Vasluiul redevine un santier!

0
1503

Ieri, a fost semnat contractul de executie a proiectului “Retele de apa si canalizare, statii de pompare, statii de pompare apa uzata în Vaslui”, din cadrul proiectului implementat de Aquavas SA si finantat din fonduri europene, în valoare de 74,557 milioane lei, fara TVA. În curând, dupa predarea amplasamentelor si semnarea ordinului, vor începe efectiv lucrarile în municipiul Vaslui si în suburbii, lungimea totala a conductelor ce vor fi reabilitate sau nou amplasate depasind distanta Vaslui – Iasi si retur. Graficul de lucrari, pe strazi si cartiere, va fi anuntat pe site-urile Primariei Vaslui si Aquavas, pentru ca cetatenii sa-si poata programa în consecinta activitatea.

“Astazi (ieri, nr.), pornim la drum cu un program ambitios, care continua seria proiectelor cu finantare europeana implementate în municipiul Vaslui care, în final, vor duce la dezvoltarea infrastructurii de apa, canalizare, drumuri si alte servicii, mai bine spus, la cresterea nivelului de trai al cetatenilor acestui oras. Chiar daca este implementat de Aquavas SA, ca operator judetean al serviciilor de alimentare cu apa si canalizare a apei uzate menajere, proiectul este în beneficiul vasluienilor, iar municipalitatea are o mare responsabilitate, prin asigurarea conditiilor necesare derularii în bune conditii a acestui ambitios program. Ce înseamna acest nou proiect, care se adauga celorlalte finantari europene, în valoare de câteva sute de milioane de lei atrase de municipalitate? Înseamna continuarea programului început prin modernizarea statiilor de tratare si a celei de epurare, prin reabilitarea actualelor retele de apa si canalizare si extinderea acestora cu circa 2.500 de noi beneficiari, însemnând circa 10.000 de persoane, si asigurarea accesului la aceste servicii de baza pentru cetatenii din toate subirbiile munciipiului Vaslui: Moara Grecilor, Viisoara, Gura Bustei, Rediu si Brodoc”, a explicat primarul Vasile Paval, cu ocazia semnarii contractului de executie a lucrarilor în programul “Retele de apa si canalizare, statii de pompare, statii de pompare apa uzata în Vaslui”.
Acest proiect, în valoare totala de 74,557 milioane lei, urmeaza a fi implementat pe durata a 20 de luni, având ca termen de finalizare luna mai 2020. În aceasta perioada, urmeaza a fi reabilitata sau extinsa reteaua de alimentare cu apa potabila pe o lungime totala de 65 de kilometri, si cea de canalizare a apelor uzate menajere pe o lungime de 72 de kilometri. Este vorba de reabilitarea a 9.895 metri de retea de distributie apa potabila, extinderea actualei retele cu 23.538 m, construirea a 8 statii de ridicarea a presiunii apei, o statie de clorinare cu hipoclorit si a 7 camine cu vane de reducere a presiunilor, în municipiul Vaslui, atât în centrul orasului, cât si pe strada Castanilor, spre Delea, pe str. Calugareni, pâna în zona Cismeaua Moldovencei, pe str. Ceramicii, asigurând legatura cu Zona industriala, ori în zona Filaturii. În ceea ce priveste suburbiile, în Moara Grecilor va fi extinsa actuala retea de distributie a apei potabile cu 7.450 metri, în Viisoara, cu 8.505 metri, pâna la pârtia de schi, în Rediu, cu 9.021 metri si în Brodoc, cu 7.842 metri, cu realizarea sau reabilitarea statiilor de pompare sau de clorinare necesare. În ce priveste reteaua de canalizare a apelor uzate menajere, în municipiul Vaslui, aceasta va fi extinsa cu 21.509 metri si reabilitata pe o lungime de 9.900 metri, si urmeaza a fi extinsa si în suburbii, în Moara Greci, cu 10.429 metri, în Viisoara, cu 8.372 metri, în Rediu, cu 9.601 metri, si în Brodoc, cu 7.618 metri, urmând a fi construite în total 16 statii de pompare a apelor uzate si reabilitate alte 3 astfel de statii. Executantul lucrarilor este reprezentanta din Timisoara a unei firmei germane, SC Ludwig Pfeiffer SRL, firma cu activitate în domeniul retelelor de apa si canalizare, înfiintata în 1933, cu reprezentante în alte 32 de tari si cu o vasta experienta în domeniu, având implementate doar în România circa 85 de astfel de proiecte finantate din fonduri europene. Proiectantul general este reprezentat de o asociere a altor doua firme de renume, SC Protoby SRL Iasi si B-ACT Sp. Zoo Polonia, iar dirigintia de santier va fi asigurata de SC Medos Construct&Consulting Iasi.
“Dupa începerea lucrarilor prevazute în contractul semnat astazi (ieri, n.r.), vor demara, anul viitor, lucrarile de asfaltare, realizarea canalizarii pluviale si trotuare pe strazile unde lucrarile de reabilitare a retelei de apa si canalizare vor fi finalizate. În paralel, Primaria va derula propriul program de extindere a retelelor de apa si canalizare si de reparatii capitale a retelelor existente. Urmeaza apoi o alta etapa, modernizareaa retelei de canalizare a apelor uzate, a statiilor de pompare si a rezervoarelor în zona Dimitrie Cantemir, cu termene de finalizare care sper sa se respecte. Nu este tot! Se apropie lansarea, în aceasta iarna, a procedurii de achizitie etapa a III-a, care va fi urmata de etapa a IV-a de reabilitare a infrastructurii de apa si canalizare a municipiului Vaslui, în care vor fi cuprinse strazile ce nu intra în prezentul program. În total, valoarea tuturor acestor proiecte depaseste 160 de milioane de lei, în majoritatea lor fonduri atrase de la Uniunea Europeana, bugetul local neputând suporta nici pe departe investitii de o asemenea anvergura. La finalul acestor investitii, circa 95 – 96% din totalul gospodariilor din municipiul Vaslui vor fi bransate la reteaua apa curenta si la sistemul de canalizare a orasului!”, a mai anuntat primarul Vasile Paval.
“Dupa semnarea contractului, urmeaza o perioada de consultari cu municipalitatea si îndeplinirea unor proceduri, urmând ca, în maxim 42 de zile, speram chiar mai degraba, sa fie emis ordinul de începere a lucrarilor, pentru a profita cât mai mult de perioada propice din aceasta toamna. Stiu ca nu va fi usor, însa prin strânsa colaborare cu autoritatile locale si proiectantul, având întelegerea si sprijinul cetatenilor, vom duce la bun sfârsit acest proiect”, a declarat Ciprian Neag, reprezentantul în România al firmei Ludwig Pfeiffer, executantul lucrarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.