Deficitul de cadre didactice, «plombat» cu pensionari

0
665

Un Ordin al ministrului Educatiei publicat zilele trecute in Monitorul Oficial al Romaniei permite profesorilor care, pana la inceputul anului scolar viitor, implinesc varsta de pensionare ca, la cerere, sa fie mentinuti in activitate pentru inca trei ani. Acest lucru este posibil doar in cazul celor mai bune cadre didactice, cu o competenta profesionala deosebita. Pentru scolile vasluiene, masura este salutara, dat fiind ca aproape o cincime dintre catedre sunt ocupate cu suplinitori, unii dintre ei necalificati, iar la examenele de ocupare a posturlor vacante, se prezinta din ce in ce mai putini candidati, din care doar circa 41,5% au reusit sa ia note peste 7!

La inceputul anului scolar, din cele peste 5.000 de norme didactice din unitatile de invatamant vasluiene, doar circa 3.500 erau ocupate de profesori titulari, alte aproape 500 de norme fiind ocupate de titulari in regim de plata cu ora. Mai mult, din lipsa de personal calificat, aproape 200 de norme didactice erau ocupate de suplinitori necalificati, si ceva mai multe, de personal didactic pensionat, dupa aprobarea ramanerii in activitate.

Din pacate, ocuparea catedrelor vacante cu cadre didactice calificate si bine pregatite se face din ce in ce mai greu. Astfel, la nivelul judetului Vaslui, la concursul national organizat vara trecuta pentru ocuparea celor 2.549 de posturi vacante s-au inscris doar 528 de candidati, si doar 151 de candidati din totalul de 441 de persoane care au sustinut efectiv examenul au reusit sa ia cel putin nota minima 7, necesara titularizarii pe post. In aceste conditii, nu este de mirare ca se doreste pastrarea in activitate a cadrelor didactice chiar si dupa implinirea varstei de pensionare.

Un recent act normativ emis de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, publicat in Monitorul Oficial pe 9 ianuarie, permite insa ramanerea in activitate doar a celor mai buni dascali, si doar pentru o perioada de 3 ani dupa implinirea varstei de pensionare, in prezent stabilita la 61 de ani si 2 luni – femeile, respecti 65 de ani – barbatii. „Personalul didactic titular din invatamantul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul stiintific de doctor, care pana la 1 septembrie 2019 implineste varsta de 65 de ani, efectueaza stagiul minim de cotizare si dovedeste competenta profesionala deosebita, a obtinut calificativul «Foarte Bine» si nu a fost sanctionat disciplinar in ultimii 5 ani scolari incheiati, poate fi mentinut in activitate ca titular, in functia didactica pana la 3 ani peste varsta de 65 de ani, la cerere”, se arata in Ordinul ministrului Educatiei nr. 5.728/2018. Cat priveste cadrele didactice titulare femei, acestea „pot depune pana la data de 31 ianuarie 2019 la secretariatele unitatilor de invatamant atat cerere pentru continuarea executarii contractului individual de munca pana la 65 de ani, dupa implinirea varstei standard de pensionare, cat si cerere de mentinere in activitate ca titular, in functia didactica, peste varsta de 65 de ani”, se mai arata in respectivul act normativ.

Conform datelor furnizate de ISJ Vaslui, 48 de cadre didactice s-au pensionat incepand cu data de 1 septembrie 2018, iar alte 87 de cadre didactice au ales sa ramana la catedra in anul scolar 2018-2019 pana la 3 ani peste varsta de pensionare raportata la 1 septembrie 2018. Mai trebuie spus ca, doar de la inceputul acestui an, nu mai putin de 11 catedre de la diverse unitati de invatamant au devenit vacante in urma plecarii, definitive sau temporare, a titularilor pe post.

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.