A fost majorat plafonul pentru acordarea subventiilor pentru incalzire

0
767

Dupa mai multi ani in care pragul maxim pana la care au fost acceptate dosarele a ramas neschimbat, respectiv 615 lei pe membru de familie, de la 1 ianuarie, plafonul pentru acordarea subventiilor pentru incalzire a fost majorat la 750 lei. Familiile defavorizate din Barlad care vor sa beneficieze de ajutoare de caldura pentru lunile ianuarie – martie sunt asteptate sa isi depuna dosarele la ghiseele Directiei de Asistenta Sociala.

In sezonul rece 2018-2019, barladenii cu o situatie materiala precara si care care au dorit sa beneficieze de ajutoarele pentru incalzirea din timpul iernii au putut sa-si depuna dosarele complete la ghiseele Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Barlad inca din data de 22 octombrie. Ca si in anii trecuti, ajutoarele de incalzire se acorda tot in intervalul 1 noiembrie 2018 – 31 martie 2019, insa pragul maxim pana la care sunt acceptate dosarele a crescut de la 615 lei pe membru de familie, cat era pana la finele lui decembrie, la 750 lei pe membru de familie. Majorarea plafonului pentru acordarea subventiilor pentru incalzire a fost majorat prin OUG 114/2018 incepand cu data de 1 ianuarie 2019.

Conform OUG nr. 114/2018, incepand cu data de 1 ianuarie 2019 se poate depune «Cerere-Declaratie pe Propria Raspundere pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale si energie electrica» de catre familiile si persoanele singure al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeaza pana la valoarea de 750 lei”, precizeaza reprezentantii Primariei Barlad.

In ceea ce priveste subventiile pentru incalzire aprobate la nivelul Barladului pana la finele lui noiembrie, numarul beneficiarilor s-a ridicat la 675 de persoane singure sau familii. Concret, din categoria celor care utilizeaza gaze naturale (la sobe sau centrale termice) au fost aprobate dosarele a 460 de familii, iar din categoria celor ce utilizeaza sobe pe lemne, carbuni sau combustibili petrolieri s-au inscris si au fost aprobate dosarele a 130 de familii. Cat despre persoanele care locuiesc in blocuri de tip ANL, adica in sistem centralizat, functionarii din cadrul Directiei de Asistenta Sociala au primit doar 60 de dosare care se incadrau in conditiile impuse de lege. Nu in ultimul rand, numarul dosarelor aprobate din randul familiilor ce utilizeaza energie electrica pentru incalzire este de doar 25.

Ajutoarele de incalzire nu-s pentru toti!

Chiar daca pragul maxim pana la care vor fi acceptate dosarele a crescut, este bine de stiut ca lista bunurilor ce duc la excluderea ajutoarelor a ramas la fel ca si in anii anteriori. Concret, cei care detin alte imobile in afara locuintei sau chiar terenuri ce imprejmuiesc locuintele si care depasesc 1.000 metri patrati (in urban) sau 2.000 metri patrati (in rural), autoturisme sau motociclete cu o vechime mai mica de zece ani, autoutilitare, autocamioane, remorci, rulote, microbuze, autobuze, salupe, barci cu motor, scutere de apa sau iahturi nu beneficiaza de ajutoarele pentru incalzire. Acelasi lucru este valabil si pentru proprietarii de utilaje agricole (tractor, etc.), utilaje de prelucrare agricola (presa de ulei, moara de cereale, etc.), utilaje de prelucrat lemnul (gater, drujba, etc.) sau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. Nici cei care au terenuri, animale sau pasari a caror valoare neta de productie anuala trece de 1.000 euro pentru persoana singura, respectiv 2.500 euro pentru familii nu primesc subventiile pentru incalzire.

Adriana Susnea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.