Semnele unui an agricol catastrofal

0
314

Seceta severã din ultimele sãptãmâni riscã sã falimenteze sectorul agricol vasluian. Lipsa acutã a apei din sol pânã la o adâncime de 30 centimetri afecteazã grav culturile de toamnã si de primãvarã în egalã mãsurã. Dacã în urmãtoarele zile nu plouã, productia medie la grâu din judet va fi catastrofal de micã, de 600 kilograme/ hectar! Afectate sever sunt si culturile de primãvarã, care rãsar foarte prost.

Lipsa precipitatiilor din ultimele sãptãmani este pe cale sã compromitã sectorul agricol din judetul Vaslui. Cu toate cã producãtorii agricoli au lucrat impecabil pãmantul si au respectat lantul tehnologic, acum se vãd in situatia ca investitiile lor sã fie dijmuite de secetã. În medie, administratorii exploa – tatiilor agricole au investit intre 3.000 si 4.000 de lei pentru infiintarea culturilor, aplicarea de ingrãsãminte chimice etc., bani care, dacã nu va ploua, se vor adãuga la capitolul pierderi. Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui, spune cã situatia din agriculturã este gravã, iar dacã in urmãtoarele zile nu plouã, pierderile vor fi importante. În prezent, in judet sunt semãnate cu rapitã circa 20.000 de hectare, iar culturile se prezintã foarte prost. Au rãsãrit rar incã din toamna anului trecut, iar acum o plantã are, in medie, trei pãstãi, cand ar fi trebuit sã aibã sute de pãstãi. ‘Si la grau situatia este foarte rea; dacã plouã zilele acestea, vom avea o productie de 2.500 kilograme/hectar. Însã, dacã nu avem precipitatii in perioada imediat urmãtoare, vom avea doar 600 kilograme/hectar. Acum apare spicul, iar necesarul de apã este foarte mare pentru a creste boabele. Pãmantul de la rãdãcina plantelor este foarte uscat si nici noaptea nu mai cade rouã. Numai in situatia fermierilor sã nu fii acum. Dupã ce am avut rezerve bune de apã in sol, nu am crezut cã vom ajunge atat de repede in aceastã situatie. În ianuarie, rezervele de apã din sol erau de 2.700 metri cubi/hectrar, ceea ce reprezenta o rezervã de 300 metri cubi de apã/metrul pãtrat’, a spus Gigel Crudu. Din nefericire, perioadele de secetã puternicã nu pot fi depãsite apeland la sistemele de irigatii pentru udarea culturilor agricole. În acest an, in judetul Vaslui s-au udat doar 341 hectare de teren: 184 hectare de sfeclã, 64 de grau, 56 hectar cu porumb, 37 hectare cu floarea-soarelui. În amenajarea Albita – Fãlciu sunt administrate pentru irigatii circa 18.000 de hectare, iar din cele sapte organizatii ale utilizatorilor de apã pentru irigatii, doar trei au solicitat apã pentru udare. Este vorba despre organizatiile din Doniceasa (54 hectare), Vetrisoaia (157 hectare) si Berezeni (132 hecatre). ‘Starea de vegetatie a culturilor de toamnã a fost bunã panã in urmã cu cateva zile. Nu am mai avut ploi deloc in ultima perioadã, iar unde au mai fost precipitatii, acestea au fost foarte slabe, de 2 – 10 litri/metrul pãtrat. Situatia culturilor de toamnã este grea, acum sunt in crestere si au nevoie de foarte multã apã. Lipsa apei din sol intarzie cresterea plantelor, cu pierderi insemnate de productie’, a explicat Gigel Crudu. Situatia este criticã si in ceea ce priveste culturile de primãvarã. Panã la aceastã datã a fost semãnat un procent de 85% din programul asumat de fermieri, ceea ce inseamnã o suprafatã de 146.000 de hectare. Este vorba despre 83.000 de hectare semãnate cu porumb, 45.000 hectare cu floarea-soarelui si alte culturi care se cultivã pe suprafete mai mici. ‘Culturile de primãvarã nu rãsar uniform, din cauza lipsei de apã din sol. În urma deplasãrii din teren si analizei studiilor pedologice realizate, am constat cã panã la o adancime de 25 centimetri solul este uscat, iar in profunzime este umed. La culturile de primãvarã este nevoie de apã la suprafatã, iar prin capilaritate, sã se dezvolte plantele. La culturile de toamnã, plantele au rãdãcinile mai adanci, dar nu trec de 30 centimetri, unde sunt rezervele de apã. Sperãm sã avem precipitatii cat mai curandî, a mai spus Gigel Crudu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.