Finantãri nerambursabile pentru sase biserici si un ONG din Bârlad

1
402

În acest an, nu mai putin de sase lãcase de cult si o organizatie non-guvernamentalã din Bârlad vor putea primi bani de la bugetul local fie pentru lucrãri de consolidare si reabilitare, fie pentru derularea unor proiecte. Deja, luna trecutã, consilierii locali au alocat 142.500 lei pentru sase biserici si alti 7.500 lei pentru o asociatie.

Asa cum se intamplã peste tot in tarã, in urmã cu ceva timp, si in Barlad a fost aprobat Regula mentul privind regimul finantãrilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitãti nonprofit de interes local. În baza acestuia, in luna ianuarie, alesii locali au avizat favorabil solicitarea Asociatiei ‘Myosotis’, ONG infiintat in Barlad in urmã cu mai bine de 21 de ani, de a fi subventiontã de la bugetul local pentru a-si putea desfãsura activitatea in 2018. Vorbim despre Centrul de Zi pentru copii cu dizabilitãti ‘Casa Esme’ Barlad, un proiect prin care ‘Myosotis’ sprijinã 40 de copii cu autism cu varste intre 4-11 ani, din Barlad si imprejurimi, pentru care este nevoie de 7.000 lei/lunã. Suma este folositã pentru cheltuieli cu hrana persoanelor asistate, salariile, iluminatul, materialele sanitare si didactice folosite, precum si cu cheltuielile cu carburanti si lubrifianti. În expunerea de motive a proiectului respectiv, se preciza cã ‘pentru a veni in sprijinul asociatiilor si fundatiilor de acest profil, autoritatea publicã localã trebuie sã intervinã in sustinerea activitãtii lor. Cu o alocare minimã de fonduri de la bugetul local se poate sustine desfãsurarea, si ceea ce este mai important, continuarea desfãsurãrii activitãtilor asociatiilor si fundatiilor cu un rol important in asistenta socialã’.

Cine va primi subventii?

Ulterior, bisericile si asociatiile interesate s-au putut inscrie in vederea calificãrii pentru obtinerea de subventii de la bugetul local, ieri, primãria afisand rezultatele selectiei dosarelor depuse in cadrul programului de finantare nerambursabilã alocatã de la bugetul local pentru activitãti nin-profit de interes local. Pe listã figureazã 12 entitãti interesate, insã urmeazã ca, in cursul acestui an, sã primeascã finantãri doar sapte dintre ele, adicã doar cele care au intrunit minimum 60 de puncte. Astfel, la rubrica ‘servicii religioase’, au fost aprobate sase din cele zece dosare depuse. Este vorba despre Parohia ‘Sfintii Trei Ierarhi I’ (80 puncte), Parohia ‘Sfantul Dumitru’ (87 puncte), Parohia ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ (85 puncte), Parohia ‘Vovidenia’ (65 puncte), Parohia ‘Sfantul Apostol Andrei’ (90 puncte) si Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ (74 puncte). Nu au intrunit numãrul de puncte Parohia ‘Domneascã I’ (51 puncte), Parohia ‘Sfantul Gheorghe’ (50 puncte) si Parohia ‘Sfintii Trei Ierarhi II’ (14 puncte), iar dosarul Bisericii Catolice a fost respins. La rubrica ‘Tineret’, a fost depus si admis un singur dosar, respectiv cel al Asociatiei ‘Bunã Ziua, Copii din Romania’ (80 puncte), in timp ce, la rubrica ‘Asistentã socialã’, dosa rul depus de Filiala ‘Sfantul Stefan’ a Ligii Nationale a Organi zatiilor cu Personal Handicapat din Cooperatia Mestesugãreascã a fost respins.

Si în iunie s-au dat bani

Trebuie spus cã, tot in baza Regulamentului privind regimul finantãrilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitãti nonprofit de interes local, in iunie, consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 142.500 lei pentru sase biserici si a sumei de 7.500 lei pentru o asociatie. Din randul bisericilor, beneficiare au fost Parohia ‘Sfintii Trei Ierarhi I’ (25.000 leipentru constructia casei parohiale), Parohia ‘Vovide nia’ (11.500 leipentru proiectul de restau rare a bisericii), Parohia ‘Sfantul Apostol Andrei’ (31.000 leipentru continuarea lucrãrilor de constructie a bisericii), Parohia ‘Sfantul Dumitru’ (28.000 leipentru lucrãrile de consolidare si restaurare a bisericii), Parohia ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ (27.000 leipentru continuarea lucrãrilor de constructie a bisericii) si Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ (20.000 leipentru lucrãrile de consolidare si restaurare a bisericii). Nu in ultimul rand, tot in iunie, s-a aprobat si alocarea sumei de 7.500 lei cãtre Asociatia ‘Bunã Ziua, Copii din Romania’, pentru organizarea si desfãsurarea proiectului ‘Prezent in comunitatea mea’.

1 COMENTARIU

  1. –Lipsa unei colaborari.,a unui studiu de fezabilitate, impact social,a bonitatii, contributii la bugetul local,dezvoltare de resurse umane ,duc de multe ori la descurajare si strategia -sanselor egale –esueaza.
    Asa ca, inainte de a se emite un document ,de utilitate publica ,acesta nu va avea sustenabilitate de lunga durata ,fara a tine cont de de aceasta analiza 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.