Unde este apã, tevile sunt stricate, iar unde sunt echipamente, nu este apã!

0
143

Din cauza infrastructurii rudimentare, fermierii din judetul Vaslui nu reusesc sã irige culturile agricole. Cu toate cã ANIF le livreazã apã gratuit din Prut, fermierii din amenajarea Albita – Fãlciu nu udã pentru cã antenele (tevile de sub pãmânt care duc apa de la pompele de presiune la hidrant) sunt stricate. În schimb, în amenajarea de la Mânjesti, producãtorii au echipamente de udare, însã nu au apã, deoarece responsabilii de la Apele Române au golit acumulare Mânjesti.

În timp ce sectorul agricol se confruntã cu o secetã persistentã, fermierii vasluieni nu reusesc sã irige culturile de pe suprafetele amenajate. În acest an, in judetul Vaslui s-au udat doar 341 hectare de teren: 184 hectare de sfeclã, 64 de grau, 56 hectar cu porumb si 37 hectare cu floareasoarelui. În amenajarea Albita – Fãlciu sunt administrate pentru irigatii circa 17.000 de hectare, iar din cele 7 organizatii ale utilizatorilor de apã pentru irigatii, doar 3 au solicitat apã pentru udare. Anton Cezar, directorul Administratiei Nationale pentru Îmbunãtãtiri Funciare (ANIF) Vaslui, spune cã doar la cererea organizatiilor sunt umplute cu apã canalele de irigatii. ‘Noi tragem apã din Prut si o dãm gratis organizatiilor de fermieri. De la pompele de punere sub presiune, organizatiile utilizatorilor de apã trebuie sã plãteascã doar curentul, o facturã care nu este scumpã. Problema lor este la antene, adicã tevile subterane care duc apa de la pompe panã la hidranti. Fermierii au utilizat fonduri europene pentru reabilitarea statiilor de pompare si a altor echipamente de udare, dar nu au pus accentul pe antene. Conductele fiind vechi, se sparg in pãmant, iar fermierii nu pot uda. Unii mai carpesc antenele stricate, insã nu au posibilitatea de a duce apa de la statiile de punere sub presiune la hidranti’, a explicat Cezar Anton. Fermierii au la dispozitie, in prezent, mãsura 4.3. pe fondurie europene, iar organizatiile pot accesa fonduri de un milion de euro pentru repararea pompelor, inlocuirea antenelor si achizitionarea altor echipamente. Desi costurile pentru irigatii nu sunt mari, lipsa infrastructurii face ca sistemul de irigatii sã nu functioneze. Din cele circa 17.000 de hectare din amenajarea Albita – Fãlciu, organizatiile fermierilor au contractat in jur de 13.000 hectare, din care irigã intre 2.000 si 3.000 de hectare. Dacã fermierii din amenajarea Albita – Fãlciu nu au infrastructurã de udare, in amenajarea de la Manjesti fermierii au echipament pentru irigarea celor 595 hectare, insã nu au apã, deoarece Apele Romane a golit acumularea de la Manjesti. Cat priveste situatia din teren, lipsa precipitatiilor din ultimele sãptãmani este pe cale sã compromitã sever sectorul agricol. Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui, a spus cã a plouat foarte putin in ultimele zile si este o mare nevoie de apã in agriculturã. ‘A plouat foarte pubtin in judet, intre 3 si 5 litri/metrul pãtrat. Situatia nu s-a schimbat deloc. Este anuntat pentru Moldova un cod galben de precipitatii; sperãm cã vom avea parte de ploaie’, a spus Gigel Crudu.

Culturi afectate

În prezent, in judet sunt semãnate cu rapitã circa 20.000 de hectare, iar culturile se prezintã foarte prost. Au rãsãrit rar incã din toamna anului trecut, iar acum o plantã are, in medie, trei pãstãi, cand ar fi trebuit sã aibã sute de pãstãi. Si la grau situatia este foarte rea, iar dacã nu avem precipitatii in perioada urmãtoare se va face o recoltã de 600 kilograme/hectar. Acum apare spicul, iar necesarul de apã este foarte mare pentru ca boabele sã se poatã dezvolta. Situatia este criticã si in ceea ce priveste culturile de primãvarã. Panã la aceastã datã a fost semãnat un procent de 85% din programul asumtat de fermieri, respectiv o suprafatã de 146.000 de hectare. Este vorba despre 83.000 de hectare semãnate cu porumb, 45.000 hectare cu floareasoarelui si alte culturi care se cultivã pe suprafete mai mici. Din cauza lipsei de apã din sol panã la o adancime de 25 centimetri, culturile nu rãsar uniform.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.