Noi santiere la Vaslui

0
903

Miercuri, 23 ianuarie, urmeaza sa se dea ordinul de incepere a lucrarilor de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa si a celui de canalizare in municipiul Vaslui, proiect in valoare de 74 de milioane de lei fara TVA, cu finantare europeana, a anuntat Ticu Bahnariu, directorul Aquavas SA – Sucursala Vaslui, beneficiarul investitiei. Dupa o alta sedinta cu constructorii si proiectantii, urmeaza ca lucrarile sa demareze efectiv, prima data spre Zona Industriala, Rediu, Brodoc, urmand ca, dupa finalizarea acestui tronson, sa urmeze si restul, termenul de finalizare a lucrarilor fiind de 20 de luni. “In afara acestui proiect, Aquavas continua lucrarile de intretinere si reparatii a retelelor, care, data fiind vechimea si durata de viata mult depasita a conductelor si echipamentelor, este mentinuta in stare de functionare cu mari eforturi”, a precizat Ticu Bahnariu.

Pe 23 ianuarie, urmeaza a fi dat ordinul de incepere a lucrarilor prevazute in contractul de executie lucrari “Retele de apa si canalizare, statii de pompare, statii pompare apa uzata in Vaslui”. Proiectul face parte din marele program de apa si canalizare “Fazarea proiectului de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare in aglomerarile Vaslui, Barlad, Husi, Negresti din judetul Vaslui”. La nivelul municipiului Vaslui, lucrarile constau in extinderea si reabilitarea retelelor de alimentare cu apa pe o lungime de 65 kilometri si extinderea si reabilitarea sistemului de canalizare pe 72 kilometri. Pe langa localitatea Vaslui, lucrarile vizeaza si suburbiile Moara Greci, Viisoara, Rediu si Brodoc. In total, investitiile se ridica la 74 de milioane de lei fara TVA. Lucrarile, ce vor fi executate de o firma timisoreana, SC Ludwing Pfeiffer SRL, se vor desfasura pe o perioada de 20 de luni, urmand ca proiectul sa fie terminat in anul 2020.

S-a preferat sa se lucreze pe rand in perimetrele destinate reabilitarii acestor retele, pana la finalizarea si darea lor in folosinta, si abia apoi sa inceapa in alt perimetru. In prima faza, se va lucra acolo unde intampinam cele mai mari probleme cu furnizarea de apa potabila, respectiv spre partea de vest a orasului, spre Zona Industriala, Rediu, Brodoc, ulterior, se va trece in alte zone, Moara Greci si centrul municipiului… Dupa ce se va emite acest ordin de lucrari, va mai fi, la sfarsitul lunii, o intalnire intre constructor, proiectant, beneficiar, Consiliul Judetean, si Aquavas, ocazie cu care se vor pune la punct ultimele detalii, dupa care lucrarile vor demara efectiv”, i-a anuntat joi pe consilierii municipali ing. Ticu Bahnariu, directorul Aquavas SA, Sucursala Vaslui, ocazie cu care acesta a prezentat si principipalele probleme cu care se confrunta societatea condusa de el.

In municipiul Vaslui, reteaua de alimentare cu apa potabila are o vechime de 40 – 50 de ani, in conditiile in care normativele prevad inlocuirea conductelor si a echipamentelor cel mult la 15 – 25 de ani. De aceea, furnizarea apei potabile este o adevarata problema, incepand chiar cu aducerea apei de la sursele de alimentare Solesti, Puscasi si raul Barlad, statiile de pompare si tratare, si cele de vid, avand aceeasi vechime apreciabila in exploatare. “Sunt probleme cu conductele din oras, multe dintre ele situate sub carosabil si, fiind vechi, din fonta sau azbociment, au avut de suferit din cauza trepidatiilor. Am reusit sa inlocuim o parte dintre aceste conducte, cu eforturi financiare foarte mari, facute si cu ajutorul Primariei, am facut si derivatii, pentru a asigura alimentarea cu apa tuturor abonatilor, inclusiv celor noi, insa avem in continuare probleme: reusim cu greu sa asiguram alimentarea continua cu apa in anumite zone, in special spre Zona Industriala, unde sunt cele mai mari probleme, din cauza conductelor gaurite! In conditiile in care concumatorii casnici reprezinta intre 60 si 70% din totalul livrarilor de apa iar populatia municipiului a crescut, cel putin pe hartie, gradul de acoperire a acestui serviciu a scazut, in ultimii 25 de ani, de la 70%, la 49%. Mai grav e faptul ca a scazut consumul de apa, datorita disparitiei unor mari consumatori industriali, numai in ultimii 3 ani, livrarile lunare de apa sunt mai mici cu circa 20.000 mc, fapt ce presupune costuri de operare mai mari”, a prezentat ing. Ticu Bahnariu, directorul Aquavas SA, sucursala Vaslui, situatia sistemului de alimentare cu apa in municipiul Vaslui.

Totodata, acesta a evidentiat si realizarile din ultimele ani ale societatii, odata cu debutul programului de reabilitare a acestui sistem. “Chiar daca au crescut costurile de operare prin implementarea de cele mai moderne tehnici de filtrare si tratare a apei potabile, avem pretentia ca in municipiul Vaslui se livreaza o apa mult superioara calitativ fata de inainte si chiar comparativ cu alte orase. In plus, sunt multumit ca, in ciuda multelor interventii si a eforturilor facute pentru intretinere si mentinere in stare de functionare a sistemului de alimentare cu apa, s-a reusit acest lucru fara a afecta consumatorii, intreruperile inerente fiind de mica durata, de ordinul orelor, nu al zilelor, cum se intampla in alte orase care au aceleasi probleme ca noi! Un alt lucru cu care ma mandresc este faptul ca, de cand sunt director, nu au inghetat niciodata conductele de apa, vorbesc aici de cele principale, astfel ca, indiferent de temperaturile de afara, abonatii nostri au beneficiat permanent de acest serviciu prestat de Aquavas”.

Problemele sistemului de alimentare cu apa, dar si cetatenii, care nu respecta unele norme, au afectat, uneori chiar mai grav, si sistemul de canalizare a orasului. “Din cauza disparitiei industriei si, implicit, a scaderii foarte mari a consumului de apa, nu se mai asigura o spalare normala a conductelor de canalizare, asa cum fusese proiectat acum 40 – 50 de ani. In plus, gasim in canalizare carpe, uneori si mochete, iar in caminele de colectare, pana si varza sau muraturi! Cetatenii arunca zatul de cafea si uleiul folosit in chiuveta, ceea ce duce la obturarea si chiar colmatarea conductelor. Am avut bucati intregi de colectoare prabusite, lucru care a dus la inundarea subsolurilor blocurilor si infundarea si ruperea conductelor de canalizare! La aceste probleme se adauga vechimea conductelor, al caror termen de viata a fost mult depasit, dar si unele solutii de proiectare alese prin anii 70 – 80, care ne fac acum noua probleme. Astfel, in unele zone ale orasului, sunt blocuri cu subsolurile sub nivelul colectoarelor, iar conductele mai defuleaza. De aici, mirosuri si un disconfort evident. Avem chiar si blocuri construite cu deversare directa in raul Vasluiet sau in Delea, unde a trebuit sa intervenim, cu montarea de pompe, iar pe strada Castanilor, sa vidanjam cu vidanje pentru a nu plati penalitati si a putea asigura si acelor locuitori servicii corespunzatoare. Orice avarie la sistemul de canalizare reprezinta pentru noi o prioritate, dat fiind ca, daca fara apa locuitorii se mai descurca, mai cumpara din comert, nu se poate sta cu WC-urile infundate! Iar sarcina noastra este de a asigura aceste servicii, de alimentare cu apa si de canalizare 24 de ore din 24, la parametrii ceruti de legiuitor si de cea mai buna calitate. Am reusit acest lucru fara bani suplimentari de la bugetul local si fara a creste preturile serviciilor noastre la un nivel greu de suportat de consumatori!”, a conchis Ticu Bahnariu.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.