La Vaslui s-a deschis primul spital de îngrijiri paliative, Recumed

0
2085

De la începutul lunii mai, la Vaslui s-a deschis singurul spital de medicinã paliativã, Recumed. Reprezentantii unitãtii spitalicesti au declarat cã, în prezent, sunt disponibile 18 paturi pe paliatie si 14 pe oncologie. Spitalul beneficiazã de medici, asistente medicale, psiholog, kinetoterapeut si consilieri, care sã vinã în sprijinul pacientilor cu boli incurabile si familiilor acestora.

Vasluiul are, de la inceputul lunii mai, un spital de ingrijiri paliative, Recumed Hospital. Unitatea medicalã dispune de aparaturã modernã, de medici si de asistenti calificati si are avizul Ministerului Sãnãtãtii. Spitalul are 18 paturi pentru ingrijiri paliative si 14 paturi pentru oncologie. ‘Dotarea este de ultimã generatie, avem medici renumiti si asistenti bine pregãtiti. Ne dorim sã le asigurãm cele mai bune conditii si sã le usurãm viata bolnavilor cu afectiuni grave sau in stadiul terminal, panã in ultimul moment’, a precizat Dana Loredana Radu, manager Recumed. Bolnavii beneficiazã de o terapie complexã, o alimentatie conformã stãrii lor de sãnãtate si, la cerere, de consiliere. Spitalul a apãrut ca o necesitate, in cadrul ofertei de servicii medicale acordate bolnavilor in stadiul terminal, care de multe ori sfarsesc acasã, in chinuri, fãrã atenuarea durerilor. Medicul Vladimir Poroch, cu care Recumed a incheiat un contract de colaborare, considerã cã deschiderea Spitalului de Îngrijiri Paliative Recumed este o completare fireascã a gamei de servicii medicale disponibile acum. ‘S-a infiintat acest spital privat, Recumed, unde conditiile oferite sunt printre cele mai bune din tarã, fãrã sã exagerez. Am vãzut multe spitale de paliatie, atat in Romania, cat si in strãinãtate, si pot sã afirm cu cea mai mare responsabilitate cã ceea ce s-a construit aici a fost un lucru de foarte bunã calitate, care respectã, evident, toate normativele legale pentru functionarea unui spital. Tot ce s-a construit, dotãrile, conditiile hoteliere, grija pentru pacienti, personalul medical, se vede cã sunt de calitate, patronii avand o preocupare pentru calitatea serviciilor. Nu mã refer cã ar trebui sã fie lux, nu asta urmãreste un pacient, desi la Recumed conditiile sunt printre cele mai bune pe care le-am vãzut, comparativ cu alte spitale din Romania si chiar din strãinãtate, dar detaliile conteazã. Se spune cã fac diferenta’, a declarat medicul Vladimir Poroch, vicepresedintele Asociatiei Nationale de Îngrijiri Paliative (ANIP), expert in ingrijirea bolnavilor cu afectiuni incurabile.

„Îngrijirea paliativa înseamna atenuarea suferintei”

Medicul Vladimir Poroch (42 de ani) are toate competentele pentru a demonstra cã ingrijirile paliative sunt esentiale in evolutia bolnavilor care nu mai fac fatã bolii, fie ei oncologici sau nononcologici. Vladimir Poroch este vicepresedintele Asociatiei Nationale de Îngrijiri Paliative (ANIP), sef de lucrãri in cadrul Disciplinei Îngrijiri Paliative a Universitãtii de Medicinã si Farmacie ‘Gr. T. Popa’ din Iasi, si medic sef in Compartimentul ‘Îngrijiri Paliative’ din Institutul Regional de Oncologie Iasi.

– Cum este perceputã ingrijirea paliativã in Romania, fiindcã mai sunt persoane care confundã aceastã specialitate medicalã?

– Chiar si cadre medicale mai confundã ingrijirea paliativã cu ingrijirea pacientului aflat in stare terminalã sau cu ingrijirea pacientului muribund. Starea terminalã noi o definim in ingrijirea paliativã ca ultimele 48-72 de ore din viata unui pacient. De cele mai multe ori, starea acestor pacienti este profund deterioratã, chiar multi dintre ei sunt in comã. Este ceea ce stie toatã lumea, statusul de pacient muribund, dar ingrijirea paliativã nu inseamnã doar asta. Sigur cã acesti pacienti sunt eligibili pentru ingrijirea paliativã, dar reprezintã doar o parte a cazuisticii. De fapt, ingrijirea paliativã inseamnã atenuarea suferintei sau diminuarea suferintei pe toate planurile, nu numai fizic, ci si pe plan psihicoemot ional, pe plan social si pe plan spiritual, astfel incat, dupã toate aceste interventii, calitatea vietii pacientului sã fie una cat mai bunã posibil, in limitele bolii, care, din pãcate, de cele mai multe ori, nu beneficiazã de tratament activ, de vindecare. Pentru publicul larg, ingrijirea paliativã am putea denumi-o drept o formã de ingrijire completã si complexã pentru pacientii care suferã de boli in general incurabile sau de boli cronice progresive, limitatoare de viatã, cu prognostic limitat. Aici, eligibile sunt bolile oncologice, cancerul, dupã cum toatã lumea bãnuieste, dar si boli nononcologice. Mã refer la boli degenerative neurologice, cum ar fi sclerozã, dementã, insuficiente cronice de organ, insuficientã cardiacã decompen satã, insuficientã renalã cronicã, boli pulmonare. Asta inseamnã ingrijirea paliativã. Este acea formã de ingrijire care castigã din ce in ce mai mult teren si in Romania, ea existand in alte tãri de multi ani inaintea noastrã.

– Cum s-a dezvoltat acest domeniu, al paliatiei, in Romania?

– Moldova cred cã este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Romaniei din punct de vedere al ingrijirii paliative. Aici mã refer pe multiplele planuri. În plan organizational, unde in judetele Moldovei existã unitãti de paliatie, stand mult mai bine fatã de Sud-Vestul tãrii, acolo unde harta ingrijirii paliative nu contine niciun fel de serviciu de ingrijire paliativã. Cand spun asta, inseamnã unitate cu paturi. Judetul Iasi are in jur de 522 de paturi pentru ingrijiri paliative. Este judetul cu cele mai multe paturi de ingrijiri paliative din Romania. Se estimeazã cã in Romania ar exista in jur de 1.800 de paturi pentru ingrijiri paliative. Aproape o treime se regãsesc la Iasi. Mai existã si in celelalte judete ale Moldovei. Nu stiu dacã existã judet ‘alb’. Cred cã doar Botosaniul nu are asa ceva. Suceava are mai multe spitale de paliatie si sectii in cadrul unor spitale publice. Judetul Neamt are asemenea spitale, Bacãu are. Vasluiul l-am lãsat, in mod special, la final, in aceastã enumerare. Si Vasluiul era, panã de curand, un judet ‘alb’ pe aceastã hartã, dar s-a produs un lucru pozitiv, asteptat de mult timp, in primul rand de pacienti si familiile acestora

Faptul cã s-a infiintat un spital de ingrjiri paliative la Vaslui, care are si paturi de internare de zi de oncologie, este un inceput extraor – dinar. Sigur, este un pas timid, tinand cont cã numãrul de paturi este mic, doar 18 paturi de paliatie si 14 de oncologie de zi, ceea ce este absolut insuficient pentru nevoia existentã.

– Sunt medici specialisti in Romania?

– Moldova are multi medici de paliatie. La Centrul Universitar Iasi au fost douã serii succesive in pregãtirea medicilor pentru doban – direa atestatului pentru ingrijiri paliative, care reprezintã, de fapt, o supraspecializare de aproxima – tiv doi ani. O grupã are aproximativ 15 medici. Noi, Iasiul, am avut 30 de cursanti. Fatã de celelalte regiuni, eram printre primii ca solicitãri si numãr de medici care au dorit sã urmeze aceastã supraspecializare, lucru remarcat de cãtre toti.

– Cati furnizori de ingrijiri paliative existã in prezent?

– Se estimeazã cã in Romania ar exista 100 de furnizori de ingrijiri paliative, incluzand si furnizorii care mai au si alte servicii. Este un lucru pozitiv. Toate par bune si frumoase. În schimb, un lucru care ne intere – seazã foarte mult, si acum vorbesc in calitate de reprezentant al Asociatiei Nationale de Îngrijiri Paliative, unde sunt vicepresedinte, este legat de calitatea serviciilor oferite de acesti furnizori. Dacã tot se dezvoltã anu – mite servicii, trebuie sã urmeze niste reguli, pentru a respecta protocoale, pentru a oferi anumite conditii, incepand cu cele hoteliere, norma – rea de personal, panã la medicatia care ar trebui sã existe, astfel incat serviciul sã fie unul de calitate.

– La Vaslui, ce ne puteti spune despre conditiile de la Recumed?

– S-a infiintat acest spital privat, Recumed, unde conditiile oferite sunt printre cele mai bune din tarã, fãrã sã exagerez. Am vãzut multe spitale de paliatie, atat in Romania, cat si in strãinãtate, si pot sã afirm cu cea mai mare responsabilitate cã ceea ce s-a construit aici a fost un lucru de foarte bunã calitate, care respectã, evident, toate normativele legale pentru functionarea unui spital. Tot ce s-a construit, dotãrile, conditiile hoteliere, grija pentru pacienti, personalul medical, se vede cã sunt de calitate, patronii avand o preocupare pentru calitatea serviciilor. Nu mã refer cã ar trebui sã fie lux, nu asta urmãreste un pacient, desi la Recumed conditiile sunt printre cele mai bune pe care le-am vãzut, comparativ cu alte spitale din Romania si chiar din strãinãtate, dar detaliile conteazã. Se spune cã fac diferenta.

– Existã si o poveste in spatele deschiderii spitalului Recumed…

– De cand am fost cooptat in acest proiect, din toamna anului 2017, spitalul incã nu era deschis. A fost deschis abia anul acesta, de o lunã. Desi era gata incã de la inceputul anului, el abia in luna mai a fost inaugurat ca atare, internandu-se primii pacienti. Aparent a fost o intarziere, insã grija pentru toate detaliile a condus la acest aspect. S-a dorit ca totul sã fie perfect. Chiar i-am spus la un moment dat managerului: ‘Domnule, hai sã incepem! Nu, cã mai am de fãcut curtea! Lãsati un pic curtea! Mai faceti pe parcurs. Toate sunt functionale, nu mai am rãbdare!’. Cu ceea ce am gãsit aici, pot spune cã suntem pe calea de a performa. Drumul este unul foarte bun, e sigur. Cred cã asa se poate construi o reputatie, o unitate cu servicii de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.