Liberalii vor proces cu RADEF, pentru preluarea cinematografelor!

0
450

Liberalii din CL Vaslui solicit municipalittii m – suri transante pentru preluarea celor dou cinematografe din centrul ora su – lui. Dup modelul de succes al Primriei Iasi, care a reusit s preia trei sli de cinema, liberalii ndeamn Primria Vaslui s actioneze inclusiv n instant pentru cstigarea cldirilor. La nceputul anului 2016, proprietarul slilor, RADEF, si-a dat acordul pentru preluarea cinematografelor de ctre autorittile locale. Ulterior, regia s-a rzgndit, iar cele dou cldiri au r mas n continuare n paragin.

Consilierii liberali din Consiliul Local (CL) Vaslui au cerut in ultima sedint rezolvarea problemei celor dou cinematografe din centrul orasului. Liberalii au dat ca exemplu de bune practici Primria municipiului Iasi, care a reusit s preia in administrare trei sli de cinema. ‘Primria Iasi a reusit s rezolve probleme a trei cenematografe, in timp ce noi am demarat operatiunea de preluare a unui cinema, iar acum nu mai stim care este situatia. Ar trebui s facem mai mult, iar dac este nevoie, s mergem in instant pentru a prelua in administrare cele dou sli de cinema. Cldirile acestea se distrug, sunt focare a multe rele in comunitatea noastr, este ru pentru cetteni’, a spus Valentin Dragomir, consilier PNL. Eduard Lctusu, secretarul Primriei Vaslui, a explicat c cine matrograful ‘Independenta’ trebuie s fie deja preluat si s fie finalizat protocolul de predareprimire. ‘Institutia abilitat, care are in patrimoniu acest cinematograf, ne-a spus c nu sunt indeplinite conditiile legale pen tru preluarea cinematogra fului. Rma ne ca, pe viitor, s incheiem acest parteneriat’, a explicat Eduard Lctusu. Valentin Drago mir a insistat si a adugat c trebuie identificate si alte posibi litti pentru a se interveni si a prelua cele dou sli de cinematograf.

RADEF s-a razgndit

La inceputul anului 2016, Regia Autonom de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) sia dat acordul de principiu pentru protocolul de preluare a celor dou cinematografe de ctre autorittile locale. Pentru parafarea protocolului, conduce rea RADEF a solicitat CL Vaslui s formuleze o hotrare in acest sens. ‘Am fcut cerere pentru preluare, am aprobat-o in CL, asa cum ni s-a cerut, ins apoi am primit un aviz negativ din partea celor de la RADEF’, a spus Dragos Cazacu, viceprimarul municipiului Vaslui. n luna ianuarie 2016, CL Vaslui a aprobat preluarea in administrare a cinematografului ‘Independenta’. Dup votul dat de consilierii locali, cinematograful urma s treac din proprietatea privat a statului si administrarea ‘Romania Film’ in proprietatea municipiului Vaslui. Consilierii locali au avut de ales intre cele dou propuneri formulate in comisiile de specialitate: preluarea doar a cinematografului Independenta sau a ambelor cinematografe. La vremea respectiv, Valeriu Caragat, consilier PSD, spunea c cele dou cinematografe (‘Independenta’ si ‘Modern’) au fost lsate in paragin, iar cldirile sunt intr-un proces accelerat de degradare. ‘n comisii au fost discutii s prelum cele dou cinematografe. Cinematograful ‘Independenta’ este legat de un bloc de locuinte si, fiind o cldire mai nou, ar fi bine s ne dozm efortul financiar pentru a prelua acest cinematograf. Apoi, in functie de rezultatele obtinute, s il prelum si pe al doilea’, spunea Valeriu Caragat.

Istoricul celor doua cinematografe

Potrivit OG nr. 39/2005, cinematografele ‘Independenta’ si ‘Modern’ din municipiul Vaslui se afl in proprietatea privat a statului si in administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF)’Romania Film’. n anul 2008, Parlamentul a aprobat Legea nr. 303, act normativ care ddea posibilitatea trecerii imobilelor respective, cu tot cu terenurile aferente, in domeniul public al unittilor administrativ-teritoriale si in administrarea autorittilor locale. Preluarea cldirilor se putea face cu conditia mentinerii destinatiei initiale, adic s rman cinematografe. ‘n cazul in care se constat nerespectarea de ctre reprezentantii autorittilor administratiei publice locale a obligatiilor ce le revin conform protocoalelor de preluare incheiate, precum si conform prevederilor prezentei legi, Ministerul Culturii si Cultelor va initia procedurile necesare pentru trecerea respectivelor imobile din domeniul public local in domeniul privat al statului’, se prevede in actul normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.