Dulceata de zmeura Coasta Neagului, savurata la Berlin si Bruxelles

0
966

Dulceata de zmeura produsa la Coasta Neagului, comuna Cozmesti, produs atestat ca traditional, i-a incantat pe vizitatorii a doua expozitii organizate, zilele trecute, de Ministerul Agriculturii la Berlin si Bruxelles, destinate cresterii vizibilitatii potentialului sectorului agroalimentar romanesc. Dulceata este facuta din fructele culese din plantatia infiintata in urma cu cativa ani de o tanara economista din Vaslui, care, in noiembrie anul trecut, a reusit sa obtina Atestatul de Produs Traditional.

In urma cu cinci ani, Andreea Ciobanu, o tanara economista din Vaslui, a decis, impreuna cu sotul ei, sa se apuce de cresterea zmeurei si murelor, pe terenul parintilor sai, situat in Balesti, comuna Cozmesti. Dupa infiintarea plantatiei, actiune in care si-a implicat toti membrii familiei, vazand primirea de care s-au bucurat roadele muncii lor, a extins plantatia initiala de un hectar, pentru ca ulterior sa faca investitii pentru a aduce plus-valoare productiei obtinute, producand dulceata si alte bunatati dulci. Pentru a-si deschide piata, iar produsul sau, „Dulceata de zmeura Coasta Neagului”, sa primeasca recunoasterea meritata, Andreea Ciobanu a demarat procedurile pentru atestarea lui ca produs traditional, lucru reusit in noiembrie anul trecut, cand a primit Atestatul Produs Traditional cu numarul 675/12.11.2018 (RNPT).

Mai nou, ea a raspuns invitatiei facute de reprezentantii Directiei pentru Agricultura Judeteana Vaslui tuturor producatorilor locali autorizati, de a participa cu produse atestate traditional, cu titlu de mostre, pentru a fi oferite participantilor spre degustare impreuna cu pliante, carti de vizita si alte materiale de prezentare la doua evenimente care au avut loc zilele trecute in cadrul eforturilor MADR destinate cresterii vizibilitatii potentialului sectorului agroalimentar romanesc, in contextul preluarii, de catre Romania, a Presedentiei Consiliului Uniunii Europene. Astfel, 30 de borcane a cate 350 grame au ajuns sa faca deliciul vizitatorilor Expozitiei Internationale Saptamana Verde”, desfasurata la Berlin in perioada 18-27 ianuarie, si a evenimenului care a avut loc pe 28 ianuarie, la Bruxelles, Promovarea Catalogului produselor agroalimentare de calitate – aplicatie Smartphone”.

Ne bucuram sa producatorul din Balesti a raspuns pozitiv invitatiei noastre, si sper ca si alti producatori de produse traditionale vasluieni ii vor urma exemplul la viitoarele astfel de actiuni. Targul Saptamana Verde este un eveniment destinat sectorului agricol si industriei alimentare iar expozitia cu produse din cadrul pavilionului Romaniei reprezinta atat o platforma de afaceri, cat si un important festival de traditii gastronomice si folclorice cu impact mediatic in Europa si pe plan mondial”, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.