Construim gradinite si scoli, dar… pentru cine? Reteaua scolara din judet intra la apa

0
735

Saptamana trecuta, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a avizat pozitiv propunerile autoritatilor locale privind unitatile de invatamant din subordine care vor activa in viitorul an scolar 2019 – 2020. Ulterior, reteaua scolara de la nivelul fiecarei Unitati Administrativ-Teritoriale urmeaza sa fie aprobate prin hotarari ale consiliilor locale, acte ce vor fi comunicate ISJ in vederea centralizarii la nivel judetean, situatie care ulterior va fi transmisa Ministerului Educatiei.

De la an la an, din cauza scaderii numarului de elevi inscrisi la unitatile de invatamant, au disparut si unele scoli si gradinite, urmare directa a lipsei efectivelor minime de copii. Astfel, la inceputul acestui an scolar, au ramas inchise, din cauza desfiintarii nu mai putin de 12 gradinite, 13 scoli primare si o scoala gimnaziala, elevii ramasi fiind relocati la alte unitati. De la an la an, numarul elevilor se imputineaza, atat ca urmare a natalitatii scazute inregistrate in ultimii ani, cat si a migrarii locuitorilor in alte tari, in cautarea unei vieti mai bune.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, cifrele de scolarizare propuse in anul scolar 2016 – 2017 au fost de 68.225 elevi, iar pentru anul scolar 2017 – 2018, numarul total propus la nivelul judetului a fost de 67.706 de elevi pentru invatamantul de masa. Aceasta tinta nu a fost atinsa, anul trecut, in cele 153 unitati de invatamant preuniversitar de stat cu personalitate juridica vasluiene fiind cuprinsi in total doar 65.757 de elevi in invatamantul de masa, 2,17% dintre acestia, conform datelor oficiale, abandonand pe parcurs scoala! |n actualul an scolar, numarul elevilor \nscrisi \n gradinite, scoli si licee a fost doar putin peste 64.000, cu 14.000 de elevi mai putin decat \n 2012.

Chiar si in aceste conditii, autoritatile locale incearca sa asigure scolarilor conditii bune de invatatura, prin construirea de scoli si gradinite noi sau reabilitarea altora. Numai prin PNDL 1 si 2 ar urma sa se construiasca 14 scoli si 22 de gradinite noi si sa se reabiliteze si doteze corespunzator alte 124 de scoli si 19 gradinite, in afara unitatilor de invatamant care au primit finantare in acest sens prin Ministerul Educatiei Nationale.

In ceea ce priveste viitoarea retea scolara, ramane de vazut, dupa centralizarea datelor, cate unitati scolare isi vor redeschide portile la inceputul viitorului an scolar. La nivelul municipiului Vaslui, reteaua scolara supusa spre aprobare consilierilor locali va ramane identica cu cea din 2018 – 2019, respectiv cu 25 de unitati de invatamant de stat cu personalitate juridica, din care 6 licee, 10 scoli gimnaziale si 7 gradinite, la care se adauga Palatul Copiilor si Centrul Judetean de Excelenta, care si-a demarat activitatea la sfarsitul anului trecut. Unele dintre aceste unitati de invatamant cu personalitate juridica au in subordine si alte unitati, inclusiv Clubul Sportiv Scolar si Scoala Postliceala Sanitara „Anastasie Fatu”, pe langa alte 5 scoli primare si 16 gradinte cu program normal sau cu program prelungit. In afara acestora, in municipiul Vaslui mai functioneaza si trei unitati de invatamant particular, separate pe niveluri de scolarizare, respectiv Gradinita cu Program Pelungit „Castelul Copiilor”, Scoala Posticeala F.E.G. Education Vaslui si Liceul „Radu Miron” Postlicealã Sanitara.

In prezent, pe langa grija constanta acordata prin alocarea de fonduri pentru reparatii, dotari si buna functionare a unitatilor de invatamant, municipalitatea mai are in plan construirea, in viitorul apropiat, a unei crese si a unei gradinite noi, dar si ample lucrari de modernizare la doua dintre cele mai mari licee tehnologice din Vaslui, „Stefan Procopiu” si „Ion Mincu”, insa acestea vor fi finalizate cel mai devreme in 2020. Totusi, in ciuda eforturilor municipalitatii de a asigura toate conditiile necesare unui invatamant de calitate, ramane de vazut cati copii se vor inscrie in noul an scolar, si daca nu cumva cifra de 13.528 de copii inscrisi in invatamantul preuniversitar de stat in acest an scolar nu va deveni un record greu de egalat in anii urmatori!

Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.