Dubla manifestare cultural-stiintifica, la Muzeul Judetean

0
464

Astazi, la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui are loc cel mai important eveniment expozitional dedicat domniei lui Stefan cel Mare de dupa anul 2004, vernisajul Expozitiei „Stefan cel Mare. Din istorie in vesnicie”. Organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul Bucovinei din Suceava, in colaborare cu alte muzee din tara, evenimentul doreste sa il readuca in atentia publicului pe marele voievod al Moldovei, ostas neinfricat, bun diplomat si mare ctitor.

Cu ocazia implinirii a 544 de ani de la stralucita victorie a lui Stefan cel Mare contra turcilor, in cadrul celebrei Batalii de la Vaslui – Podul Inalt (10 ianuarie 1475), Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, in colaborare cu Consiliul Judetean Vaslui, Garnizoana Vaslui si Brigada 15 Mecanizata „Podul Inalt” Iasi, organizeaza, ca de fiecare data, o ampla manifestare cultural-stiintifica, intitulata „LUPTA DE LA VASLUI – PODUL INALT (10 ianuarie 1475)”. Aceasta se va desfasura in data de 10 ianuarie 2019, incepand cu ora 10.00, la Ansamblul monumental „Podul Inalt” din satul Bacaoani, comuna Muntenii de Jos. Manifestarea va continua, de la ora 11.00, la Sala Arta” a Muzeului Judetean, cu vernisajul Expozitiei „Stefan cel Mare. Din istorie in vesnicie”. Totodata, la ora 12.00, va avea loc redeschiderea Expozitiei permanente a Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui.

Programul manifestarii este urmatorul: ora 10.00 – Slujba de Tedeum, Ceremonial militar si Depunere de coroane la Ansamblul monumental „Podul Inalt” din satul Bacaoani – cu participarea preotilor din Protopopiatul Vaslui, a militarilor din Brigada 15 Mecanizata „Podul Inalt” Iasi si a oficialitatilor. Se va oficia o slujba de slavire a eroilor moldoveni cazuti in aceasta lupta. Vor fi sustinute alocutiuni care vor evoca personalitatea lui Stefan Voda, apoi se va continua cu o parada militara, dupa care se vor depune coroane de flori la statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din cadrul Ansamblului monumental. La ora 11.00 are loc Vernisajul Expozitiei „Stefan cel Mare. Din istorie in vesnicie” – organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul Bucovinei din Suceava, in colaborare cu alte muzee din tara. Acest eveniment expozitional, cel mai important dedicat domniei lui Stefan cel Mare de dupa anul 2004, doreste sa readuca in atentia publicului pe marele voievod al Moldovei, ostas neinfricat, bun diplomat si mare ctitor. Desi astazi mai sunt putine obiecte care sa fie legate direct de persoana lui Stefan cel Mare si a familiei sale, expozitia incearca sa recompuna atmosfera epocii stefaniene si a mostenirii sale culturale,  prin etalarea unor obiecte din veacurile XV-XVII: arme si unelte mestesugaresti, piese de cavalerie si harnasament, obiecte de podoaba si de cult, piese de arta crestina, monede, vase si cahle pentru soba.

In sfarsit, la ora 12.00, are lor redeschiderea Expozitiei permanente a Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, ca urmare a finalizarii procesului de modernizare a spatiilor de expunere si a dotarilor lor cu mijloacele muzeotehnice necesare.

Organizatorii acestor evenimente sunt prof. dr. Ramona Maria Mocanu, managerul Muzeului Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, si dr. Laurentiu Chiriac, muzeograf in cadrul institutiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.