. Cred ca masura luata de Guvern, de plafonare a pretului gazelor, una foarte buna pentru consumatorii casnici, nu va afecta activitatea Gaz Est SA Vaslui si nici planurile noastre de investitii viitoare, planuri foarte ambitioase, prin care dorim sa conectam cat mai multe localitati si consumatori la reteaua noastra!, a explicat Tighici.

La sfarsit de an 2018, conducerea Gaz Est SA a prezentat un scurt bilant al activitatii, odata cu planurile de viitor, unul dintre subiectele abordate fiind noile modificari legislative care prevad, printre altele, plafonarea, timp de trei ani, a pretului gazelor naturale. Este o masura salutara, cel putin din punctul de vedere al consumatorilor casnici, carora li se aplica aceasta plafonare de pret. Trebuie spus ca pentru noi, furnizorii de gaze naturale, aceste noi reglementari nu reprezinta o problema, nici din punct de vedere financiar, nici al punerii in aplicare. Asteptam insa si normele de aplicare ale Ordonantei de Urgenta, si oricum plafonarile aprobate vor intra in vigoare incepand cu 1 aprilie. Trebuie spus ca aceasta plafonare a preturilor gazelor pana in 2022 era oricum prevazuta, prin Ordonanta 68, care insa a fost modificata, din cine stie ce ratiuni, acum doi ani si jumatate. Atunci, s-a liberalizat piata gazelor in Romania, odata cu trecerea la preturi reglementate, lucru care, la acel moment, a creat ceva probleme atat noua, furnizorilor, cat si consumatorilor. Pe abonatii nostri casnici, inclusiv din judetul Vaslui, aceasta plafonare a pretului nu-i va afecta prea mult; dimpotriva, din aprilie, acestia ar putea primi facturi ceva mai mici, dar nici pe consumatorii noncasnici vasluieni, pentru care si acum preturile sunt cam la nivelul celor din luna mai 2018. In ceea ce ne priveste pe noi, furnizorii de gaze naturale, plafonarea nu reprezinta o problema, daca vom gasi la timp gaze din productia interna. Probleme ar putea apare doar daca vom fi nevoiti sa apelam la gaze din import, insa, pana acum, nu s-a recurs la importuri decat in mica masura, circa 10% din consumul national. Chiar si in aceasta eventualitate, Gaz Est SA Vaslui este pregatita, dat fiind ca din 2018 am trecut si la inmagazinarea de gaze naturale, avand acum stocuri care sa ne permita sa rezistam anumite perioade de timp la fluctuatiile pietei, mentinand astfel un pret convenabil inclusiv pentru clientii nostri noncasnici. Este si aceasta, daca vreti, o dovada ca societatea noastra s-a impus deja ca unul dintre principalii operatori si furnizori de gaze naturale la nivel national, concurand cu succes pe bursa gazelor si castigand noi clienti importanti in intreaga tara, a declarat ing. Adrian Tighici, directorul general al Gaz Est SA.

Acesta a mai anuntat ca, in ciuda noilor reglementari legale, societatea va continua ambitiosul program de investitii, dand drept exemplu marirea cu nu mai putin de 26 de kilometri, in 2018, a retelei de furnizare a gazelor naturale din judetul Vaslui. Acest lucru a facut posibila bransarea, deja, a peste 1.000 de noi abonati si va permite satisfacerea altor 3.000 de astfel de cereri.

Ordonanta publicata sambata 29 decembrie in Monitorul Oficial prevede ca in perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, producatorii, inclusiv filialele acestora si/sau afiliatii apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul Romaniei, au obligatia sa vanda cu pretul de 68 lei/MWh cantitatile de gaze naturale rezultate din activitatea de productie interna curenta catre furnizori si clienti finali eligibili. In aceasta perioada, producatorul are obligatia sa vanda cu prioritate catre furnizori, in conditii reglementate de ANRE, pentru asigurarea intregului necesar de consum al clientilor casnici, din productia curenta si/sau din depozitele de inmagazinare. Acelasi document prevede ca producatorii de gaze naturale nu vor mai incheia contracte de vanzare cu livrare pe teritoriul Romaniei, la preturi mai mari de 68 lei/MWh. Diferentele de costuri de achizitie din anii 2018 si 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preturile practicate, se vor recupera pana la data de 30 iunie 2022, conform reglementarilor ANRE. Practic, furnizorii de gaze naturale vor fi obligati sa suporte temporar, din propriul buget, livrarea la acelasi pret a gazelor naturale catre clientii lor casnici, timp de trei ani. Lucru pe care Gaz Est SA s-a dovedit capabil sa-l faca, continuand in acelasi timp programul de investitii propus si, totodata, sa se dezvolte, ajungand, iata, intre primii furnizori de gaze din tara.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.