Asociatia „Myosotis”, subventionata de la bugetul local

0
966

Pentru al treilea an consecutiv, Centrul de Zi pentru copiii cu dizabilitati Casa Esme” Barlad, unul dintre proiectele majore ale Asociatiei „Myosotis”, va putea supravietui gratie subventiilor lunare acordate de la bugetul local. Pentru fiecare din cei 50 de copii cu autism, vor fi alocati 8.750 de lei/lunar.

Inca din ianuarie 2017, conducerea Asociatiei „Myosotis”, ONG infiintat in Barlad in urma cu mai bine de 22 de ani anunta ca nu se mai regaseste pe lista asociatiilor si fundatiilor din tara care vor beneficia de subventii de la stat. Adica Centrul de Zi pentru copii cu dizabilitati Casa Esme Barlad, un proiect prin care „Myosotis” sprijina 50 de copii cu autism cu varste intre 4-11 ani, din Barlad si imprejurimi, a fost „sarita” de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale. Asta desi, din 2010 si pana in 2016, „Casa Esme” a beneficiat neintrerupt de subventia acordata de la bugetul de stat in baza Legii 34/1998 si pentru obtinerea careia echipa manageriala a Asociatiei „Myosotis” a depus eforturi considerabile, an de an intocmind un dosar stufos. Iar astfel de cereri puteau depune doar asociatiile care indeplineau toate criteriile legale, in acord cu standardele minime obligatorii de functionare a serviciilor sociale, dosarele fiind evaluate „la sange” de reprezentati ai Ministerului si afisate la finele anului pentru anul urmator.

Dupa cateva luni in care conducerea ONG-ului a cautat neintrerupt sponsori, s-a adresat autoritatilor locale, care au acordat, pentru tot anul 2017, subventii totale de 84.000 lei, adica 7.000 de lei/lunar. Si la fel s-a intamplat si in 2018, suma alocata de la bugetul local ridicandu-se la acelasi nivel. Si cum lipsa fondurilor necesare desfasurarii activitatii este o problema valabila si in acest an, conducerea „Myosotis” a solicitat din nou subventii de la bugetul local. Cu atat mai mult cu cat legislatia in vigoare permite acest lucru. Asa se face ca, in sedinta ordinara de luni, 21 ianuarie, consilierii barladeni au aprobat un proiect de hotarare ce vizeaza tocmai „acordarea subventiei Asociatiei «Myosotis» pentru desfasurarea de servicii sociale de la bugetul local, in baza Legii 34/1998, pentru anul 2019”. Mai exact, au votat alocarea aceleiasi sume lunare si pentru anul in curs.

Directia de Asistenta Sociala vine in intampinarea nevoilor sociale ale tuturor categoriilor de beneficiari, prin masuri de protectie si asistenta sociala menite sa conduca la imbunatatirea conditiilor de viata si la reducerea riscului persoanelor expuse fenomenului de marginalizare si excluziune sociala. In 2018, Asociatiei «Myosotis» i-a fost acordata subventia de 7.000 lei/luna de la bugetul local, motiv pentru care activitatea i-a fost atent monitorizata de catre Directia de Asistenta Sociala. Suma a fost folosita pentru cheltuieli cu hrana persoanelor asistate, salariile, iluminatul, materialele sanitare si didactice folosite, precum si cu cheltuielile cu carburanti si lubrifianti. (…) Astfel, avand in vedere ca serviciile sociale desfasurate de catre asociatie sunt in pericol de a nu mai putea fi furnizate fara ajutorul autoritatilor publice locale, propun acordarea subventiei in baza Legii 34/1998 pentru un numar de 50 de beneficiari, conform cererii de subventie. In aceste conditii, avand in vedere ca subventia acordata conform HG 1.217/2008 este de 175 lei/beneficiar, suma alocata de la bugetul local va fi de 8.750 lei/luna. Se observa o crestere a numarului de beneficiari de la 40, inregistrati in 2018, la 50 de beneficiari in 2019. (…) Pentru a veni in sprijinul asociatiilor si fundatiilor de acest profil, autoritatea publica locala trebuie sa intervina in sustinerea activitatii lor. Cu o alocare minima de fonduri de la bugetul local se poate sustine desfasurarea, si ceea ce este mai important, continuitatea desfasurarii activitatilor asociatiilor si fundatiilor cu un rol important in asistenta sociala”, se arata in expunerea de motive semnata de primarul Dumitru Boros.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.