A început scoala, au crescut si riscurile: Rujeola, tinuta sub control!

0
604

În ultima luna, în judetul Vaslui s-a mai înregistrat doar un singur caz de rujeoala, în ciuda faptului ca, în acest timp, în tara, boala a afectat 263 de persoane. Acest fapt s-ar putea datora si bunei desfasurari la nivel judetean a Campaniei de prevenire a rujeolei, derulata de Directia de Sanatate Publica în colaborare cu autoritatile locale în perioada 1 iunie – 10 august. Cu aceasta ocazie, au fost vaccinati 976 de copii de diferite vârste, din totalul celor 1.567 de minori luati în evidente. Alti 376 de minori care ar fi trebuit sa fie vaccinati nu s-au mai prezentat la medicul de familie, în timp ce 63 de parinti au refuzat vaccinarea copiilor!

A început scoala, ocazie cu care creste riscul bolilor transmisibile la copii, una dintre maladiile care a facut ravagii în ultimii ani fiind rujeola. Desi usor de prevenit prin vaccinare, boala se manifesta nu doar la copii, ci si la adultii neimunizati, indiferent de vârsta acestora. Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în acest an, pâna la data de 7 septembrie, au fost confirmate nu mai putin de 15.187 de cazuri de îmbolnaviri cu rujeola, 59 de cazuri fiind soldate cu decesul pacientului.
Si în acest an, Ministerul Sanatatii a desfasurat, prin Directiile de Sanatate Publica si în colaborare cu autoritatile locale, o Campanie de informare si educare a parintilor, în paralel cu identificarea si vaccinarea copiilor si adultilor neimunizati împotriva rujeolei. Rezultatele Campaniei au fost concretizate prin catagrafierea unui numar de 1.567 copii de diferite vârste care nu apareau în evidentele medicilor de familie ca fiind vaccinati împotriva rujeolei, cei mai multi, 501 copii, fiind cu vârsta între 1 si 4 ani, exact cea când ar fi trebuit sa li se administreze prima doza de vaccin, si alti 458 de copii cu vârsta 5 – 9 ani, care aveau primul vaccin facut, însa nu se prezentasera pentru imunizarea completa prin administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
Trebuie spus ca imunizarea împotriva rujeolei se face în doua etape, prima dupa 12 luni, în cadrul programului national de imunizare, iar cea de-a doua doza se administreaza la 5-6 ani, înainte de intrarea în colectivitate. În cadrul campaniei, au fost vaccinati doua treimi dintre minorii catagrafiati, respectiv 976 de copii, în cazul altor 141 de minori vaccinarea fiind amânata din cauza unor contraindicatii medicale temporare. Pe grupe de vârsta, au fost imunizati 259 de copii cu vârsta între 9 si 11 luni, 317 copii cu vârsta între 1 si 4 ani, unui numar de 385 de copii cu vârsta între 5 si 9 ani fiindu-le administrata a doua doza de vaccin, în timp ce altor 3 copii de aceeasi vârsta li s-a administrat prima doza de vaccin antirujeolic. Pe lânga acestia, 10 copii nu au fost gasiti la domiciliu de catre asistentii medicali comunitari, iar 376 de copii, desi ar fi trebuit sa se prezinte la medicii de familie pentru vaccinare, nu au facut acest lucru. Mai grav, în 63 de cazuri, parintii au refuzat, din diverse motive, imunizarea copiilor. Asta în ciuda faptului ca eficienta acestui vaccin este demonstrata atât clinic, cât si statistic, iar efectele adverse, spun medicii, sunt rare, putin grave si usor tratabile.
Trebuie spus ca, de la finalizarea oficiala a Campaniei desfasurate de DSP Vaslui, în judet a mai fost înregistrat un singur caz de rujeola, conform datelor publicate pe site-ul CNSCBT, asta în timp ce, în aceeasi perioada, la nivel national, numarul total al cazurilor confirmate a fost de 263, inclusiv adulti! În cursul anului trecut, la nivelul judetului Vaslui au fost luate în evidenta 336 de cazuri de rujeola, dintre care 149 la persoane din mediul urban si 177 în mediul rural. S-a înregistrat si un deces. În 2018, din ianuarie si pâna la sfârsitul lunii iulie, medicii din judet au diagnosticat alte 226 de cazuri, fiind înregistrat si un deces, al unui sugar.
„Rujeola face parte din categoria bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, vaccinarea antirujeolica, cu vaccin combinat rujeola-rubeola-oreion (RRO), fiind inclusa în Programul National de Imunizari. Rujeola este o boala extrem de contagioasa, provocata de un virus transmis pe cale aerogena. Cei mai receptivi fata de aceasta infectie sunt copiii de vârsta scolara si prescolara. Boala se extinde cu usurinta în colectivitatile de copii, crese, gradinite si scoli, si afecteaza în special copiii care nu au fost niciodata vaccinati. Cu aceasta ocazie, reamintim parintilor importanta imunizarii copiilor pentru prevenirea unor boli care le pun în pericol sanatatea, dar care ar putea fi prevenite prin vaccinare. În plus, prin imunizare se reduce si transmiterea bolii la aIte persoane”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.
La acest moment, la nivelul judetului Vaslui sunt disponibile peste 2.900 de doze de vaccin, din care circa o mie de doze în teritoriu, la medicii de familie care au responsabilitatea administrarii vaccinului RRO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.