Asociati fara plata cotizatiilor si fara prezente la sedinte Primari prea relaxati, prea ca la tara!

0
1794

Primarii vasluieni nu prea iau în serios cele doua asociatii de dezvoltare intercomunitara din judet. Desi cele doua structuri implementeaza proiecte extrem de importante – managementul deseurilor si investitiile pe apa si canal -, interesul edililor foarte, foarte scazut. Si, dincolo de faptul ca nu îsi achita cotizatiile anuale, primarii nu vin nici la sedintele ordinare organizate de cele doua asociatii.

Primarii din judetul Vaslui nu se grabesc deloc sa-si achite indemnizatiile la cele doua asociatii judetene intercomunitare pentru apa si canal si gestionarea deseurilor. Astfel, în cadrul celor doua asociatii, doar 40% din primari îsi platesc corect cotizatiile anuale. Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, a spus ca sunt primari care nu au platit de ani de zile cotizatia din bugetul local. “Nu va mai fi acceptata nicio solicitare de echilibrare a bugetelor locale, atât timp cât nu se vor achita aceste cotizatii. Nu gasim 3.000 de lei în sase ani de zile?! A venit timpul sa ne trezim, pentru ca nu sunt mofturi ale noastre. Nu fac pe zmeul, dar este interesul tuturor, si toti trebuie sa îl gestionam», le-a spus Buzatu primarilor convocati la sedinta ordinara a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI).
O alta nemutumire a conducerii CJ Vaslui este modul în care edilii participa la întâlnirile de lucru ale celor doua asociatii intercomunitare sau, mai bine spus, nu participa. “Toata lumea trebuie sa acorde atentia cuvenita lucrarilor acestor asociatii. Am explicat acest lucru de o suta de mii de ori. Aceste investitii, programe de dezvoltare, achizitii etc. sunt în responsabilitatea noastra. Sigur, vine cineva din partea primariei, dar el nu poate sa reprezinte, sa voteze. Asociatiile au o problematica complexa pe gestionarea deseurilor si proiectele pe apa si canal. Nu facem o revolta, un miting împotriva colegilor care nu vin, dar avem o problema. Când este o problema privind o unitate administrativ-teritoriala, venim foarte repede, dar la o problema de interes public, nu putem veni la sedinte!”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Proiecte în derulare

Din data de 1 august 2018 au intrat în activitate operatorii care se ocupa de colectarea si transportul deseurilor de la nivelul judetului Vaslui. Începând de luni, 23 iulie 2018, a fost deschis depozitul ecologic de la Rosiesti. Depozitul are în componenta o linie de sortare, echipamente de cântarire, drumuri interioare, garaje etc. În momentul în care depozitul va lucra la capacitate maxima, aici vor fi angajati 100 de muncitori de la nivel local. Depozitul va avea doua celule de depozitare, a doua urmând sa fie deschisa de catre concesionarul serviciului, în perioada 2030 – 2042.
La sârsitul lunii august va fi finalizata prima varianta a proiectului de apa si canal din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare. Varianta de proiect va fi trimisa pentru analiza unitatilor administrativ-teritoriale prinse în investitie. Conform primelor date statistice, unele comune nu se vor încadra în baremurile de finantare impuse de Comisia Europeana si vor trebui cautate solutii alternative. Este vorba despre localitatile care sunt rasfirate si unde cheltuielile sunt mai mari decât cele prevazute în proiect, de 1.000 euro/persoana pentru alimentarea cu apa si 2.000 euro/persoana pentru sistemul de canalizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.