Unirea cu Moldova, proiectul de tara al PMP si al deputatului Corneliu Bichinet

3
972

Consecvent pozitiei sale de promovare a unirii Moldovei cu tara mama, România, si cu atât mai mult cu cât PMP face din acest deziderat un proiect de tara, deputatul de Vaslui Corneliu Bichinet i-a cerut lui Paul Stanescu, la acea vreme viceprim-ministru, clarificari cu privire la proiectele derulate de UAT-uri românesti în comun cu parteneri similari din Republica Moldova.

În Anul Centenarului, este imperios necesar sa evaluam gradul de implicare a autoritatilor administratiei publice locale din România pentru ca, la nivelul forului legislativ, sa promovam o legislatie care sa contribuie la dezvoltarea relatiilor de prietenie dintre România si Republica Moldova si Ucraina si, în final, sa sprijine românii din aceste doua state”, a explicat deputatul PMP Corneliu Bichinet cererea sa de a i se comunica informatii cu privire la proiectele finantate, atât finalizate, cât si în curs de derulare, propuse de autoritati publice din Republica Moldova si Ucraina, în baza acordurilor de înfratire/cooperare încheiate cu institutii similare române.

Raspunsul a venit de la vicepremierul în functie la acel moment, Paul Stanescu, care conducea si Ministerul Dezvoltarii Regionale. Desi nu a putut oferi o situatie cu privire la astfel de contracte în derulare sau finalizate, acesta a subliniat deschiderea autoritatilor românesti pentru astfel de cooperari fratesti cu entitati administrative din Republica Moldova si Ucraina. “Conform legii, autoritatile administratiei publice locale din România pot aproba finantarea unor proiecte propuse de catre autoritatile administratiei publice locale nu doar din Republica Moldova, ci si din Ucraina, în baza acordurilor de înfratire/cooperare încheiate în conditiile legii, pentru finantarea unor obiective de investitii ale unitatilor administrativ-teritoriale din Republica Moldova si Ucraina. De asemenea, prin Ordinul comun al viceprim-ministrului, ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si al ministrului Finantelor Publice nr. 5169/2482/2018 (…), a fost aprobata procedura de finantare a proiectelor propuse de catre autoritatile administratiei publice locale din Republica Moldova si Ucraina, acordurile de finantare, precum si conditiile necesare în baza acordurilor de finantare încheiate cu autoritatile administratiei publice din România”, se arata în raspunsul primit de deputatul PMP Corneliu Bichinet.

În consecinta, îndemn primarii si conducerile consiliilor judetene sa purceada la treaba si sa încheie acorduri de colaborare cu comunele si orasele din cele doua tari în care traiesc nu moldoveni sau basarabeni ori bucovineni, ci români, si, daca au posibilitatea, sa finanteze proiecte spre bunastarea fratilor nostri de sânge. Acesta ar fi un prim pas în înfaptuirea dezideratului national, Unirea Moldovei cu România, deziderat care, sper eu, se va înfaptui cât mai curând. Nu trebuie sa uitam, în aceste momente nu serbam doar Centenarul Marii Uniri, ci si Centenarul reîntregirii tarii prin unirea României cu Basarabia, chiar daca aceasta unire a fost vremelnica, asa cum speram sa fie si despartirea de fratii de peste Prut”, a declarat deputatul PMP Corneliu Bichinet.

Trebuie spus ca Vasluiul are încheiate cu entitati modovenesti zeci de parteneriate, atât la nivel judetean, cât si local, pe baza carora sunt si proiecte, unele în derulare, altele finalizate. Multe dintre aceste colaborari româno – moldovenesti – ucrainene au fost încheiate în perioada în care Corneliu Bichinet era la conducerea Consiliului Judetean Vaslui.

Marian Mocanu

3 COMENTARII

  1. Domnule Corneliu Bichinet cand ati fost la conducerea judetului de ce nu ati asfaltat drumurile judetene ?!
    Acum, ca neputinta politica a fost dovedita, este nevoie de capital?
    Si_apai unirea draga domnule, cam e fumata!

  2. Unirea este dorinta tuturor romanilor !!! Domnule Corneliu Bichinet cand ati fost la conducerea judetului de ce nu ati asfaltat drumurile judetene 242 B (comuna Malusteni) si 242 C (comuna Vinderei) ca sunt drumuri de piatra ca pe timpul Dacilor (cei din judetul Galati au asfaltat cele doua drumuri judetene ce apartine de judetul lor si au cei mai multi Km la ele) si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an si vor sa mearga la Manastirea Bujoreni si Manastirea Grajdeni dar se scurteaza mult si distanta spre Barlad . Simpli cetateni din judet vor schimbarea vechi garzi de la cateva partide , nu mai vor ROTIREA la conducere . Ati fost si sunteti toti alesi politicieni din institutile publice in slujba cetatenilor platiti foarte bine din bani nostri publici !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.