Vasluienii si strang singuri banii de pensie

0
1190

Tot mai multi vasluieni si strang bani pentru batranete n conturi bancare. Decat sa achite la stat o cotizatie lunara de 475 de lei, multe persoane neasigurate la sistemul public de pensie prefera sa si capitalizeze individual contributia. n acest fel, evita sa ncaseze de la stat niste pensii derizorii si, mai important, vor beneficia integral de sumele stranse n contul bancar.

Vasluienii au renuntat definitv la ideea asigurarii facultative la sistemul public de pensii. Daca n anii trecuti, n lunile de vara, pe holul institutiei se statea la rand pentru parafarea unui contract de asigurare sociala, n prezent, foarte putine persoane mai sunt dipuse sa achite contributia lunara. Una din cauzele lipsei de clienti este cresterea substantiala a contributiei lunare, la 475 lei. Multe din persoanele care lucreaza n strainatate sau n tara sustin ca prefera sa si stranga singuri acesti bani, ntr-un cont bancar, decat sa finantaze sistemul public de pensii. n acest fel, sunt siguri ca vor beneficia de ntreaga suma, n conditiile n care, dupa varsta standard de pensionare, speranta de viata este foarte mica. Practic, ntre 65 si 70 de ani, foarte multi pensionari mor, iar banii cu care se cotizeaza la bugetul de pensii nu mai sunt recuperati.
Mai mult, cum asigurarea se face la nivelul salariului minim brut pe economie, si pensiile pe care le vor ncasa respectivii asigurati sunt cele mai mici, adica indemnizatia sociala care, n prezent, este de 640 de lei. Astfel, s-a ajuns ca numarul contractelor facultative de asigurare sa scada rapid de la o luna la alta, cu toate ca unul din obiectivele Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui este cresterea numarului de contribuabili care apeleaza la aceasta forma de asigurare. n prezent, la CJP Vaslui mai sunt nregistrati doar 907 asigurati pe baza de contract de asigurare.

Crestere rapida a contributiei

Din luna ianuarie 2018, contributia lunara minima care trebuia achitata de un asigurat care a ncheiat un contract facultativ de asigurare sociala a crescut de la 288 lei, la 346 lei. Din data de 1 aprilie 2018, baza de calcul a contributiei sociale s-a modificat si a reiesit o contributie mai mare. Astfel, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat nscris n contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat n plata. Astfel, venitul minim asigurat este de 1.900 lei, pentru care se achita contributia lunara de 475 lei (reprezentand 25% din venit). Cu alte cuvinte, n primele patru luni ale acestui an, cuantumul contributiei a crescut de la 288 lei la 475 lei, adica o majorare cu 187 de lei. nainte de aceasta modificare, contributia sociala reprezenta un procent de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale.
De la 1 ianuarie 2018, contractul de asigurare sociala se poate ncheia de catre orice persoana n scopul asigurarii n sistemul public de pensii n vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta sau n vederea completarii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie. Cu alte cuvinte, acest tip de contract de asigurare nu mai poate fi utilizat la obtinerea pensiei anticipate sau de invaliditate, ci doar pentru pensia de limita de varsta, bilete de tratament si ajutoare de deces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.