Pentru 20 de euro: Saracia vasluienilor se razbuna pe asigurari

1
2049

Judetul Vaslui pierde lunar 154 de polite de asigurare obligatorie a locuintei. Proprietarii de case nu au bani pentru achitarea primei anuale obligatorie de maxim 20 euro si, astfel, s-a ajuns ca doar un procent de 8% din fondul locativ al judetului sa fie asigurat. Cu un astfel de portofoliu de polite, Vasluiul este pe ultimul loc n Moldova n ceea ce priveste asigurarea locuintelor. Asistatii social sunt cei mai constiinciosi n ceea ce priveste securizarea locuintelor, primele anuale fiind retinute direct din venitul minim garantat.

Marea majoritatea a vasluinilor au renuntat definitiv la ideea asigurarii locuintei. Desi este obligatorie, lipsa resurselor financiare face din asigurarea de locuinte aproape un lux. n ultimul an, judetul Vaslui a pierdut nu mai putin de 1.835 de polite de asigurare, cu o cadenta lunara de 154 de polite.
Potrivit datelor prezentate de Pool-ul de Asigurare mpotriva Dezastrelor Naturale, de la 15.976 polite nregistrate n iulie 2017, s-a ajuns ca la sfrsitul lunii trecute sa mai fie active doar 14.123 de polite. Practic, gradul de cuprindere al politelor de asigurare n totalul fondului locativ este de numai 8,07%.
Conform datelor obtinute n urma recensamntului din luna octombrie 2011, numarul gospodariilor recenzate din judetul Vaslui se ridica la 141.557 de gospodarii, 166.279 locuinte, si un numar de 123.175 cladiri. Marimea medie a unei gospodarii n judetul Vaslui este de 2,64 persoane/gospodarie (264 persoane la 100 gopodarii ale populatiei). Aceasta marime este mai mica n mediul urban (2,52 persoane pe o gospodarie), comparativ cu mediul rural (2,71 persoane pe o gospodarie).
Greu de crezut, nsa salvarea judetului n ceea ce priveste achizitionarea de polite de asigurare obligatorie a locuintei vine de la beneficiarii de venit minim garantat. Cum sumele aferente asigurarii se retin direct din venitul minim garantat, asistatii social sunt cei mai devotati proprietari de case cu locuintele asigurate. La nceputul acestui an, beneficiarii de venit minim garantat aveau active la un numar de 1.850 polite pentru asigurarea obligatorie a locuintei.

Ultimii la asigurare

Cu acest portofoliu de polite de asigurare, n prima jumatate a acestui an, Vasluiul se afla pe ultimul loc n Moldova la securizarea locuintelor. n restul judetelor din Regiunea Nord Est 1 situatia privind ncheierea de polite de asigurare este urmatarea: Iasi – 56.127 polite, Bacau – 45.408 polite, Suceava – 42.599 polite, Neamt – 28.625 polite, Botosani – 15.604 polite.
Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea nr. 260/2008), proprietarii de locuinte sunt obligati sa ncheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maxima asigurata fiind de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro, n cazul locuintelor tip B, si de 20 euro n cazul locuintelor tip A. Asigurarea obligatorie acopera trei riscuri naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren.

Sansa pentru a intra n legalitate

Una din cauzele pentru care numarul politelor din mediul rural este foarte mic este ca multe case au fost ridicate fara autorizatie de construire. Cu toate acestea, vasluienii care si-au construit case pe terenurile agricole extravilane din preajma localitatilor au parte de o veste buna. Anul trecut a fost adoptat un act normativ, care le permite sa intre n legalitate, prin scoarea terenurile pe care sunt ridicate locuintele din circuitul agricol.
Potrivit Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar, construirea caselor n extravilanul localitatilor este interzisa. Cu toate acestea, n ultimii 27 de ani, att la nivel national, ct si n judetul Vaslui s-au ridicat foarte multe case pe terenurile extravilane, fara autorizatie de construire. Fenomenul este mai amplu n zonele rurale unde, n fiecare sat, s-au ridicat zeci de locuinte fara autorizatie de la autoritatile locale.
Anul trecut a fost adoptata Legea nr. 186 care modifica legea fondului funciar si permite proprietarilor de case sa intre n legalitate. Terenurile n extravilan pe care sunt constructii fara aprobare pot fi scoase din circuitul agricol si, ulterior, se poate merge la primarii pentru obtinerea autorizatiei. Termenul care permite proprietarilor de case sa scoata terenurile extravilane din circuitul agricol este luna iulie 2019.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.