Veste buna pentru fermierii vasluieni: Se pot acccesa credite de la Fondul European de Investitii!

0
640

Dupa ce, în 2017, Fondul European de Investitii (FEI) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au semnat acordul de finantare pentru sustinerea fermierilor locali din Romania, zilele trecute, au fost semnate si acordurile operationale cu intermediarii financiari – cele patru banci selectate în acest sens. Accesul la creditare are o importanta deosebita pentru fermierii, în special cei mici, si antreprenorii care au nevoie de cofinantare pentru a implementa proiectele de investitii finantate prin PNDR 2020.

Fermierii si antreprenorii romani vor avea mai usor aces la credite de la patru banci romanesti care, pe 13 septembrie, au semnat în acest sens cu FNI primul acord de finantare în domeniul agricol din Romania. Cele patru banci din Romania, Banca Comerciala Romana, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, vor acorda finantari în valoare de 155 milioane de euro pentru peste 1.300 de fermieri si întreprinzatori din mediul rural. Creditele agricole vor fi mai usor de obtiunt, în special de catre micii fermieri, prin implementarea acestui instrument financiar de creditare cu partajarea riscului, finantat prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) si finantat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).
În conformitate cu obiectivele politicii agricole ale Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene – DG AGRI si ale Guvernului Romaniei, acordul va sprijini cheltuielile de capital ale fermelor mici, ale exploatatiilor agricole, precum si cofinantarea proiectelor selectate pentru grant în cadrul PNDR.
“Sunt convins ca, prin creditarea oferita de aceste banci, vor exista mai multe oportunitati pentru fermierii din judetul Vaslui, în special pentru fermele mici, pentru a-si extinde productia si pentru a spori competitivitatea sectorului în Romania. Instrumentul financiar se va adresa inclusiv unor categorii de beneficiari cu un risc mai ridicat de creditare, cum ar fi fermele mici sau tinerii fermieri, iar costurile de finantare vor fi reduse. Avand patru intermediari financiari selectati, beneficiarii masurile implementate prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale pot acum sa acceseze împrumuturi în conditii mai favorabile”, a subliniat Alin Dan Trifu, directorul executiv al OJFIR Vaslui
Fondul European de Investitii (FEI) face parte din grupul Bancii Europene de Investitii. Misiunea sa principala este de a sprijini microîntreprinderile, întreprinderile mici si mijlocii din Europa, ajutandu-le sa acceseze finantarea. FEI creeaza si dezvolta capital de risc si de crestere, garantii si instrumente de microfinantare care vizeaza în mod specific acest segment de piata. În acest rol, FEI promoveaza obiectivele UE în sprijinul inovarii, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii economice si ocuparii fortei de munca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.