2019 – an cu buget mai mare si realizari pe masura!

2
831

Dupa ce 2018 a fost unul de pregatire si depunere a unor noi proiecte, in vederea accesarii fondurilor necesare, anul 2019 va fi unul deosebit de greu, in care ar urma sa fie finalizate, continuate proiectele demarate, si implementate unele noi, anunta conducerea Primariei municipiului Vaslui, care are depuse cereri de finantare in valoare totala de aproape 240 milioane lei, suma reprezentand 2,5 bugete anuale ale Vasluiului! In plus, se spera la alocari de la bugetul de stat de sume mai consistente decat in anii precedenti, cel putin in ceea ce priveste alocarile din impozitul pe venit. La acestea se vor adauga alte surse, inclusiv taxele si impozitele locale, vasluienii fiind campioni la plata acestora din urma, dar si excedentul bugetar de anul trecut, datorate unor cauze obiective.

In aceasta perioada, municipalitatea vasluiana lucreaza la inchiderea anului 2018 si la creionarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2019, buget care, in luna februarie, ar urma sa intre in dezbatere publica si apoi prezentat spre aprobare consilierilor locali. “Vom avea si in acest an un excedent bugetar, rezultat ca urmare a unor economii la sectiunea de functionare, dar si a unor neimpliniri, prin nerealizarea de catre prestatori a programului pe 2018. Ma refer aici la lucrari cu valori mari, cum ar fi cele de construire a noului Bazar ori de reabilitare a zonei Sinagogii, dar si alte lucrari, intr-un procent mai mare sau mai mic. Acest excedent va intregi suma pe care o vom aloca in acest an pe sectiunea de dezvoltare, un lucru bun, pentru ca, dat fiind numarul mare de proiecte cu finantare europeana nerambursabila pe care dorim sa le accesam, si in ciuda eforturilor noastre, am putea ramane descoperite finantarile de la bugetul local pentru alte proiecte, vorbind aici de o suma de circa 15 milioane lei. In legatura cu acest excedent, avem si o veste buna: se pare ca nu vom mai fi taxati, ca anul trecut, prin nealocarea de la bugetul de stat a unei sume egale cu jumatate din banii ramasi in pusculita primariei”, a explicat primarul Vasile Paval intr-o conferinta de presa.

Cu aceasta ocazie, primarul a anuntat o alta veste buna, referitoare la o posibila crestere, de la 41,7% la 60%, a alocarii, de la bugetul de stat, a sumelor colectate din impozitul pe venit si destinate direct UAT-urilor. “Inca nu avem conturate veniturile din transferurile de la bugetul de stat, insa ne-am facut necesarul si pot spune ca, impreuna cu veniturile din taxe si impozite locale ori din alte surse, acestea, orice am face, nu acopera necesarul pe Dezvoltare in acest an a municipiului Vaslui. Baza va ramane tot fondurile europene nerambursabile, pentru proiectele pe care anul trecut ne-am straduit sa le intocmim si sa le depunem. Pot spune ca avem depuse si aflate in diverse stadii de verificare si aprobare proiecte in valoare de aproape 240 milioane lei, suma importanta, ce reprezinta de doua ori si jumatate bugetul anual al municipiului Vaslui. O parte dintre aceste proiecte vor fi implementate in acest an, altele au o durata de implementare multianuala, si, in mod sigur, Vasluiul va deveni in curand un imens santier, pentru ca pe langa proiectele ce le vom accesa cu finantare europeana, sunt si cele finantate de la bugetul local, ma refer aici la Bazar, zona Sinagogii, din Cartierul 13 Decembrie, reparatiile la licee sau Scoala 7, ori la continuarea lucrarilor incepute anul trecut si in curs de finalizare”, a declarat primarul Vasile Paval.

Acesta a detaliat si o parte din lucrarile majore care, cat de curand, ar putea demara, cu accent pe cele privind reabilitarea transportului in comun si a iluminatului public, si in special proiectele de reabilitare a infrastructurii retelei de apa si canalizare. “Zilele viitoare va fi dat ordinul de lucrari si va demara executia la megaproiectul de 76 de milioane de euro plus TVA cu finantare prin ADRNE pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare a municipiului, care va fi urmat in curand de un alt proiect, de 20 de milioane lei, pentru reabilitarea si modernizarea statiilor de pompare si a rezervoarelor, si apoi, cel de completare a retelei de apa potabila si canalizare, alti 74 de milioane lei. Sunt proiecte de cea mai mare importanta pentru comunitatea noastra in care, desi nu suntem beneficiarii finali, proiectul fiind accesat de CJ Vaslui, ne-am implicat, cu atat mai mult cu cat ulterior vom intra si noi cu investitiile privind reabilitarea infrastructurii rutiere si a altor servicii pe zonele unde se vor executa lucrarile pentru apa si canalizare. Avem si alte proiecte, in parteneriat cu CJ Vaslui, modernizarea Spitalului nr. 2, sau, pe lista Companiei Nationale de Investitii, bazinul de inot, locuinte de serviciu pentru specialisti, ori cele 40 de locuinte pentru tineri. Cel mai important insa, in acest moment, ramane realizarea Planului Urbanistic Zonal, document care aseaza dezvoltarea municipiului Vaslui in urmatorii 15 ani si ulterior, care, dupa realizarea sa in colaborare cu Institutul de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti, va fi subiectul unei serioase analize si debateri publice, pe toate domeniile, inainte de a fi pus in practica”, a explicat Vasile Paval.

Primarul municipiului Vaslui s-a aratat foarte optimist in legatura cu planurile municipalitatii si este sigur ca le va pune in aplicare, cu ajutorul specialistilor din cadrul Primariei Vaslui, a proiectantilor si constructorilor, si avand suportul cetatenilor municipiului, cei carora le sunt destinate rezultatele acestor proiecte.

Marian Mocanu

2 COMENTARII

  1. Rog si pe aceasta cale Consiliul Judetean Vaslui (PSD) sa asfalteze anul acesta drumul judetean 242 B (comuna Malusteni) si drumurile judetene 242 C – 242 G (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat) ca vrem sa mergem la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar scurteaza mult si distanta spre Barlad si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au votat 28 ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , … Va rog asfaltatile ca sunteti in slujba tuturor cetatenilor din judet si sunteti platiti foarte bine din bani nostri publici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.