Maidanezii din Barlad, adevaratii stapani ai orasului: nimeni nu se (mai) ocupa de capturarea lor!

0
1360

De la inceputul acestei luni si pana cand Serviciul pentru gestionarea cainilor fara stapan din Barlad va fi concesionat prin licitatie unei noi asociatii, nimeni nu poate sa captureze maidanezii care umbla liberi pe strazile orasului. Si cum procedura de delegare a gestiunii prin concesionare dureaza cateva luni, e limpede ca, in scurt timp, orasul va fi „cotropit” din nou de cainii fara stapan. Mai ales ca proiectul initiat de primar in acest sens a fost respins si cine stie cat va mai trece pana cand consilierii locali „vor da la pace”…

Pe ordinea de zi a sedintei de indata a Consiliului Local Barlad, de miercuri, 9 ianuarie, s-a aflat si un proiect de hotarare ce viza „aprobarea Studiului de oportunitate privind delegarea prin concesiune a gestiunii Serviciului public pentru gestionarea cainilor fara stapan din Barlad”. Concret, celor 11 consilieri prezenti (noua de la PNL, unul de la PSD si independentul) li s-au prezentat doua variante: pastrarea serviciului de ecarisaj in subordinea primariei si avantajele/dezavantajele oferite, respectiv concesionarea serviciului catre un ONG si avantajele/dezavantajele oferite. Cea care le-a oferit consilierilor explicatiile necesare a fost Olga Ungureanu, seful Serviciului de Gospodarie Comunala si Locativa.

Studiul de oportunitate stabileste necesitatea, oportunitatea si fezabilitatea modului de gestionare a cainilor fara stapan, fie direct, fie delegat, prin concesiune. Analizand avantajele si dezavantajele pentru cele doua tipuri de gestiune, am ajuns la concluzia ca cel mai bine pentru situatia actuala ar fi ca autoritatea locala sa delege prin concesiune acest serviciu. Avantajele delegarii gestiunii ar fi: realizarea de investitii intr-un padoc pe care noi il avem deja autorizat; cresterea calitatii serviciului datorita selectionarii operatorului pe baza unor criterii stricte; imbunatatirea conditiilor de cazare a cainilor; utilizarea de solutii moderne pentru capturarea cainilor; obtinerea unei redevente la bugetul local si altele. Iar autoritatea locala nu poate suporta cheltuielile necesare modernizarii padocului si nici nu dispune de personal calificat pentru capturarea si ingrijirea cainilor. Concluzia acestui studiu este ca varianta cea mai potrivita pentru situatia actuala este delegarea gestiunii prin concesiune, iar forma de achizitie este licitatia deschisa, in urma careia ofertantul cu pretul cel mai mic va fi desemnat castigator”, a explicat Olga Ungureanu.

Independentul Bogdan Sarbu a intrebat ce obligatii ii vor reveni Consiliului Local ulterior concesionarii serviciului de ecarisaj, dar si daca au fost stabilite preturile pe care le va plati municipalitatea pentru capturarea, deparazitarea, vaccinarea antirabica, microciparea si sterilizarea maidanezilor. I s-a raspuns ca, deocamdata, trebuie aprobat Studiul de oportunitate si abia ulterior se va lucra la caietul de sarcini, la regulamentul de organizarea a serviciului si la toate celelalte detalii. In ceea ce priveste situatia actuala a cainilor cazati in padoc, sefa Serviciului de Gospodarie Comunala si Locativa a precizat ca, in prezent, padocul cu capacitatea de 150 de locuri este gol, intrucat nu exista personal care sa se ocupe de maidanezii capturati. Iar cainii care se aflau in ultimele luni in padoc au fost adoptati in masa si dusi la un padoc din localitatea Crang.

Dupa alte cateva interventii si explicatii oferite si de primarul Dumitru Boros, s-a trecut la vot. Din pacate, din cei 11 consilieri prezenti, liberalii si independentul au votat „pentru”, iar social-democratul Dorin Apostu a votat „impotriva”, motivandu-si gestul prin faptul ca o problema atat de importanta ar fi trebuit dezbatuta in sedinta ordinara, pentru a fi discutata in comisiile de specialitate. Ca urmare, proiectul de hotarare a fost respins, asa ca nu se stie cat timp va mai trece pana sa fie adus din nou in discutie si daca atunci va fi aprobat. Cert este ca vor mai trece luni bune pana cand va putea fi organizata o licitatie deschisa pentru desemnarea unui castigator ce va concesiona acest serviciu, timp in care maidanezii de pe strazi vor continua sa se inmulteasca si nimeni nu va putea sa-i captureze.

De mentionat ca, intre iulie 2016 – iulie 2018, municiapalitatea barladeana a avut contract cu asociatia germana Seelen Für Seelchen pentru capturarea, deparazitarea, vaccinarea antirabica, microciparea si sterilizarea maidanezilor. Ulterior, in urma unei achizitii publice de pe portalul SEAP/SICAP din data de 17 octombrie, in intervalul 1 noiembrie – 31 decembrie 2018, municipalitatea a incheiat un contract cu Asociatia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor IVETS Galati. Pentru cei 140 de caini capturati de pe strazi in cele doua luni, primaria a platit nu mai putin de 98.000 de lei, adica 700 de lei pentru fiecare maidanez capturat (aici intra folosirea armei cu tranchilizant, asistenta sanitar-veterinara, transport, proceduri privind adoptia/revendicarea).

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.