2018 – an greu la frontiera de est!

0
516

• Anul 2018 a fost unul plin de provocari pentru politistii de frontiera vasluieni. Controlul si supravegherea frontierelor, cooperarea politieneasca, combaterea infractionalitatii transfrontaliere, a evaziunii fiscale, asigurarea ordinii si linistii publice in zona de compententa au principalele directii de actiune, insa de- a lungul anului nu au lipsit „surprizele”.

In 2018, valorile de trafic prin Punctul de Trecere a Frontierei Albita a inregistrat peste 3.100.000 de treceri persoane, din care 1.500.000 cetateni U.E. si 1.600.000 cetateni non-UE, si peste 880.000 mijloace de transport, atat pe sensul de intrare, cat si pe sensul de iesire din tara. Comparativ cu anul 2017, s-a inregistrat o crestere de 15% a numarului de treceri persoane si o crestere de 10% a numarului de vehicule care au tranzitat acest punct.
In scopul asigurarii unui climat de siguranta si ordine publica in zona de competenta si in punctul de trecere a frontierei, precum si al fluidizarii traficului de calatori si marfa, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a dispus asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea masurilor legale pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere; derularea unui control operativ si civilizat, sens in care s-au dispus masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera, dupa caz; promovarea si asigurarea climatului de ordine si disciplina, aplicarea consecventa a normelor deontologice specifice institutiei, in scopul respectarii drepturilor si libertatilor legale ale cetatenilor, pentru prevenirea oricaror acte de abuz sau coruptie; optimizarea relatiilor de conlucrare si colaborare cu celelalte structuri ale MAI, cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, precum si cu administratia publica locala, pentru rezolvarea, in comun, a problemelor turistilor, dar si ale localnicilor; mentinerea in stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicatii si informatica, pregatirea personalului din subordine in vederea asigurarii interventiei rapide in zona de competenta, pentru rezolvarea situatiilor deosebite si fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Politiei de Frontiera Romane.
Pe parcursul anului 2018, la nivelul judetului Vaslui au fost inregistrate 1.444 evenimente de frontiera, constatandu-se 343 infractiuni, in care au fost implicate 374 persoane. Totalul bunurilor indisponibilizate/confiscate a fost de aproximativ 2.700.000 lei. Totodata, au fost aplicate 1.101 sanctiuni contraventionale, valoarea constatarilor fiind de 628.045 lei.
Pe linia combaterii migratiei ilegale, dotarile cu tehnica de supraveghere atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, fixe sau mobile, cat si mijloacele de mobilitate terestra si pe apa, au facut posibila interventia prompta si rapida a tuturor echipajelor politiei de frontiera. De mentionat ca migratia ilegala se poate manifesta sub diverse forme: folosirea de documente/vize false ori falsificate si trecerea ilegala peste frontiera de stat, prin locuri nepermise. In anul 2018 au fost inregistrate 10 cazuri (9 incercari de trecere frauduloasa ale frontierei de stat si un caz de folosire de documente false ori falsificate in PTF Albita.)
In perioada analizata au fost inregistrate 34 de cazuri de contrabanda, cantitatea de tigari confiscata fiind de peste 61.000 de pachete de tigari de provenienta R. Moldova, in valoare totala de aproximativ 270.000 lei.
In anul 2018, s-a constatat mentinerea cazurilor de trafic international cu auto furate pe relatia UE – spatiul ex-sovietic. Astfel, au fost inregistrate 20 cazuri in care politistii de frontiera au depistat autovehicule semnalate ca fiind furate sau cautate de autoritati: 12 autoturisme,1 autocamion, 2 microbuze marfa, 2 motociclete si 2 utilaje compresor, in valoare totala de aproximativ 1.165.000 lei.
Pe linia infractiunilor de fals si uz de fals au fost constate 128 infractiuni savarsite de participantii la trafic care au prezentat la control, fie pentru ei, fie pentru mijloacele de transport cu care se deplasau documente care nu indeplineau conditiile de forma si de fond ale celor autentice necesare trecerii frontierei.
STPF Vaslui coopereaza, in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii transfrontaliere, cu structurile MAI din judet, cu structurile judiciare, cu organele administratiei publice locale, cu serviciile deconcentrate ale ministerelor, precum si cu reprezentantii societatii civile.
In domeniul cooperarii internationale, pentru rezolvarea situatiilor aparute la frontiera, STPF Vaslui coopereaza cu structurile similare din Republica Moldova, precum si cu centrele si/sau punctele de contact care functioneaza la nivelul frontierelor romane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.