Desant n zona contaminata: Angajati DAJ Vaslui trimisi la Tulcea sa lupte cu pesta porcina africana

0
1229

Angajatii Directiei pentru Agricultura Vaslui au fost trimisi sa combata pesta porcina africana n Tulcea, judetul cel mai afectat de epidemie. Acolo sunt confirmate 494 de focare, 489 din acestea n gospodariile populatiei. Specialistii vasluieni ajuta autoritatile locale la actiuni de dezinfectie si control la filtrele instituite n teren. Sejurul n Tulcea este de 10 zile, iar naintea celor patru salariati prezenti acum n sudul tarii, un alt grup de patru persoane a fost deplasat n zona contaminata.

Directia pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Vaslui si-a trimis oamenii sa combata pesta porcina africana (PPA) n judetul cel mai lovit de epidemie. Este vorba despre Tulcea, unde sunt confirmate 494 de focare, din care 489 focare n gospodariile populatiei, 3 n exploatatii comerciale, 2 la SC Carniprod SRL (unul la abatorul si unul la ferma acestei societati comerciale), unul la SC Pigcom, ntr-o exploatatie de tip A, si 17 cazuri la porci mistreti.
Cei patru specialisti din cadrul DAJ Vaslui ajuta autoritatile locale la actiuni de dezinfectie si control la filtrele instituite n zonele unde au fost confirmate focare de PPA. Cei patru colegi stau acolo 10 zile. naintea lor, am trimis tot n judetul Tulcea un alt grup de patru specalisti, care au participat la actiunile de combatere a epidemiei. n zonele afectate din sudul tarii sunt trimisi colegi din alte judete din tara, iar din Regiunea Moldovei sunt deplasati cei de la Iasi si Neamt, a spus un reprezentant al DAJ Vaslui.
n judetul nostru, la intrarea n tara pe la Vama Albita au fost introduse filtre pentru dezinfectia masinilor. Filtre rutiere de dezinfectie au fost amplasate si pe granita de sud a judetului Vaslui, pe directia intrarii din judetul Galati, unde sunt confirmate focare de PPA.
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui organizeaza activitati de instruire n domeniul PPA cu medicii veterinari de libera practica si desfasoara campanii de informare a populatiei n ceea ce priveste masurile de profilaxie ce trebuie aplicate. De asemenea, vor fi realizate controale la nivelul exploatatiilor nonprofesionale cu suine si n exploatatiile comerciale de suine, n vederea verificarii respectarii conditiilor de biosecuritate.

Virusul se extinde

n ultimele zile, prezenta virusului PPA a fost confirmata la porcii dintr-o anexa gospodareasca a unei stne, situata n cmp, la o distanta de aproximativ 4 kilometri de localitatea Tunari, n directia localitatii Stefanesti, din judetul Ilfov. De asemenea, n data de 15 august a fost confirmata prezenta la porcii din doua gospodarii din comuna Borcea, judetul Calarasi, situata la limita teritoriala cu judetul Ialomita. n ambele cazuri, serviciile veterinare au intervenit imediat si au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport si a fost dispusa uciderea animalelor.
n perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate n Romnia 645 de focare de PPA la porcii domestici, din care 640 n gospodariile populatiei, una ntr-o exploatatie de tip A, 3 n exploatatii comerciale si ntr-un abator apartinnd unei exploatatii comerciale. De asemenea, n aceeasi perioada, au fost confirmate 30 cazuri de boala n mediul silvatic, la porci mistreti.
Epidemia evolueaza n Romnia n doua zone geografice cu dinamica diferita. Astfel, n zona de Nord -Vest, boala evolueaza lent, chiar stationar, cu numar de 35 de focare, iar n zona de Sud-Est a Romniei, au fost nregistrate 610 focare de PPA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.