Angajarile „la negru”, amendate de inspectorii ITM

0
629

Din cauza ca au fost gasiti cu grave nereguli, 67 de angajatori din judet au primit amenzi în valoare de 168.500 lei. Din total, 160.000 lei reprezinta amenzile date în cazul a sase agenti economici care foloseau mana de lucru „la negru”.

Pe parcursul lunii octombrie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vaslui au efectuat 146 de controale la agentii economici din judet. În urma acestora, 67 de angajatori au fost sanctionati contraventional ca urmare a neconformitatilor constatate: noua angajatori pentru neregulile din domeniul relatiilor de munca si 58 pentru neregulile din domeniul securitatii si sanatatii în munca. Din randul celor din prima categorie, sase foloseau angajati fara forme legale.
În urma controalelor, au fost aplicate 113 sanctiuni contraventionale, în valoare totala de 168.500 lei. În domeniul relatiilor de munca, au fost aplicate 11 amenzi în cuantum de 160.000 lei, întreaga suma reprezentand amenzile date în cazul a sase angajatori care foloseau noua persoane fara forme legale de angajare. Principalele nereguli depistate de inspectorii de munca în timpul controalelor au fost: munca nedeclarata; depasirea programului normal de lucru, neplata corespunzatoare a orelor suplimentare si a orelor de noapte, neacordarea concediului de odihna; netransmiterea registrului general de evidenta al salariatilor în format electronic si/sau netransmiterea acestuia, cel tarziu în ziua lucratoare anterioara începerii activitatii salariatilor.
Celelalte 102 sanctiuni, în valoare totala de 8.500 lei, au fost aplicate în domeniul securitatii si sanatatii în munca, pentru neconformitati precum neluarea masurilor de securitate si sanatate în munca pentru activitati ce presupun lucrul la înaltime; locurile de munca si riscurile de accidentare nu sunt semnalizate; lucratorii care îsi desfasoara activitatea la înaltime nu sunt examinati medical în vederea stabilirii aptitudinii în munca pentru acest gen de activitate; lucratorii nu sunt informati si instruiti cu privire la riscurile specifice activitatii desfasurate; nu au fost desemnati lucratori care acorda primul ajutor; lucratorii nu utilizeaza echipamentul individual de protectie cu care au fost dotati, etc.
Tot în luna octombrie, au fost comunicate de angajatori sase evenimente la locul de munca, au fost avizate doua evenimente cercetate de catre angajatori si un eveniment (accident mortal) a fost cercetat de catre ITM Vaslui si avizat de Inspectia Muncii.
„Atragem atentia tuturor angajatorilor din judetul Vaslui cu privire la respectarea prevederilor legale la angajare cu încheierea si transmiterea în registrul general de evidenta a salariatilor a contractelor de munca, fapta ce este sanctionata de Codul Muncii cu amenda de 20.000 de lei pentru fiecare persoana depistata fara forme legale de angajare si, totodata, cu privire la respectarea normelor de securitate si sanatate în munca a lucratorilor”, ne-a declarat Gheorghe Chirvase, inspector sef în cadrul ITM Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.