De Sarbatori, 122.000 de persoane au trecut prin PTF Albita

0
750

In perioada sarbatorilor de iarna si in primele zile ale anului 2019, traficul prin punctele de trecere ale frontierei a inregistrat cresteri fata de o perioada normala, dar masurile dispuse de conducerea Politiei de Frontiera Romane, in acord inclusiv cu Codul Frontierelor Schengen, au dus la fluidizarea traficului, nefiind inregistrati timpi mari de asteptare in punctele de trecere a frontierei. Pentru ca, in curand, vor incepe sarbatorile de iarna pe rit vechi, masurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei vor fi mentinute, prin suplimentarea numarului de politisti de frontiera si folosirea la maxim a capacitatii punctelor de trecere a frontierei.

In perioada 21 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019, frontiera romana a fost tranzitata de aproximativ 2.000.000 de persoane, din care 1.070.000 pe sensul de iesire din tara si 930.000 pe sensul de intrare in tara, si 466.000 mijloace de transport, fiind inregistrata o crestere cu aproximativ 13% fata de acelasi interval de timp dintr-o perioada normala.

Politia de Frontiera Romana a dispus masuri de suplimentare a personalului, astfel ca peste 4.000 de politisti de frontiera, in medie, au desfasurat zilnic activitati de supraveghere si control la frontiera de stat. A fost folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, in limita configuratiei acestora, iar in cele mai tranzitate, in functie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de iesire in/din tara, precum si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor. De asemenea, in mod constant, au fost derulate activitati de cooperare cu autoritatile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea masurilor de suplimentare a personalului si a arterelor de control.

Cele mai mari valori de trafic, intr-un timp scurt, au fost inregistrate la frontiera de vest, pe sensul de intrare in Romania insa, in urma gestionarii situatiei prin dispunerea unor masuri imediate de fluidizare, nu s-au inregistrat blocaje sau timpi mari de asteptare, in cazurile respective procedandu-se la aplicarea intocmai a prevederilor Codului Frontierelor Schengen.

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul tarii, pe unde au trecut aproximativ 727.000 persoane, cele aeroportuare – 577.000 persoane, dar si cele de la frontiera cu R. Moldova – 304.000 persoane.

De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontiera a fost P.T.F. Aeroport Henri Coanda cu un trafic de aproximativ 374.000 persoane, urmat de P.T.F. Nadlac II cu peste 262.000 persoane si P.T.F. Bors unde politistii de frontiera au verificat peste 172.700 persoane. Totodata, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontiera a fost Albita, cu un trafic de peste 122.000 treceri persoane.

In urma activitatilor desfasurate in zonele de competenta – punctele de trecere si frontiera verde – politistii de frontiera au constatat in perioada sarbatorilor de iarna (21.12.2018-02.01.2019): 409 fapte ilegale (195 infractiuni si 214 contraventii) savarsite atat de cetateni romani, cat si straini; au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare de aproximativ 107.000 lei; au fost descoperite, independent sau in colaborare cu alte institutii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal in tara), care depaseau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafacute, in valoare totala de aproximativ 1.227.000 lei; nu s-a permis intrarea in tara unui numar de 185 cetateni straini ca urmare a neindeplinirii conditiilor legale de intrare in tara si de asemenea, nu s-a permis iesirea unui numar de 150 cetateni romani si straini din diferite motive legale. La controlul de frontiera au fost depistate 2.946 alerte Schengen ori nationale, respectiv au fost predate autoritatilor competente 23 persoane date in urmarire generala.

Avand in vedere ca in perioada urmatoare se celebreaza sarbatorile de iarna pe rit vechi, se estimeaza cresteri ale traficului la frontiera cu R. Moldova, pe sensul de intrare in tara, cauzate de numarul mare de persoane care vin in scop turistic in Romania. Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera recomanda in continuare participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

Pe frontiera romano-moldoveana, pe raza judetului Galati sunt P.T.F. Oancea-Cahul si P.T.F. Galati-Giurgiulesti; pe raza judetului Vaslui este P.T.F. Albita-Leuseni; pe raza judetului Iasi este P.T.F. Sculeni-Sculeni, iar pe raza judetului Botosani, P.T.F. Radauti – Prut-Lipcani si P.T.F. Stanca-Costesti.

Pe site-ul institutiei www.politiadefrontiera.ro este disponibila aplicatia Trafic on-line care prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute. De asemenea, Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizarile fiind preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.