Amenajarea Parcului „Mihai Eminescu” din Barlad, „intinsa” pe 3 ani!

1
1234

Pentru ca nu a fost acceptata pentru finantare cu bani de la Uniunea Europeana, investitia ce vizeaza „Amenajarea Parcului «Mihai Eminescu» Barlad” în cartierul cu acelasi nume va fi realizata cu fonduri de la bugetul local între anii 2018-2021. Asa cum a fost proiectata, investitia se ridica la peste 3,7 milioane de lei si presupune amenajarea unei suprafete de circa 30.000 metri patrati cu oaze de verdeata, mobilier urban si zone de joaca si fitness, dar si cu toate utilitatile necesare.

Dupa ce a fost asfaltat cu fonduri europene, alaturi de alte cinci cartiere din Barlad incluse într-un proiect gigant aflat înca în desfasurare, cartierul de case Mihai Eminescu va beneficia de înca o investitie serioasa. Este vorba despre proiectul „Amenajarea Parcului «Mihai Eminescu» Barlad”, pe un teren abandonat din zona Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, la care autoritatile locale lucreaza de la începutul lui 2016 si pe care l-au depus spre finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020, pe doua axe de finantare. Asa cum a fost conceputa de municipalitate, valoarea estimativa a investitiei se ridica la 3,7 milioane de lei, iar banii ar fi urmat sa fie alocati prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale.
Din pacate, niciuna din cele doua cereri de finantare nu a fost aprobata, dar, pentru a nu-i lasa pe locuitorii din cartierul Mihai Eminescu fara parc, edilii au continuat sa lucreze la acest proiect, astfel încat sa îl poata implementa cu bani de la bugetul local. Desi, în iunie, reprezentantii Primariei Barlad dadeau drept sigur faptul ca, în vara acestui an, vor fi demarate lucrarile la aceasta investitie, în realitate, acestea urmeaza sa înceapa efectiv abia în 2019. Pana atunci, în noiembrie si decembrie 2018 vor fi eliberate doar taxele si avizele necesare, pentru aceasta etapa fiind deja alocati 20.000 de lei. În acest sens, pe 31 octombrie, consilierii locali au votat un proiect de hotarare ce vizeaza aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici ai investitiei.
„Parcul «Mihai Eminescu» Barlad, cu o suprafata de 29.175 metri patrati, dupa anul 1990 a intrat într-un proces crescand de degradare (copaci uscati sau degarnisiti, vegetatie crescuta spontan sau din drajoni etc.), iar în vederea reamenajarii, primaria a întocmit Proiectul «Amenajare Parc „Mihai Eminescu”», ce a fost depus pe doua axe de finantare nerambursabila în 2008, respectiv în 2016, dar a fost respins pentru neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate. Avand în vedere: necesitatea îmbunatatirii aspectului si functionalitatii parcului, ce în prezent reprezinta un disconfort pentru cetatenii din zona; necesitatea cresterii suprafetei de spatiu verde pe cap de locuitor si necesitatea echilibrarii orasului din punct de vedere al distributiilor spatiilor verzi (zona de sud – vest a orasului, unde e amplasat Parcul «Mihai Eminescu» este deficitara în vegetatie si în spatii verzi amenajate, comparativ cu zona centrala si zona de nord, unde exista parcuri si gradini publice), pentru revitalizarea acestei zone, în lipsa fondurilor rambursabile, este necesara realizarea investitiei cu fonduri de la bugetul local si esalonarea investitiei conform anexei la prezentul proiect de hotarare”, se arata în expunerea de motive.

Investitia va fi realizata etapizat, în patru ani

Asa cum au fost aprobati indicatorii tehnico-economici de catre consilierii barladeni, investitia are o valoare estimata la 3.710.677 lei cu TVA, din care 2.280.504 lei cu TVA reprezinta cheltuielile cu constructia si montajul, si va fi implementata etapizat, în decurs de patru ani. Din suma totala, 20.000 lei se aloca în 2018 pentru obtinerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism, iar 1.060.434 lei cu TVA se aloca în anul 2019 pentru amenajarea aleilor pietonale (667.322 lei), pentru instalatiile electrice, de apa si de canalizare (262.805 lei) si pentru amenajarea partiala a spatiilor verzi (130.307 lei). De asemenea, 1.427.958 lei cu TVA vor fi alocati în anul 2020 pentru dotari – procurare si montaj (946.509 lei), pentru elemente constructive – grup sanitar (70.570 lei), pentru platforma container sanitar (7.556 lei), pentru amenajarea partiala a spatiilor verzi (130.307 lei) si pentru pavajul cu dale de cauciuc a locurilor de joaca (273.016 lei). Nu în ultimul rand, 110.823 lei cu TVA vor fi alocati în anul 2021 pentru elemente constructive – amfiteatru în aer liber. Toate lucrarile privind amenajarea terenului si plantarea materialului saditor si a gazonului se vor realiza cu forte proprii, respectiv angajati ai Serviciului Sere – Spatii Verzi din cadrul primariei.
„Suprafata totala de 29.175 mp a parcului va fi amenajata astfel: amenajarea aleilor cu pavele pe pat de nispip pe o suprafata de 2.153 mp; instalatiile electrice vizeaza alimentarea cu energie electrica a 48 de stalpi metalici – iluminat cu leduri; instalatia de alimentare cu apa pentru stropit spatiile verzi cuprinde 20 de hidranti de gradina. Totodata, din reteaua de apa se vor alimenta doua fantani cu apa de baut si toaletele ecologice. Amenajarea spatiilor verzi pe o suprafata de 26.297 mp vizeaza: plantarea a 182 arbori foiosi, 163 arbori conifer, 3.279 arbusti foiosi, 200 arbusti conifer, plante floricole perene inclusiv trandafiri – 1.000 bucati, gazonarea spatiilor verzi pe o suprafata de 21.964 mp. Capitolul dotari include include amplasarea a 50 de banci cu picior de fonta si rigle de stejar; 25 de cosuri de gunoi; sase pubele de colectare selectiva; doua cismele din fonta; trei suporti stradali pentru biciclete; doua mese de sah cu scaune; echipamente de joaca; echipamente de fitness ce vor intra în componenta a doua locuri de joaca; un loc de joaca de 300 mp pentru copii, cu suprafata acoperita cu dale decauciuc alvelare; un loc de joaca si de fitness de 300 mp pentru persoane cu handicap, acoperit cu dale de cauciuc”, se arata în anexa proiectului de hotarate votat de consilieri.
Tot aici se spune ca împrejmuirea parcului pe o lungime de 640 metri liniari se va realiza din panouri metalice si teava rectangulara. De asemenea, proiectul provede si amenajarea unui amfiteatru în aer liber (scena + gradene cu structura de lemn) pe o suprafata de 96,5 mp. Nu în ultimul rand, pentru a asigura conditii optime de igiena si sanatate publica, se va amplasa si un container modular pe o suprafata de 20,25 mp, echipat sanitar cu cinci cabine, din care una pentru persoane cu dizabilitati, grup sanitar ce va fi racordat la utilitati (apa, canal, energie electrice).

1 COMENTARIU

  1. Domnule primar,

    Ca un cetățean incă cu domiciliul in acest municipiu, Vechi târg Cultural al Moldovei doresc să îmi exprim
    public nemulțumirile. Dumneavoastră chiar vă bateți joc de cartierele Munteni- Podeni zona veche a orașului prin recepțiile dezastrului numit canalizare, iar la dumneavoastră pe deal a-ți ajuns deja la spații verzi.
    Un drum practicabil la 800 de metri de primarie pe V. I. Popa, Decebal, Virtuții etc nu se poate.
    P.S O lectură interesantă (ca să nu mai dau ex. pe Blomberg că e greu in engleză), Îndrumar pentru primari-2017, Editura M&M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.