Multe credite, zero investitii!

0
355

Bncile comerciale din judetul Vaslui au schimbat macazul n ceea ce priveste creditarea. n timp ce mprumuturile populatiei cresc de la o lun la alta, operatorii economici au stagnat creditarea. n anul 2018, populatia a ncasat de la bnci 16 milioane de lei, n timp ce operatorii economici, doar 1 milion. Dac n cazul populatiei creditele sunt orientate pentru acoperirea unor goluri financiare mai vechi sau pentru achizitii noi, firmele nu mai solicit credite pe fondul lipsei proiectelor de investitii.

Piata financiar de la nivelul judetului Vaslui are o evolutie extrem de interesant. n timp ce populatia continu s se imprumute de la bncile comerciale cu sume semnificative, operatorii economici au inghetat practic creditarea. Potrivit datelor Bncii Nationale a Romaniei (BNR), motorul cresterii economice locale il reprezint consumul populatiei, in timp ce tranzactiile financiare din spatiul economic stagneaz. n luna aprilie 2018, din cele 1.082 milioane de lei credite totale curente in judetul Vaslui, gospodriile populatiei aveau credite de 691,5 milioane lei. Din aceste imprumuturi, persoanele fizice au alocat pentru consum 427,1 milioane de lei, iar pentru achizitionarea de locuinte, 248,6 milioane lei. Potrivit datelor BNR, in aceeasi lun, agentii economici din judet aveau deschise credite in valoare total de 441,7 milioane lei. Viteza cu care se imprumut persoanele fizice este foarte mare, fat de luna martie 2018, gospodriile populatiei au credite cu 8 milioane de lei mai mari. n schimb, persoanele juridice au rmas la acelasi nivel de creditere, in valoare total de 441 milioane de lei. Comparativ cu inceputul anului curent, decalajul dintre firme si populatie in ceea ce priveste creditarea este cu mult mai mare. Gospodriile populatiei au imprumutat mai mult cu 16 milioane de lei fat de luna ianuarie 2018, cu un ritm de crestere al imprumuturilor cu 4 milioane de lei pe lun. Raportat la aceeasi perioad de timp, creditele solicitate institutiilor financiare de ctre societtile comerciale a crescut cu numai 1 milion de lei.

Firmele nu au de lucru

Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, a spus c populatia judetului are o mare foame de bani si face imprumuturi pentru a acoperi o parte din golorile financiare anterioare. Cum o mic sum de bani este orientat spre noi achizitii, se poate spune c totusi nu avem de-a face cu o crestere a economiei bazate pe consum. ‘ntreprinderile nu se imprumut pentru c nu mai sunt lucrri de investitii. Oamenii de afaceri nu sunt preocupati s fac credite pentru finalizarea unor proiecte, nu au in perspectiv demararea altor proiecte. De asemenea, firmele nu sunt interesate nici de achizitionarea de echipamente moderne de lucru, pentru c nu au ce face cu o astfel de infrastructur’, a spus Ionel Constantin.

Municipiul Vaslui, fruntas la investitii

Patronatul este nemultumit de faptul c numai in acest an Codul Fiscal a fost modificat deja de sapte ori, iar intreprinztorii sper c la urmtoarele modificri s fie consultati. Tocmai pentru a debloca actuale situatie din economie, este binevenit o larg consultare intre oamenii de afaceri si reprezentantii autorittilor locale. O dezvoltare economic bazat doar pe consum nu este viabil. Avem nevoie de investitii, avem nevoie de proiecte europene. La nivel national, absobtia fondurilor comunitare este de 17,2%. Sunt domenii, cum ar fi agricultura, unde atragerea fondurilor este de circa 20%. Sunt importante investitiile, iar acordarea unor ajutoare de minimis pentru investitori de ctre primriile din Vaslui si Barlad este un lucru foarte bun. Firmele care vor primi facilittile vor deschide fronturi de lucru si vor crea locuri de munc. n acest moment, municipiul Vaslui este port-drapelul investitiilor din judet. Vasluiul a atras bani si a inceput s devin un adevrat oras european’, a mai spus Ionel Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.