E oficial: se scumpesc cursele cu taxiul in municipiul Vaslui!

1
613

Consilierii municipali au aprobat in unanimitate solicitarea taximetristilor vasluieni de majorare a pretului curselor de taxi. Noile tarife, de 2,50 lei/km pe timp de zi si de 3,00 lei/km pe timp de noapte, vor intra in vigoare de la 1 februarie.

La ultima sedinta a Consiliului Local Vaslui, a fost aprobata o hotarare privind majorarea tarifelor maximale practicate de taximetristii vasluieni pentru transportul de persoane. Conform hotararii adoptate in unanimitate de catre consilierii municipali, tariful maximal pe timp de zi va fi de 2,50 lei/km, iar cel pe timp de noapte, de 3,00 lei/km. Actualele tarife, inca valabile pana la data de 1 februarie, stabilite tot prin Hortarare de Consiliu Local, inca din 2015, sunt practic aceleasi practicate de aproape 10 ani si sunt printre cele mai mici din zona Moldovei, chiar si comparativ cu orase mai mici decat Vasluiul.

La sfarsitul anului trecut a a avut loc o intalnire a conducerii Primariei municipiului Vaslui cu reprezentantii taximetristilor, la solicitarea celor din urma, in care acestia au reclamat faptul ca tarifele au ramas neschimbate inca din 2009. Mai mult, ultima actualizare legala a tarifelor a fost in 2015, de atunci, pretul carburantului majorandu-se de la circa 4 lei/litru la 6 lei pe litru. In plus, costurile cu munca vie cat si cu reparatiile, piesele de schimb ori alte cheltuieli au crescut semnificativ. „Cheltuielile au crescut, atat cele cu forta de munca, cat si cele privind asigurarile, rovinieta, taxele si impozitele, autorizarile… Nu mai spunem de cheltuielile cu intretinerile si reparatiile masinilor, din cauza traficului, uzura vehiculelor este mai mari, deci cresc si cheltuielile, nepunand la socoteala timpii morti petrecuti in service… In Iasi, tarife de 2,50 lei/km pe timp de zi si de 2,8 lei/km, pe timp de noapte sunt practicate de mai bine de un an, pe cand noi avem aceleasi tarife de aproape 10 ani. Din cauza castigurilor mici si a cheltuielilor crescute cu intretinerea masinilor, multi colegi au renuntat la taximetrie, altii uneori renunta sa iasa in trafic, pentru ca nu se merita sa faci o cursa pana la gara, de exemplu, care costa 6 – 7 lei, in jumatate de ora!”, a explicat un taximetrist.

Noile tarife au fost calculate in conformitate normele de aplicare ale Ordinului 243/2007 ale Autoritatii Nationale de Reglementare pentru serviciile Comunitare de Utilitati Publice, tinand cont de cheltuielile materiale, cu munca vie si cu plata taxelor si impozitelor pentru un parcurs mediu zilnic de 78 km si tinand cont de un profit de 10% al taximetristilor.

Marian Mocanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.