Socant! Jurista DGASPC Vaslui, batuta de mama care-si “hranea” copiii cu bere!

0
1280

Suparata ca ar putea pierde singurele surse de venit, alocatia si ajutorul social de la primarie, o femeie a agresat-o pe jurista DGASPC care a sustinut în fata judecatorilor Tribunalului necesitatea scoaterii definitive din familie a baiatului cel mic. Vorbim de aceeasi femeie, Maria Perju, din Feresti, care, la mijlocul lunii iulie, a fost surprinsa în timp ce îsi îndemna cei doi copii sa bea bere pentru a le trece foamea, caz care a facut înconjurul tarii. Dealtfel, dupa ca DGASPC a intervenit si i-a scos din familie pe cei doi minori, femeia a facut în mai multe rânduri scandal, nu pentru ca i-ar fi fost dor de copii, ci pentru ca ramasese fara bani de bautura. Saptamâna viitoare, tot pe rolul Tribunalului Vaslui, se va judeca scoaterea definitiva din familie si darea în plasament la un asistent maternal si al celui de-al doilea copil al femeii, o fetita în vârsta de 7 ani!

La jumatatea lunii iulie, o femeie în vârsta de 46 de ani, din Feresti, a ajuns “vedeta”, dupa ce imaginile în care, în Autogara Vaslui, doi copii înfometati, în vârsta de 5 si 7 ani, erau îndemnati de mama lor sa bea bere, desi ei cereau de mâncare, au facut înconjurul tarii. La acel moment, DGASPC Vaslui s-a autosesizat si, împreuna cu autoritatile locale, a demarat o ancheta din care a rezultat ca “minorii prezentau o stare de sanatate aparent clinic sanatoasa, erau îmbracati cu haine specifice vârstei, dar murdare, aveau o igiena corporala necorespunzatoare, podoaba capilara era slutita si nespalata iar unghiile nu erau taiate, mama recunoscând ca la momentul prezent nu avea niciun fel de produs pentru igiena corporala de baza a copiilor, sapun ori sampon. De asemenea, în urma vizitelor efectuate la domiciliul familiei Perju de catre asistentul social împreuna cu asistentul medical comunitar, s-a constatat ca, pe fondul consumului de bauturi alcoolice al parintilor, precum si a tulburarilor grave de comportament ale mamei, periodic parintii ajung la certuri si scandaluri zgomotoase, copiii fiind nevoiti sa asiste si sa participe la scenele de violenta verbala si fizica între cei doi parinti“.
În consecinta, s-a solicitat Tribunalului Vaslui o ordonanta presedintiala pentru scoaterea din familie a celor doi copii, în vârsta de 5 si 7 ani, si plasarea loc în asistenta maternala în regim de urgenta. Acest lucru nu s-a realizat fara ca parintii celor doi minori sa faca un adevarat circ, certându-se si amenintându-se reciproc. Dealtfel, ulterior, tatal copiilor a parasit locuinta, motiv pentru care mama, Maria Perju, a încercat sa determine autoritatile sa-i înapoieze copiii, pentru a nu pierde singurele sale surse de venit, alocatia si ajutorul social, obtinute de pe urma acestora. Specialistii DGASSPC au considerat însa ca mediul familial este nesanator pentru cei doi minori si au solicitat în justitie scoaterea lor definitiva din familile.
Judecarea cererii facuta de Protectia Copilului Vaslui, de înlocuire a masurii de protectie luata asupra minorului si încredintarea lui în grija unui asistent maternal profesionist, a avut însa un final mai putin obisnuit. Maria Perju a avut un comportament nepotrivit în sala de judecata, certându-se cu jurista DGASPC si chiar si cu judecatorul de sedinta, acesta din urma amenintând-o ca o va evacua din sala cu jandarmii. Femeia a parasit sala de judecata si a asteptat finalul procesului în strada, pândind-o pe jurista, asupra careia s-a napustit lovind-o peste cap si fata cu haina pe care a folosit-o drept arma, proferând în tot acest timp injurii. Speriata, jurista s-a refugiat înapoi în sediul Tribunalului, cerând ajutorul jandarmilor si anuntând ulterior si judecatorii cu privire la cele întâmplate.
“M-a luat prin surprindere. A asteptat sa parasesc sediul instantei de judecata si m-a atacat pe strada, proferând injurii si acuzându-ma ca, din cauza mea, va ramâne fara bani si va muri de foame. În cei 17 ani de când sunt angajata DGASPC, timp în care am reprezentat institutia în sute de cazuri de scoatere din familie a unor minori abuzati, nu m-am confruntat niciodata cu o astfel de situatie. Dealtfel, nu este prima data când femeia respectiva a avut un comportament neadecvat. A venit în mai multe rânduri la sediul DGASPC pentru a cere sa-i fie redati copiii, de fiecare data folosind un ton ridicat si proferând amenintari. Mai mult, cu ceva timp în urma, m-a acostat pe strada, în statia de autobuz din Cartier, însa atunci s-a marginit doar sa ma agreseze verbal. Totul e din cauza banilor: prin scoaterea celor doi copii minori din familie, ea risca sa piarda nu doar alocatia de pe urma acestora, ci si ajutorul social, venitul minim garantat de la primarie. Dealtfel, si în sala de judecata s-a plâns de acelasi lucru, iar când judecatorul i-a spus ca, la 46 de ani, este înca buna de munca, a facut scandal, motiv pentru care era sa fie evacuata”, povesteste jurista Mihaela Barbu, înca socata de pe urma evenimentului. Acesta a anuntat ca va depune plângere în numele institutiei atât la politie, cât si la parchet. “Este prima data când aud ca se poate întâmpla asa ceva, un angajat al DGASPC sa fie agresat fizic de un parinte care, din propria vina, risca sa-si piarda copiii. Au mai fost situatii tensionate când minori erau scosi din familiile unde nu aveau parte de îngrijirea necesara ori erau abuzati, însa nicodata nu s-a ajuns la agresiuni fizice. Poate pentru ca de fata erau, în afara angajatilor DGASPC si a reprezentantilor primariei, executori judecatoresti si jandarmi, în cel mai grav caz se ajungea de dispute verbale… Din pacate, în cele mai multe cazuri, avem de-a face cu oameni cu un nivel scazut de educatie ori având patima alcoolului. Însa sa se ajunga pâna aici, ca jurista noastra sa fie pândita pe strada si atacata, nu am crezut ca e posibil”, a declarat Ionel Stefanica Armeanu, directorul general al DGASPC Vaslui.
Trebuie spus ca Maria Perju este cunoscuta în comunitate ca o persoana agresiva si amatoare de bautura, motiv pentru care, în mai multe rânduri, a ajuns în atentia autoritatilor, inclusiv pentru ca-si neglija copiii. Din cei sase copii ai familiei, trei sunt înca minori, doi sunt în îngrijirea Protectiei Copilului iar un baiat de 16 ani în prezent este cercetat penal pentru ca a lovit un consatean.
Saptamâna viitoare, la Tribunalul Vaslui va fi pusa în discutie si situatia celei de-al doilea copil, fetita de 7 ani, DGASPC solicitând ca, la fel ca fratele ei mai mic, sa fie scoasa definitiv din familie si data în grija unui asistent maternal profesionist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.