Comemorare – Profesorul Marin Moronescu

0
535

“Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste; abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii.” – Regina Maria

Între cadrele didactice vasluiene vrednice de pomenire se afla cu siguranta si profesorul Marin Moronescu, nascut oltean si devenit moldovean prin profesia sa apostolica, pe care a iubit-o pana în cel din urma ceas.
Nascutu-s-a acest profesor sclipitor, plin de stralucire si romantism, la 2 august 1935, în orasul Craiova, judetul Dolj. Aici va urma cursurile scolii primare si liceale, iar studiile superioare la Facultatea de Filologie – Istorie – Filosofie, din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, promotia 1959.
Prin repartitie ministeriala a fost repartizat la Scoala elementara de 7 ani, din satul Tansa, judetul Iasi. Aici si-a facut debutul ca profesor de limba romana si istorie si a desfasurat o bogata activitate didactica pana la 19 martie 1962. Atunci a fost promovat în functia de sef al Sectiei de Învatamant si Cultura a Sfatului Popular Raional Negresti, Regiunea Iasi (20 martie 1962 – 18 octombrie 1967) si apoi în cea de vicepresedinte al Sectorului Învatamant de Stat la Comitetul Raional Negresti al P.C.R. (pana la 1 martie 1968).
Urmare a noii organizari administrative a tarii, a fost promovat ca sef de sector Învatamant de Stat la Comitetul Judetean Vaslui al P.C.R., pentru ca, între anii 1969 – 1972, sa detina functia de inspector sef al Inspectoratului Scola Judetean Vaslui.
La cerere, revine la catedra în data de 26 octombrie 1972. Functioneaza la Liceul “Mihail Kogalniceanu” Vaslui (1972 – 1984), Scoala nr. 3 Vaslui (1984 -1990) si din nou la Liceul “Mihail Kogalniceanu”, prin transfer în interesul învatamantului, din anul 1990 si pana în 1997 – anul pensionarii. În aceasta ultima perioada, a îndeplinit functiile de director adjunct si director, al acestui liceu. Pe linie didactica i-au mai fost încredintate si urmatoarele sarcini de conducere: director educativ, responsabil al cercului pedagogic al profesorilor de limba romana din licee, metodist al Inspectoratului Scolar Judetean. Pe linie obsteasca, a detinut functiile de presedinte al Sindicatului Învatamantului Vaslui, presedinte al Comitetului Municipal de Cultura Vaslui, presedinte al Comitetului Judetean de Cruce Rosie. A fost ales deputat comunal (Tansa), deputat raionul (Negresti) si consilier municipal (Vaslui), în legislatura 1992 -1996.
Dedicat în totalitate profesiei, profesorul Marin Moronescu era posesorul unei solide culturi si pregatiri în specialitate, fiind exemplu de cinste, corectitudine, daruire profesionala, de generozitate si toleranta fata de elevi, colegi si personalul nedidactic. Profesor cu certa vocatie de dascal, statornic în ceea ce priveste simtul datoriei, era hotarat, exigent, dar drept si obiectiv în aprecieri. Era pedant si cu o tinuta decenta, sobra si demna în comportament si în limbaj. Se distingea prin eleganta, amabilitate si solicitudine în relatiile cu cei din jur.
Avand o pregatire de specialitate si psihopedagogica dintre cele mai bune, a obtinut, prin elevii sai, numeroase premii si mentiuni la concursurile scolare de limba si literatura romana, la sesiunile de referate si comunicari la nivel judetean si national, precum si numeroase distinctii cu formatiile artistice ale elevilor sai.
Mentionam si realizarile importante, înregistrate de-a lungul celor 38 de ani de activitate, în domeniul constructiilor scolare. A coordonat construirea de scoli si anexe corespunzatoare în localitatile: Bozieni, Garbesti, Ipatele, Mironeasa, Oniceni, }ibanesti si Valea Ursului.
În anii 1990 – 1997, în echipe manageriale cu profesorii Angelica Dobre si Alexandru Mera, a contribuit la organizarea Centenarului Liceului „Mihail Kogalniceanu” (1991), la construirea unei Anexe cu 10 sali de clasa, cu biblioteca si amfiteatru, toate dotate cu mobilier nou si modernizarea arhitecturii localului liceului.
A sustinut si publicat comunicari, referate, studii si articole pe teme de specialitate si de metodica. A fost coautor al monografiei Liceului “Mihail Kogalniceanu”, aparuta în 2011. A realizat o culegere de maxime si cugetari intitulata “Una mie maxime latine si universale” si o lucrare despre cel mai mare dramaturg al nostru, cu titlul „Eternul Caragiale”. A mai scris si cartile: „Dimitrie Cantemir. Spirit Universal” si “Strada cu amintiri”. Prima a fost publicata în timpul vietii iar cea de a doua postum. În aceasta ultima carte se dovedeste din plin talentul scriitoricesc al autorului.
Dupa pensionare, în 1997, a continuat activitatea didactica, pana în anul scolar 2008 – 2009, la sfarsitul caruia a împlinit 50 de ani de munca în slujba învatamantului preuniversitar.
Profesorul Marin Moronescu avea o pofta deosebita de a preda, de a dialoga, de a comunica. Era invidiat pentru robustetea, energia si vitalitatea sa.
Pentru multiplele-i merite, ca urmare a bogatei activitati desfasurate, profesorul Marin Moronescu a fost distins cu „Ordinul muncii”, clasa a III-a, „Medalia muncii”, cu titlul de „Profesor evidentiat”, cu medalii jubiliare ale Centenarului Razboiului de Independenta, Centenarului Unirii Principatelor, Consiliului National de Crucea Rosie, cu diplome ale Inspectoratului Scolar si Casei Corpului Didactic Vaslui.
Casatorit cu profesoara Valeria Moronescu, a avut doi copii: o fata (Mihaela), medic primar la Spitalul Judetean Vaslui, si un baiat (Laurentiu), jurnalist.
În încaperile secrete ale inimii sale, profesorul Marin Moronescu se considera un adevarat parinte si sot, iar în zilele bune (care nu au fost putine) se considera un pedagog, un profesor pe umerii caruia apasa o mare responsabilitate privind educarea si instruirea elevilor. Caracter integru a stiut sa-si atraga dragostea si pretuirea generatiilor de elevi, respectul meritat al colegilor, admiratia si recunostinta celor care l-au cunoscut, si în primul rand al parintilor elevilor.
“Prin întreaga activitate didactica si comportamentul adecvat omului de la catedra, ramane un nume de referinta în istoria învatamantului vasluian si nu numai” (Nicolae Ionescu si colaboratorii, “Învatamantul vasluian: file de istorie (secolul XVIII – 2014), Editura PIM, Iasi, 2014).
Marin Moronescu a fost un professor perfect împacat cu lumea si cu sine, constient ca trebuie sa traiasca responsabil fiecare clipa ce i-a fost data.
Acum cinci ani (10 noiembrie 2013), profesorul si omul Marin Moronescu a trecut la cele vesnice, plecand din aceasta vremelnica petrecere pe pamant.
Îl rog pe Bunul Dumnezeu ca, acolo unde se afla, sa aiba lumina si pace sufleteasca!
Dumnezeu sa-l ierte!
• Prof. Dumitru V. Apostolache

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.