Fostul primar al comunei Berezeni, condamnat la închisoare cu executare

1
927

Trimis în judecata cu doar o luna înainte de a pierde alegerile locale din 2016, fostul primar al comunei Berezeni, Iulian Miliare, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare si plata unei amenzi penale de 37.500 de lei, echivalentul a 250 de zile de închisoare, pentru frauda cu fonduri europene. Ceilalti cinci inculpati din dosarul în care au fost acuzati ca ar fi pagubit APIA cu aproape un milion de lei au primit pedepse cu suspendare, fiind însa obigati sa achite în solidar prejudiciul. Chiar daca va obtine o suspendarea a pedepsei, în urma apelului ce-l va promova la la instanta superioara, Curtea de Apel Iasi, Miliare are mici sanse sa mai aiba dreptul de a candida ca primar la alegerile locale din 2020!

Dupa mai bine de doi ani de procese, judecatorii Tribunalului Vaslui au dat sentinta în dosarul în care fostul primar al comunei Berezeni, alaturi de alti 5 inculpati, între care contabilul primariei, Lascar Prajica, si Dorel Chirila, reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Animale “Gospodarul Zootehnist” Berezeni, erau acuzati de frauda cu fonduri euroene, folosind acte false pentru a obtine subventii de la APIA. „În perioada 2007 – 2010, inculpatul Miliare Iulian, în calitate de presedinte al Asociatiei crescatorilor de animale “Gospodarul Zootehnist” si de primar al comunei Berezeni, judetul Vaslui, a depus la APIA Vaslui acte si documente false aferente cererilor unice de plata depuse pentru campaniile din anii 2007 – 2010, fapte ce au avut ca rezultat obtinerea fara drept, de catre asociatie, a sumei totale de 997.027,86 lei. Pentru realizarea acestui scop, cei doi inculpati au beneficiat de ajutorul inculpatilor Chirila Dorel, Neculita Margarint, Prajica Lascar, Paruschi Aurel si Paruschi Nicolae, care au întocmit acte prin care s-a atestat în fals calitatea de membru al asociatiei al unor persoane, pentru a crea aparenta detinerii de catre asociatie a unui numar cat mai mare de animale si a justifica astfel gradul de încarcare a pasunii cu animale”, se arata în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
Practic, procurorii au considerat ca aproape toate documentele, începând de la actul constitutiv al asociatiei, contracte de închirirere pasuni, tabelele nominale cu membrii asociatiei ori adeverintele eliberate de primarie si semnate de fostul primar erau false, tocmai în scopul obtinerii fara drept de subventii europene.
Din tot grupul de acuzati, fostul primar Miliare este sigurul care a primit o pedeapsa cu executare, patru ani de închisoare pentru frauda cu fonduri europene, pedeapsa completata cu o amenda penala în valoare de 37.500 de lei, echivalentul a 250 de zile de închisoare, pentru comiterea infractiunii de fals în înscrisuri sub semnatura privata. Alti trei inculpati, Dorel Chirila, Margarint Neculita si Lascar Prajica, au fost condamnati la câte trei ani de închisoare, însa cu suspendarea executarii pedepsei. În schimb, ei vor trebui sa execute fiecare câte 80 de zile de munca în folosul comunitatii si sa achite în solidar prejudiciul cauzat statului, aproape un milion de lei, la care se adauga accesoriile fiscale calculate de la data efectuarii fiecarei plati pâna la achitarea integrala a prejudiciului. Pâna atunci, instanta a decis mentinerea sechestrului asigurator asupra bunurilor condamnatilor. Cât priveste Asociatia Crescatorilor de Animale “Gospodarul Zootehnist” Berezeni, instanta a decis aplicarea unei amenzi penale de 50.000 lei, echivalentul a 250 zile amenda a 200 lei/ziua amenda, si  suspendarea activitatii pentru o perioada de 2 ani.
Doi dintre inculpati, Aurel si Nicolae Paruschi, care-si recunoscusera vina, si-au primit înca de anul trecut pedeapsa definitiva, 3 ani, respectiv 2 ani de închisoare cu suspendarea executarii pedepsei si executarea fiecare a câte 80 de zile de munca în folosul comunitatii.
În ce-l priveste pe Iulian Miliare & Compania, acestia mai au o sansa fie în a-si dovedi nevinovatia, fie pentru a obtine o reducere a pedepselor, formulând contestatie a sentintei primite, la Curtea de Apel Iasi.

1 COMENTARIU

  1. Se pare ca ai sa sugi dumitale pana la urma si nu invers….poate asa te mai civilizezi nitel.
    Dar nu-l invitam la dos si pe nea Puiu Vasile, ca si el a facut la fel cu asociatia crescatorilor de animale…ingrasaminte, locuri de adapare…etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.