Burse scolare obligatorii, ca urmare a modificarii Legii educatiei nationale

0
1139

Sprijinirea si recompensarea elevilor care, in ciuda tuturor lipsurilor, nu abandoneaza scoala, reusind chiar sa faca performanta fie la sat, fie la oras, este una dintre masurile obligatorii pentru a asigura sanse egale tuturor copiilor, indiferent de judetul din care provin. „Incurajez orice initiativa legislativa care ii are in prim-plan pe elevi si care vizeaza imbunatatirea conditiilor de viata pentru acestia, si sunt convins ca modificarile recente aduse Legii educatiei nationale nr. 1/2011 vor avea un impact semnificativ si asupra diminuarii ratei abandonului scolar din Romania”, spune deputatul ALDE Daniel Olteanu.

Este vorba, in primul rand, despre instituirea obligativitatii pentru consiliile locale de a acorda burse sociale, de studiu, merit si performanta elevilor care urmeaza cursurile din invatamantul preuniversitar. Cuantumul minim al acestor burse va fi stabilit anual prin Hotarare de Guvern, iar pentru anul scolar in curs, valorile minime ale acestor ajutoare financiare sunt cuprinse intre 300 lei, bursa sociala, si 1.000 lei, pentru elevii care au obtinut locurile I, II sau III la etapele nationale ale olimpiadelor si concursurilor scolare si pentru cei care s-au calificat in loturile de pregatire organizate pentru competitiile internationale. Si elevii care invata intr-o alta localitate fata de cea in care isi au domiciliul, cum e cazul multor copii din judetul Vaslui, care se deplaseaza zilnic pana la scoala, pe distante de zeci de kilometri, vor primi lunar o bursa sociala”, a mai spus Daniel Olteanu, care a subliniat faptul ca bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanta, cea de merit sau cea de studiu, ceea ce inseamna ca sunt incurajate rezultatele scolare fara discriminare pe criterii care tin de situatia materiala a elevului.

O alta modificare adusa recent Legii educatiei nationale la care s-a referit deputatul ALDE se refera la elevii cu cerinte educationale speciale sau nedeplasabili din motive medicale. Acestia vor putea beneficia de invatamant la domiciliu sau pe langa unitatile de asistenta medicala. In plus, institutiile scolare unde exista elevi cu dizabilitati locomotorii sunt obligate sa achizitioneze elevatoare sau sa aloce sali situate la parterul cladirilor unde se desfasoara orele de curs, astfel ca acesti copii sa poata fi integrati in invatamantul preuniversitar cu frecventa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.