Monumentul de la Bacaoani, la fel de valoros ca Muzeul Judetean!

1
950

La solicitarea conducerii Muzeului Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui, Consiliul Judetean a efectuat reevaluarea activelor fixe apartinand institutiei. In urma acesteia, a rezultat ca monumentul de la Bacaoani (foto stanga) are aproximativ aceeasi valoare cu a imobilului in care functioneaza muzeul (doua etaje si o suprafata construita totala de 4.318 mp!), amplasat in buricul targului!

Finalizata in 1974, cladirea Muzeului Judetean Vaslui, situata la Kilometrul 0 al municipiului Vaslui, a devenit, alaturi de Palatul Administrativ si Parcul Copou, una din atractiile arhitectonice si turistice ale orasului. Un an mai tarziu, in 1975, era dat in folosinta si ansamblul monumental, a carui piesa centrala este statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare, de la Bacaoani, comuna Muntenii de Jos, in locul in majoritatea istoricilor considera ca s-a dat cunoscuta Lupta de la Podul Inalt. Alaturi de Casa Memoriala “Emil Racovita” de la Danesti, data in folosinta in 1980, cele trei fac parte din patrimoniul Muzeului Judetean, institutie in subordinea CJ Vaslui. Valorile de inventar ale acestor bunuri sunt reactualizate periodic, iar acest lucru a fost facut de curand, la solicitarea conducerii muzeului.

Este greu de crezut, dar cladirea cu doua etaje din buricul targului si statuia – simbol a judetului au o valoare aproape egala! Astfel, statuia in sine, soclul, scarile, podestrele si fantanile arteziene care se intind pe o suprafaa totala de 3.900 mp au fost evaluate la nu mai putin de 3.075.462 lei, la care se adauga valoarea obeliscului de la poale, inca 15.109 lei. In acelasi timp, cocheta cladire care adaposteste colectiile de istorie si etnografie, atelierele de restaurare, birourile si salile de conferinte ale muzeului costa doar cu putin mai mult, 3.292.008 lei. Si asta dupa ce valoarea de inventar din anul 2016 a fost actualizata cu investitiile in suma de 200.000 lei facute pentru reabilitarea cladirii. Altfel… La aceste valori se adauga cele ale terenurilor aferente, terenul de aproape 1,7 ha aferent statuiii fiind evaluat la 553 mii lei, pe cand terenul de 1.818,91 mp ce inconjoara muzeul a fost evaluat, conform studiilor de piata, la 1,18 milioane lei!

Cat despre Casa memoriala Emil Racovita, din cauza locatiei, si in ciuda suprafetei construite a cladirii de 583 mp si a terenului inconjurator, putin peste un hectar, ocupat cu livada, daca s-ar vinde, CJ Vaslui nu ar obtine mai mult de 77.610 lei!

Noile valori de inventar urmeaza sa fie prezentate spre aprobare consilierilor judeteni si ele constituie baza documentatiei ce ar putea fi intocmite pentru accesarea de fonduri pentru reabilitarea si modernizarea acestor active, care, ulterior, printr-o buna promovare, ar putea deveni adevarate atractii turistice.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

  1. Rog si pe aceasta cale Consiliul Judetean Vaslui (PSD) sa asfalteze anul acesta drumul judetean 242 B (comuna Malusteni) si drumurile judetene 242 C – 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat) ca vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult si distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au tot votat 28 ani cu PSD (la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , …) . Va rugam asfaltatile ca sunteti in slujba tuturor cetatenilor din judet platiti bine din bani nostri publici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.