Cu un vasluian printre fondatori, a fost lansata Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei

1
1243

Membrii societatii civile au lansat, luni, asociatia „Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei” (MDM), care are deja filiale in toate cele opt judete ale Moldovei si care are ca scop promovarea intereselor regionale pe agenda nationala. La Vaslui, asociatia este reprezentata de Viorel Oprea, fost jurnalist, in prezent consultant pentru proiecte europene si consultant GDPR.

Situatia Moldovei este dramatica si se impun actiuni imediate, fara de care lucrurile pot genera pericole greu de anticipat”, au scris membrii Miscarii, intr-o postare publicata pe Facebook. De asemenea, acestia au publicat un manifest, prin care isi argumenteaza infiintarea si isi anunta obiectivele.

Moldova este, de mai bine de 100 de ani, un teritoriu marginalizat, mereu pus la coada. Un teritoriu exploatat electoral, periodic, cu promisiuni niciodata indeplinite. Suntem opt judete – 4 milioane de oameni – care spera in zadar de la politicieni desemnati de la centru o viziune consolidata pentru acest sfert de tara. Politicile centraliste si-au dovedit cu fiecare ciclu electoral, de 30 de ani incoace, neputinta si ineficienta. Moldova de azi este subdezvoltata economic si fara voce politica pentru ca e reprezentata in Capitala de politicieni mediocri si obedienti, care nu s-au solidarizat niciodata pentru a apara interesele celor 4 milioane de alegatori. Politicieni care voteaza fara gres in conformitate cu linia partidului centralist, nu cu nevoile si cu interesele alegatorilor lor. Fiecare an inseamna, pentru acesti 4 milioane de alegatori, inca un buget de stat in care Moldovei „nu i se aloca bani” pentru drumurile de care are nevoie, pentru spitale, pentru scolile in care sa-si educe copiii. Moldova are nevoie, prin urmare de o voce clara, articulata, care sa-i protejeze si promoveze interesele. Problemele Moldovei au dreptul sa intre pe agenda nationala. Cele opt judete ale Moldovei au probleme specifice – care tin de geografie, de infrastructura, de dinamica sociala, de proiectia constienta a unui viitor sanatos”, au scris reprezentantii MDM, in manifest.

Anul trecut, Moldova, care inseamna peste 20% din suprafata tarii, a primit un umilitor 2,3% din bugetul national de investitii al Ministerului Transporturilor, evidentiaza fondatorii MDM una dintre principalele probleme ale regiunii, respectiv infrastructura.

Regiunea e privita de decenii, in luari publice de pozitii, prin lentila unor stereotipii care-o califica drept „primitor universal” de infuzii financiare. Datele arata insa, adesea, altceva: in perioada 2012-2015, de exemplu, regiunea Nord-Est a livrat bugetului central cu 10 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) mai mult decat a primit inapoi prin realocari. Fenomenul migratiei fortei de munca – care trage in jos intreaga economie nationala – are efecte devastatoare in Moldova: din trei emigranti romani, unul este din Moldova; 25% din populatia zonei – fata de 10%, media nationala – contribuie, prin munca lor, la PIB-ul altor tari. Orase mari – sau judete intregi, precum Galatiul sau Botosaniul – sunt condamnate la izolare si declin accelerat pentru ca nu-si pot conecta motoarele economice la cele ale regiunii; si n-o pot face pentru ca nu exista conexiuni de transport adecvate si politici regionale care sa le valorifice inteligent resursele, creativitatea, potentialul”, au mai mentionat reprezentantii MDM printre problemele principale ale regiuni.

Printre membrii fondatori ai MDM sunt fondatori ai asociatiilor civice iesene care promoveaza construirea Autostrazii Iasi – Targu Mures, respectiv „Moldova vrea Autostrada” si „Impreuna pentru A8”. In plus, initiatorii au sustinut ca nu intentioneaza sa se transforme in partid politic.

In schimb, membrii miscarii sustin procesul de regionalizare, prin care apreciaza ca o regiune precum Moldova poate atrage mai multe fonduri europene. De asemenea, membrii acesteia intentioneaza sa propuna, in urmatoarele luni, un model national de descentralizare administrativa – si de punere in acord a intereselor regionale cu obiectivele dezvoltarii nationale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.