„Bataie” pe loturile de casa din noul cartier barladean Alexandru cel Bun

0
3673

Cateva sute de barladeni „concureaza” pentru unul din cele 164 loturi de casa gratuite in noul noul cartier Alexandru cel Bun, ce va fi amplasat la Vestul Cimitirului „Eternitatea” din Barlad. Totodata, alte cateva de dosare depuse in baza Legii nr. 15/2003 au fost eliminate din cauza ca erau incomplete, nu au fost actualizate ori nu indeplineau conditiile cerute de lege, dar si pe cele stabilite la nivelul municipalitatii. „Macel” va fi si in cazul celor 74 de loturi ce vor fi scoase la licitatie pentru barladenii cu bani.

Cel de-al 15-lea cartier din Barlad, respectiv cartierul de case Alexandru cel Bun, ce va fi amplasat la Vestul Cimitirului „Eternitatea”, este tot mai aproape de infiintare. Noul cartier se va intinde pe o suprafata de 110.433 metri patrati si va cuprinde sase strazi: Mitropolit Veniamin Kostaki, Aviator Smaranda Braescu, Poet Alexei Mateevici, Scriitor Cezar Ivanescu, Scriitor Ion Hobana si Sculptor Constantin Brancusi. Dupa depunerea dosarelor in baza Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, data limita fiind 31 august 2018, de pe 3 septembrie 2018, functionarii primariei au inceput efectiv analizarea dosarelor. Vorbim despre dosare depuse atat in prima parte a anului trecut cat si de cele depuse de-a lungul anilor, incepand cu anul 2001, de tineri cu varste intre 18-35 ani, care indeplinesc anumite conditii impuse de respectiva lege. Potrivit reprezentantilor primariei, in total, au fost verificate mai mult de 780 de cereri, insa foarte multe dintre ele au fost eliminate. Acestea au fost depuse de barladeni pentru cele 164 de loturi cu suprafata mai mica de 300 metri patrati, dar si pentru cele 74 de loturi cu suprafata mai mare de 300 metri patrati ce vor fi scoase la vanzare prin licitatie publica.

Inca suntem in faza de analiza a dosarelor depuse pentru locuri de casa incepand cu anul 2001 si pana in prezent. Au fost mai mult de 780 de dosare in analiza, insa, in cazul multora, solicitantii nu au venit sa le actualizeze ori nu au completat documentatia la zi in conformitate cu legislatia actuala. Spre exemplu, nu au depus la dosar declaratia pe propria raspundere ca nu detine sau ca nu a detinut in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte. De asemenea, multe dosare au fost eliminate pentru ca solicitantii nu mai indeplinesc toate criteriile cerute ori nu mai sunt interesati de loc de casa pentru ca si-au cumparat o locuinta sau un teren pentru casa. In prezent, se lucreaza la punctaje, asa ca e devreme sa spunem cate au fost aprobate si cine sunt cei 164 de beneficiari ai loturilor de casa gratuite. Prioritari sunt tinerii care indeplinesc criteriile prevazute in Legea nr. 15/2003 si pe cele stabilite la nivelul municipalitatii. Adica sa fie casatoriti, sa aiba copii, sa aiba loc de munca, dar si sa faca dovada ca isi pot construi o casa pe locul pe care il vor primi. Degeaba i se atribuie un loc de casa daca nu fac dovada ca au bani pentru constructia casei. Oricum, din 2001, de cand am inceput sa primim dosare, multi dintre solicitanti s-au casatorit, au facut copii, s-au angajat si chiar si-au cumparat o locuinta, astfel ca nu mai sunt eligibili pentru locurile de casa gratuite, dar pot sa participe la licitatia pentru cele 74 de loturi de casa ce vor fi scoase la licitatie. Asa ca e posibil sa fie mai mare batalia pentru aceste locuri de casa, in timp ce pe cele 164 locuri gratuite sa nu le ocupam in totalitate”, ne-a declarat Adrian Arnautu, consilier in cadrul primariei.

Acesta a precizat ca, in paralel cu analizarea dosarelor, se lucreaza si la partea de obtinere a autorizatiilor necesare infiintarii noului cartier de la toate institutiile abilitate, inclusiv de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Odata obtinute toate avizele necesare, primarul Dumitru Boros va putea initia un proiect de hotarare privind aprobarea listei finale a beneficiarilor de locuri de casa pe care consilierii locali sa o aprobe, urmand ca, ulterior, locurile de casa sa fie atribuite respectivilor beneficiari.

Cine poate obtine locurile de casa?

In ceea ce priveste criteriile ce trebuie indeplinite pentru ca barladenii sa poata obtine gratuit unul din cele 164 de locuri de casa, Legea nr. 15/2003 prevede ca beneficiari pot fi doar tinerii cu varste intre 18-35 ani, care nu sunt deja proprietari ai unei locuinte sau ai unui teren destinat construirii unei case, indiferent in ce localitate ar fi acestea. Insa, tot normativul spune ca, printre actele ce trebuie depuse la Consiliul Local (cerere standard de atribuire, copie de pe certificatul de nastere si dupa actul de identitate, declaratie pe propria raspundere a solicitantului ca nu detine sau ca nu a detinut in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte), trebuie sa se regaseasca si declaratia pe propria raspundere a parintilor solicitantului ca nu detin / nu au detinut in proprietate, in ultimii 10 ani, un teren mai mare de 500 mp in mediul urban si de 5.000 mp in mediul rural, indiferent de localitatea in care este situat terenul.

Criterii de ierarhizare

Legea nr. 15/2003 prevede insa ca autoritatile locale au dreptul sa stabileasca si unele criterii suplimentare, la Barlad departajarea urmand sa se faca in functie de sapte astfel de criterii. Primul este situatia locativa actuala. Solicitantii care sunt chiriasi in spatii din fondul locativ privat in Barlad vor primi maximum de puncte (10 puncte), iar cei care sunt tolerati in spatiul locativ vor primi 6 puncte. Daca stau cu chirie sau in alta locuinta vor primi intre 1-5 puncte, in functie de suprafata locuibila detinuta de fiecare membru al familiei. Al doilea criteriu este starea civila actuala. Tinerii casatoriti primesc 10 puncte, in timp ce necasatoritii doar 3 puncte. Al treilea criteriu se refera la numarul de copii minori in intretinere, cele mai multe puncte urmand sa le primeasca solicitantii care au trei copii (7 puncte) si cei care au mai mult de trei copii (se acorda un punct in plus pentru fiecare copil). Al patrulea criteriu este nivelul studiilor si/sau pregatirea profesionala. Astfel, cei cu studii superioare primesc 12 puncte, cei cu studii medii sau profesionale de specialitate si/sau cu studii superioare de scurta durata – 7 puncte, cei cu studii medii si fara pregatire profesionala – 5 puncte, cu scoala generala si fara pregatire profesionala – 3 puncte, fara studii si fara pregatire profesionala – 1 punct. Al cincilea criteriu se refera la situatia sociala. Concret, solicitantii care sunt salariati primesc cate 10 puncte pentru fiecare membru al familiei, iar titularii cererilor care au in intretinere copii cu handicap grav cu asistent personal primesc cate doua puncte pentru fiecare copil. Al saselea criteriu este venitul mediu net lunar pe membru de familie. Maximum de puncte (9 puncte) se acorda celor care castiga mai bine decat salariul mediu brut pe economie, in timp ce doar 5 puncte se acorda celor cu un venit mai mic dect salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. Iar 7 puncte vor primi cei cu lefuri intre salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si salariul mediu brut pe economie. Iar ultimul criteriu de departajare este vechimea cererii depuse pentru locul de casa.

Informatii utile

Tot normativul spune ca respectivele locuri de casa vor fi acordate pentru folosinta gratuita, atat timp cat exista casa pe el. Odata ce lucrarile la casa sunt gata, proprietarul acesteia poate cere sa-i fie vandut terenul atribuit. In acest caz, decizia de vanzare se ia prin hotarare a Consiliului Local, iar pretul se stabileste in urma unei expertize tehnice. Beneficiarii terenurilor pentru construirea de case sunt obligati sa inceapa constructia locuintelor in termen de un an de la data atribuirii terenurilor si sa le realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In mare, etapele construirii unei locuinte sunt urmatoarele: obtinerea certificatului de urbanism, obtinerea avizelor si acordurilor necesare, intocmirea documentatiilor si proiectelor tehnice, obtinerea autorizatiei de construire, executarea lucrarilor si verificarea calitatii acestora, terminarea lucrarilor si intabularea locuintei. In cazul in care tinerii nu incep constructia intr-un an, terenul i se va lua inapoi.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.