Economia judetului, pe caiet!

0
1045

Nu mai putin de 2.823 de firme din judetul Vaslui sunt nglodate n datorii. La finalul lunii iunie 2018, societtile aveau restante de 47,91 milioane lei la Fisc. Agentii economici din constructii, agricultur si comert au cele mai mari restante si, din cauza acestora, au renuntat s mai contracteze credite bancare. Lipsa de finantare este dublat de o criz acut de fort de munc. n consecint, 510 firme si-au suspendat activitatea doar n primele patru luni ale anului.

Sute de firme din judetul Vaslui au obligatii fiscale neachitate la bugetul consolidat al statului. Potrivit datelor Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Vaslui, la 30 iunie 2018, nu mai putin de 2.823 de contribuabili persoane juridice aveau datorii totale de 47,91 milioane de lei. Pe bugete, situatia se prezint astfel: 27,67 milioane de lei – arieratele bugetului de stat, cu o pondere de 57,76% in total arierate, urmate de restantele bugetului asigurrilor sociale de stat – 14,08 milioane de lei, cu o pondere de 29,4% in total arierate. De asemenea, 5,72 milioane de lei reprezint datorii inregistrate la bugetul asigurrilor sociale de sntate, cu o pondere in totalul arieratelor de 11,94%, iar suma de 431 mii lei reprezint restante la bugetul asigurrilor pentru somaj, cu o pondere de 11,94% in total arierate. Nelu Sava, directorul AJFP Vaslui, a precizat c valoarea arieratelor bugetare esalonate la plat este de 15,60 milioane de lei, in timp ce o suma de 24,16 milioane de lei se afl in procedura de executare silit. ‘Domeniile de activitate din care fac parte persoanele juridice ce detin arierate ale bugetului consolidat al statului sunt constructii, prestri servicii, agricultur, industrie usoar, comert cu amnuntul’, a detaliat Nelu Sava.

Firmele nu se mai mprumuta

n timp ce populatia continu s se imprumute cu sume semnificative de la bncile comerciale, opera torii economici din judetul Vaslui au inghetat practic creditarea. n luna aprilie 2018, din cele 1.082 milioane de lei credite totale curente in judetul Vaslui, gospodriile populatiei au credite de 691,5 mili oane lei. n aceeasi lun, agentii economici din judet aveau deschise credite in valoare total de 441,7 milioane lei. Viteza cu care se imprumut persoanele fizice este foarte mare fat de luna martie 2018: gospodriile populatiei au cu credite mai mari cu 8 milioane de lei. n schimb, persoanele juridice au pmas la acelasi nivel de creditere, in valoare total de 441 milioane de lei. Comparativ cu inceputul anului curent, decalajul dintre firme si populatie in ceea ce priveste credi – tarea este mult mai mare. Gospodriile populatiei au imprumutat mai mult cu 16 milioane de lei fat de luna ianuarie 2018, cu un ritm de crestere al imprumuturilor cu 4 milioane de lei pe lun. Raportat la aceeasi perioad de timp, creditele solicitate institutiilor financiare de ctre societtile comerciale a crescut cu numai 1 milion de lei. ‘ntreprinderile nu se imprumut, pentru c nu mai sunt lucrri de investitii. Oamenii de afaceri nu sunt preocupati s fac credite pentru finalizarea unor proiecte, nu au in perspectiv demararea altor proiecte. De asemenea, firmele nu sunt interesate nici de achizitionarea de echipamente moderne de lucru, pentru c nu au ce face cu o astfel de infrastructur, a explicat fenomenul Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui. 510 firme din judetul Vaslui au iesit de pe piat in primele patru luni ale acestui an. Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului, 114 firme au fost suspendate, 84 au fost dizolvate, in timp ce 312 au fost radiate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.