Angajarile „la negru”, amendate de inspectorii ITM

0
519

Din cauza ca au fost gasiti cu grave nereguli, 44 de angajatori din judet au primit amenzi in valoare de 106.000 lei. Din total, 80.000 lei reprezinta amenzile date in cazul a cinci agenti economici care foloseau mana de lucru „la negru”.

Pe parcursul lunii decembrie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vaslui au efectuat 129 de controale la agentii economici din judet. In urma acestora, 44 de angajatori au fost sanctionati contraventional ca urmare a neconformitatilor constatate: noua angajatori pentru neregulile din domeniul relatiilor de munca si 35 pentru neregulile din domeniul securitatii si sanatatii in munca. Din randul celor din prima categorie, cinci foloseau angajati fara forme legale.

In urma controalelor, au fost aplicate 62 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 106.000 lei. In domeniul relatiilor de munca, au fost aplicate 11 amenzi in cuantum de 90.000 lei, din care cinci reprezinta amenzile date pentru folosirea a 12 persoane fara forme legale de angajare. In acest caz, cei cinci angajatori au fost amendati in total cu 80.000 de lei. Principalele nereguli depistate de inspectorii de munca in timpul controalelor au fost: munca nedeclarata; depasirea programului normal de lucru, neplata corespunzatoare a orelor suplimentare si a orelor de noapte, neacordarea concediului de odihna; netransmiterea registrului general de evidenta al salariatilor in format electronic si/sau netransmiterea acestuia, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii salariatilor.

Celelalte 51 de sanctiuni, in valoare totala de 16.000 lei, au fost aplicate in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru neconformitati precum: instalatiile sub incidenta ISCIR sunt deservite de personal neautorizat; instalatiile de ridicat si sub presiune nu sunt autorizate ISCIR; nu sunt indentificate riscurile psihosociale si stabilite masuri pentru diminuarea acestora; activitatile si locurile de munca nu sunt autorizate din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca; locurile de munca aflate la inatime nu sunt prevazute cu balustrada de protectie; nu sunt stabilite prin fisa postului pentru lucratori obligatii si raspunderi in domeniul securitatii si sanatatii in munca; lucratorii nu sunt informati si instruiti cu riscurile si masurile de securitate specifice activitatii desfasurate, etc.

Tot in luna decembrie, au fost comunicate de angajatori sase evenimente in care au fost implicati lucratori, au fost avizate sase evenimente cercetate de catre angajatori si trei evenimente cercetate de catre ITM Vaslui si avizate de Inspectia Muncii. In urma cercetarii lor, in baza de date a ITM Vaslui s-au inregistrat opt accidente de munca, din care sase au produs incapacitate temporarara, unul a produs invaliditate si unul a fost mortal.

Accidentele de munca inregistrate in luna decembrie au avut urmatoarele cauze: interventia lucratorilor la echipamente de munca in timpul functionarii; nu au fost adoptate solutii in vederea transportarii manuale a maselor; nu au fost respectate regulile privind circulatia pe drumurile publice; angajatorii nu au asigurat cunoasterea si respectarea prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca; au fost puse la dispozitia lucratorilor echipamente de munca fara a asigura protectia impotriva electrocutarii; nu a fost asigurata instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, astfel incat acestia sa prevada riscurile si sa evite pericolele ce pot aparea in timpul desfasurarii activitatii; angajatorul a pus la dispozitia lucratorilor echipamente de munca necorespunzatoare sarcinii de munca”, a precizat Gheorghe Chirvase, inspector sef in cadrul ITM Vaslui.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.