Liceul “Ion Mincu” va fi reabilitat cu bani europeni

0
713

Municipalitatea vasluiana a pregatit si aprobat documentatiile necesare, cea tehnico-economica, Studiul de Fezabilitate si Memoriul privind descrierea sumara a investitiei, pentru a accesa fonduri europene in vederea reabilitarii si modernizarii Liceului “Ion Mincu”. Cu cei 750.000 euro care ar putea fi obtinuti prin Programul Operational Regional 2014 – 2020 ar urma sa fie construita si dotata o noua cladire, ce va gazdui un atelier auto si unul de constructii destinat practicii elevilor. Primarul Vasile Paval a anuntat ca si Liceul “Stefan Procopiu” va intra in reabilitare, obiectivul beneficiind de o finantare asemanatoare.

Una dintre cele mai mari unitati de invatamant din Vaslui, cu peste o mie de elevi inscrisi, Liceul “Ion Mincu”, este unul dintre putinele din municipiu cu filiera atat teoretica, cat si tehnologica, oferind elevilor specializari in turism si alimentatie publica, industrie alimentara, tehnica de calcul, constructii si instalatii, mecanica, informatica, istorie si stiinte sociale sau filologie. Cu toata preocuparea constanta a municipalitatii de a asigura toate conditiile necesare procesului de invatamant, capacitatea atelierelor profesionale si tehnice este inca insuficienta in raport cu nevoile institutiei de invatamant, de formare a elevilor cu cerintele comunitatii, nevoile de dezvoltare a zonei sau cu oferta agentilor economici. In aceste conditii, s-a luat decizia accesarii de fonduri europene pentru finantarea unui proiect, “Reabilitarea si modernizarea unitatilor de invatamant preuniversitar din municipiul Vaslui – Liceul „Ion Mincu”, ce ar urma sa fie implementat de Primaria si Consiliul Local al municipiului Vaslui, avand drept termen maxim de finalizare anul 2023. Proiectul prevede extinderea, consolidarea, reabilitarea, modernizarea si dotarea unitatii respective de invatamant preuniversitar, cu finantare europeana nerambursabila, ce ar putea fi obtinuta din fondurile inca aflate la dispozitia solicitantilor in cadrul POR 2014 – 2020.

In fapt, este vorba de construirea unei cladiri noi, avand destinatia de ateliere, a retelelor exterioare de utilitati, a unei platforme betonate si a unui zid de sprijin aferente noii cladiri. Acesta va avea demisol si parter, cu o suprafata totala desfasurata de aproape 350 mp, si o inaltime de 10,65 metri. La demisol va functiona un atelier de constructii care va contine, pe langa dusuri, vestiare sau grupuri sanitare, un cabinet de maistri si un atelier de constructii de 117 mp. Elevii vor avea acces de la nivelul terenului, iar in interiorul atelierul vor invata tehnici de constructie, folosind drept materiale didactice caramizi si armaturi de metal refolosibile. La parterul cladirii, va functiona un atelier auto cu aceeasi suprafata, de 117 mp, si vor mai fi spatii pentru cabinetul maistrilor, depozitul de scule, o centrala termica, grup sanitar si cabine de dus. Aici, elevii vor avea acces din incinta liceului, pe platforma betonata ce urmeaza a fi construita dinspre sala de sport, iar accesul vehiculelor se va face prin intermediul unor rampe metalice rabatabile. Pentru siguranta elevilor, lectiile de mecanica auto nu vor presupune folosirea de diluanti sau vopsele. Toate dotarile necesare bunei functionari a celor doua ateliere vor fi achizitionate tot in cadrul proiectului, a carui valoare totala estimata se ridica la 750.000 euro.

Deja, documentatia tehnico-economica aferenta studiului de Fezabilitate a proiectului propus a fost finalizata, aprobata de consilierii municipali si transmisa in vederea verificarii si aprobarii catre Ministerul Dezvoltarii Regionale. Daca totul se desfasoara conform asteptarilor municipalitatii, in curand ar putea fi semnat contractul de finantare si, dupa derularea tuturor celorlalte etape, demarata constructia, cel mai probabil la sfarsitul acestui an – inceputul anului viitor. Teoretic, noile ateliere de la Liceul “Ion Mincu” ar putea fi date in folosinta cel mai tarziu la inceputul anului scolar 2022 – 2023, insa municipalitatea spera ca acest lucru sa se intample cu cel putin un an mai devreme!

Mai trebuie spus ca si la liceul vecin, „Stefan Procopiu”, se va derula o investitie asemanatoare, de aceeasi valoare, 750.000 euro, investitie a caror lucrari ar putea demara chiar in acest an, dupa cum a anuntat primarul Vasile Paval.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.