Boom-ul constructiilor de locuinte a ajuns si la Vaslui!

0
1507

Încet, dar sigur, investitiile în construirea de locuinte sau ansambluri rezidentiale îsi iau avant si la Vaslui, asta dupa ce, în afara blocurilor ANL construite de municipalitate, ultimul bloc a fost construit de un investitor privat acum mai bine de 10 ani! La ultima sedinta a Consiliului Local Vaslui, la sfarsitul lunii august, au fost aprobate nu mai putin de 5 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), toate privind construirea de locuinte, inclusiv blocuri cu pana la sase etaje, unele pe locul unor foste hale industriale sau agrozootehnice nefolosite. Cel putin alte doua astfel de investitii private, printre care cea a CJ Vaslui de construire a unui bloc ANL cu locuinte de serviciu, urmeaza sa fie implementate. Proiectele vin tocmai la timp pentru a fi incluse în noul Plan Urbanistic General, ce va fi comandat de Primarie contra sumei de 700.000 lei.

Dat fiind ca actualul Plan Urbanistic General al municipiului Vaslui, document fara de care nu se poate face nici o investitie ori accesa vreun proiect cu fonduri europene, este deja depasit, municipalitatea a cerut acordul consilierilor locali de a se aloca suma de 700.000 lei în vederea actualizarii, fiind precizata si noua tema de proiectare. Actualul PUG a fost realizat în 2007 si are o durata de valabilitate de zece ani, în 2017 fiind prelungit cu înca un an. Acum, trebuie actualizat, cu atat mai mult cu cat nici nu mai corespunde realitatii, în special datorita investitiilor realizate de municipalitate, prin proiectele finalizate care au beneficiat de finantare nerambursabila europeana. “Strategia de dezvoltare urbana va tine cont de conceptul de dezvoltare urbanistica a întregului oras, schitat pe baza concluziilor analizei critice a zonificarii, precum si de elementele generale. Se va face integrarea procesului de restaurare si revitalizare a zonelor cu monumente istorice în dezvoltarea generala a orasului, precum si stabilirea noilor zone de dezvoltare urbanistica pentru toate categoriile de locuinte, centre de cartier, servicii, birouri, industrie, logistica, comert si dotari, constructii pentru sanatate, zone sportive, de agrement, zone verzi ori zone de trafic. Totodata, se va face stabilirea zonelor de reconversie urbana a vechilor zone industriale, pe baza studiilor de potential. Reconversiile zonelor industriale vor fi exact delimitate si precizate”, se arata în caietul de sarcini al Temei de proiectare a viitorului PUG al municipiului Vaslui.
Necesitatea de actualizare a PUG-ului rezulta si din faptul ca, în ultima perioada, mai multi investitori sunt dispusi sa investeasca în construirea de zone rezidebntiale, cele mai multe pe locul unor actuale constructii darapanate, foste hale industriale sau agrozootehnice.
În cadrul aceleiasi sedinte a CL municipal Vaslui au fost promovate cinci Hotarari privind aprobarea unor Planuri Urbanistice Locale pentru construirea unor ansambluri rezidentiale ori blocuri de locuinte, sau, în acelasi scop, pentru schimbarea destinatiei actuale a zonelor respective. Un prim astfel de complex de locuinte urmeaza a fi ridicat pe locul unor hale din incinta fostei Fabrici de mobila Movas. Acolo, urmeaza a fi ridicate mai multe blocuri cu patru si zece etaje, dar si o gradinita si mai multe spatii comerciale înconjurate de spatii verzi si parcari. Un alt proiect urmeaza a lua viata pe o zona actualmente virana din apropierea Pietei Traian, pe strada Petru Rares, acolo unde se va ridica un bloc cu sase etaje care ar putea avea la parter spatii comerciale. Dealtfel, un astfel de bloc, cu parcare subterana si spatii comerciale la parter, s-ar putea construi, de catre un alt investitor, si în centrul orasului, pe str. Dobrogeanu Gherea, vis-a-vis de Centrul Militar Judetean, la fel, pe un teren viran. În schimb, patru persoane au cerut municipalitatii permisiunea de a schimba destinatia unui teren din spatele Liceului Teoretic „{tefan Procopiu”, din zona destinata unitatilor agrozootehnice, în zona de locuinte. Acolo, în locul halelor vechi si darapanate existente urmeaza a fi ridicate niste case cochete, cu etaj si mansarda, care vor schimba aspectul zonei. În sfarsit, o alta solicitare a fost aceea de aprobare a unui PUZ de schimbare a destinatiei unor terenuri din zona Ceramica din unitati industriale / de depozitare în zona de locuinte si functiuni complementare. În zona respectiva, pe un teren de aproape 3,5 hectare, urmeaza a fi construit un vast complex rezidential, peste 20 de cladiri cu cate trei etaje, înconjurate de parcari, spatii verzi si locuri de joaca pentru copii, dar si cladiri pentru activitati de servicii si comert. Alte doua proiecte edilitare private sunt în pregatire, unul fiind al CJ Vaslui, care va construi în apropierea Spitalului Judetean de Urgenta mai multe blocuri ANL cu cate 30 de apartamente cu destinatie locuinte de serviciu. Un al doilea astfel de proiect, privind o zona de agrement cu baza sportiva, terenuri de tenis, minifotbal si padel, restaurant si sala de evenimente, spatii de cazare, zone de recreatie, alei de acces si spatii de parcare, se doreste a fi implementat în Zona Industriala, în spatele fabricii Badotherm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.