Ninsoarea abundenta a ingreunat munca drumarilor barladeni

0
586

Pentru ca si la Barlad ninsoarea a fost la fel de abundenta ca in alte zone, iar zapada depusa risca sa paralizeze traficul rutier, responsabilii cu deszapezirea au iesit pe teren imediat ce s-a putut interveni. Spre exemplu, vineri, cand judetul Vaslui se afla sub cod galben de ninsoare, utilajele SC CUP SA Barlad au intervenit fara incetare pe aproape toate arterele din oras. Potrivit reprezentantilor societatii desemnate sa se ocupe de deszapezire in localitate, s-a intervenit cinci sararite, sase buldoexcavatoare cu lama, un tractoras cu lama pentru trotuare si doua autogredere. Insa, din cauza cantitatii foarte mari de zapada cazute, circulatia a continuat sa se desfasoare in conditii de iarna. Ca si in ziua precedenta, au fost semnalate si constatate situatii in care accesul utilajelor de deszapezire a fost ingreunat de mai multe autoturisme stationate neregulamentar pe carosabil. In intervalul orar 14.00-16.00, soferilor de pe utilajele de deszapezire li s-a acordat o pauza de odihna, ulterior reluandu-si activitatea.

In alta ordine de idei, primarul Dumitru Boros atrage atentia ca, potrivit prevederilor Hotararii de Consiliu Local nr. 22/2002, atat proprietarii de apartamente din localitate (de la etajele superioare), cat si agentii economici, au obligatia de a indeparta turturii de gheata de la aticul blocurilor, precum si zapada si gheata de pe trotuare. Tot vineri, 11 ianuarie, de la nivelul Serviciului de Gospodarie Comunala au fost emise noua somatii catre agentii economici care nu au respectat prevederile hotararii mentionate, punandu-li-se in vedere ca nerespectarea obligatiilor ce le revin se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.000 – 2.000 lei. Totodata, au fost transmise si atentionari catre toate asociatiile de proprietari din oras, unde deja au fost semnalate probleme in privinta turturilor, proprietarii de apartamente de la etajele superioare fiind informati ca, in cazul producerii unor accidente sau avarii ale unor bunuri, ei sunt direct raspunzatori.

De asemenea, reprezentantii Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta au anuntat ca vor acorda sprijin asociatiilor de proprietari pentru indepartarea turturilor doar acolo unde accesul autoscarii din dotare se va putea face fara riscuri, respectiv autoturismele vor fi indepartate din zona de actiune, iar conditiile de trafic pietonal vor permite acest lucru. Urmare a caderilor abundente de zapada si a scaderii temperaturilor, acelasi serviciu a acordat asistenta mai multor persoane fara adapost, vineri dupa-amiaza numarul persoanelor indrumate si gazduite aici fiind de 22. La inceputul saptamanii trecute, adapostul a inregistrat cel mai mare numar de persoane gazduite peste noapte, respectiv 35.

Reluam apelul la cetatenii orasului sa faciliteze accesul utilajelor, atat pe strazile mai putin circulate din unele cartiere, cat mai ales pe aleile dintre blocuri. Daca utilajele pot patrunde, inseamna ca putem degaja si parcarile, insa trebuie sa contribuim cu totii, in special cei care detinem autoturisme. Indepartarea zapezii din fata proprietatii, a blocului sau a magazinului este si o obligatie legala, dar mai mult morala, a declarat primarul Dumitru Boros.

In cazul unor situatii mai deosebite, cetatenii sunt incurajati sa le semnaleze imediat la numarul 0235/411.760.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.