Din mare si frumos, Parcul Copou va deveni si mai mare, si mai frumos!

0
1098

Parcul Copou se va mari cu inca 1,6 hectare, respectiv suprafata pe care, pana nu demult, erau fostele sere ale SC Goscom Vaslui SA. Pe acest teren – acum degradat si plin de gropi si moloz – urmeaza sa fie amplasat un loc de joaca pentru copii si un bazin decorativ, restul urmand sa devina un loc plin de verdeata, cu alei si banci, la fel ca restul parcului, ajuns acum unul dintre cele mai frumoase din intreaga tara.

Inca un proiect al municipalitatii este pe cale sa ia viata! Este vorba de reconversia unui teren degradat din zona Copou in zona verde si de agrement, care va mari suprafata actualului parc cu nu mai putin de 1,6 hectare. Practic, este vorba de suprafata pe care pana nu demult erau vechile sere ale Goscom Vaslui SA, care se vor muta cat de curand la fosta Unitate Militara. In prezent, zona respectiva este plina de gropi, unele adanci si de doi metri, de resturi vegetale si de moloz rezultat in urma daramarii vechilor constructii, avand insa si avantajul, pe langa invecinarea pe doua laturi cu actualul Parc Copou, ca are si deschidere la o strada principala, strada Andrei Muresanu, fiind accesibil atat pietonal ori cu bicicleta, cat si cu mijloace auto personale ori de transport public.

Pentru a deveni o oaza de verdeata, va fi nevoie de multa munca, pentru degajarea terenului, decaparea a jumatate de metru de pamant pentru indepartarea radacinilor si resturilor vegetale, umplerea si compactarea cu argila si apoi pamant negru vegetal a gropilor existente, corectarea curbelor de nivel si, ulterior, asternerea unui alt strat de pamant vegetal, de jumatate de metru grosime, pe care vor creste gazonul, arborii si arbustii ce vor fi plantati. Abia dupa aceea se va trece la treaba serioasa, construirea si pavarea aleilor, a fundatiilor pentru locul de joaca, construirea bazinului decorativ, amplasarea instalatilor de utilitati si a stalpilor ornamentali de iluminat public. Ultimele faze ale proiectului presupun amplasarea mobilierului pentru locurile de joaca si a mobilierului urban format din banci, pergole, cosuri de gunoi si rastele pentru biciclete, construirea gardului spre strada Andrei Muresanu, acolo unde se va face si o parcare.

Investitia va fi una pe masura obiectivului, totul urmand sa coste in jur de 2 milioane de euro, bani pe care municipalitatea spera ca-i va atrage din fonduri externe, respectiv din fondurile europene nerambursabile disponibile prin Programul Operational Regional 2014 – 2020. Pentru a accesa fondurile ce sunt inca disponibile si a implementa acest proiect, pot spune ca personalul Primariei a lucrat contra-cronometru, impreuna cu consultantii si arhitectii, pentru a finaliza la timp documentele necesare, respectiv documentatia tehnico – economica si Studiul de Fezabilitate, pentru a le putea transmite in timp util Ministerului Dezvoltarii Regionale in vederea accesarii fondurilor necesare. Sunt optimist si cred ca, in cel mai scurt timp, vom primi aprobarile necesare si vom semna contractul de finantare, astfel incat sa putem urma restul etapelor necesare si, intr-un final, sa trecem la treaba pentru a finaliza pana in 2023 acest proiect, a declarat Vasile Paval, primarul municipiului Vaslui.

Acesta a prezentat si unele argumente in vederea necesitatii extinderii parcului Copou si, in general, a spatiilor verzi din municipiu. Necesitatea si oportunitatea acestui proiect se justifica avand in vedere atat importanta acestui parc pentru locuitorii municipiului, cat si faptul ca spatiile verzi existente la nivel de municipiu sunt situate sub limita impusa de Uniunea Europeana, de 26 mp/cap de locuitor. Situatia existenta la nivel de municipiu indica o suprafata totala de spatiu verde de 84,09 ha, ceea ce reprezinta un procent de aproximativ 7,24% din suprafata totala aflata in intravilan, si o suprafata de paduri in intravilan de 44,08 hectare, ceea ce reprezinta un procent de aproximativ 3,79%. Prin urmare, raportandu-se la suprafetele ocupate de cladiri si diferite tipuri de infrastructura, putem afirma ca zonele verzi din municipiu sunt slab reprezentate, doar circa 11% din intravilan, si insuficiente pentru populatia municipiului, care, la 1 ianuarie 2018, era de 113.172 locuitori. In plus, aceste spatii verzi nu sunt dispuse uniform si sunt doar in mica masura accesibile publicului larg. Drept urmare, fata de situatia existenta, consider ca este justificat proiectul de investitii prezentat, a explicat primarul Vasile Paval.

Punctul sau de vedere a fost insusit de consilierii municipali vasluieni, care, convocati in sedinta de indata la sfarsitul anului trecut, au avizat pozitiv initiativa primarului Vasile Paval, astfel ca, nu peste mult timp, vasluienii se vor plimba si relaxa intr-un parc Copou mai mare, mai frumos, mai cochet.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.