«Sãraci si fãrã carte» sau «fãrã carte, deci sãraci»?!?

0
196

În perioada aprilie – mai, pentru 1.458 familii din judetul Vaslui a fost suspendatã plata alocatiei de sustinere. În prezent, în judet sunt înregistrati 11.769 beneficiari de alocatie, iar suma medie achitatã lunar unei familii este în valoare de 164 lei. Absentele nemotivate ale copiilor si neîncadrarea în plafonul veniturilor nete lunare pe membru de familie sunt principalele cauze de suspendare a sprijinului financiar.

La sfarsitul lunii mai 2018, in judetul Vaslui erau inregistrati 11.769 de beneficiari de alocatie pentru sustinerea familiei. Conform datelor Agentiei Nationale pentru Plãti si Inspectie Socialã (ANPIS), la data de 31 mai au fost suspendati de la plata 701 de beneficiari. Si la sfarsitul lunii aprilie 2018, au fost suspendati de la plata alocatiei 757 beneficiari. Pe langã absentele nemotivate inregistrate de copiii care frecventeazã cursurile unei forme de invãtãmant, alocatiile mai sunt suspendate si pentru depãsirea veniturilor nete lunare pe membru de familie prevãzute de lege. Tot in luna mai a acestui an, suma totalã plãtitã pentru drepturile curente a fost de 1.940.720 lei, iar suma medie achitatã lunar unei familii din judetul Vaslui a fost in valoare de 164 lei. În evidentele ANPIS, judetul Vaslui este inregistrat cu o populatie totalã de 484.866 locuitori. Familiile beneficiazã de alocatie pentru sustinerea familiei in conditiile in care copiii frecventeazã fãrã intrerupere cursurile unei forme de invãtãmant si nu inregistreazã absente nemotivate care sã conducã la scãderea sub 8 a notei la purtare. Actul normativ prevede diminuarea cu 20% a cuantumului alocatiei pe o perioada de trei luni, in cazul in care cel putin un copil inregistreazã un numãr de absente nemotivate cuprinse intre 1019, respectiv diminuarea cu 50% a alocatiei in situatia in care cel putin un copil inregistreazã 20 de absente nemotivate. În cazul in care cel putin un copil inregistreazã peste 20 de absente, plata alocatiei pentru sustinerea familiei se suspendã pe o perioadã de sase luni.

Venituri nete lunare de 530 lei

Alocatia pentru sustinerea familiei se acordã in conditiile in care familiile care au in intretinere copii realizeazã venituri nete lunare pe membru de familie de panã la 530 de lei si nu detin nici un bun din lista acelor bunuri care conduc la excluderea acordarii dreptului. În esentã, aceasta lista cuprinde clãdirispatii locative in afara locuintei de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai micã de 10 ani, autocamioane, tractor, combinã, suprafete de teren, animale si pãsãri a cãror valoare neta de productie anualã depaseste 2.500 euro. Alocatia pentru sustinerea familiei a fost instituitã prin Legea nr. 277/2010 si se adreseazã familiilor ce au in ingrijire copii si realizeazã venituri mai mici decat valoarea unui prag stabilit de lege. Unul din obiectivele acordãrii alocatiei de sustinere urmãreste stimularea frecventãrii cursurilor unei forme de invãtãmant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.