Liberalii au castigat paternitatea ajutorului de minimis

0
335

Acordarea unui ajutor de minimis oamenilor de afaceri a provocat discutii aprinse n Consiliul Local Vaslui. Liberalii au reprosat executivului c nu a mentionat n preambulul documentului demersurile fcute consilierii opozitiei n acest sens. Mai mult, ei au propus un amendament prin care s fie corectat expunerea de motive. Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, si-a asumat eroarea de a nu fi mentionat si demersurile opozitiei, iar preambulul la ajutorul de minimis va fi completat.

Liberalii din Consiliul Local (CL) Vaslui au castigat paternitatea hotrarii privind acordarea unui ajutor de minimis pentru oamenii de afaceri. La discutiile despre proiectul de hotrare ce au avut loc in ultima sedint a CL, liberalii s-au artat nemultumiti de faptul c nu au fost mentionati printre initiatorii acordrii unor facilitti mediului economic local. Sorin Radu, consilier PNL, a salutat adoptarea ajutorului de minimis pentru investitori si a precizat c PNL a solicitat inc din anul 2015 acordarea unui sprijin investitorilor. Cererea liberalilor a fost formulat din nou si in 2016, inclusiv in luna noiembrie, cand au fost aprobate taxele si impozitele locale. Dac deschidem usa invesitorilor, situatia din oras se va schimba, inclusiv situatia incasrilor de la bugetul local. Dup interventiile noastre din 2016, lucrurile nu s-au schimbat si, din luna octombrie a aceluiasi an, am inceput s lucrm noi la un proiect de hotrare. Am discutat cu reprezentantii mediului de afaceri si spun c am fcut un lucru bun. n decembrie 2017 am depus un proiect privind ajutorul de minimis si vedem c 85% din proiectul fcut de noi se regseste in documentul supus spre aprobare astzi. M intreb, de ce in preambulul proiectului nu au fost prinse si eforturile fcute de consilierii locali din opozitie. Nu trebuie s fim nominalizati?! Este foarte bun acest demers, pentru c Vasluiul sufer din punct de vedere economic. Ar fi trebuit s ne adunm la masa negocierilor inc din anul 2015, a spus Sorin Radu.

Cerinte prea mari pentru investitori

Marius Arclanu, consilier PNL, a adugat c proiectul este binevenit si acesta este o initiativ a colegului sau, Sorin Radu. ‘La Barlad, este de doi ani un astfel de ajutor de minimis si, din pcate, nu a venit nici un investitor. Sperm ca in anul 2020 s avem mcar dou firme care s fi creat 10 locuri de munc, dar nu cred. Este prea mare cerinta de a crea cinci locuri de munc, pentru investitorii care vor s beneficieze de aceste facilitti’, a spus Mariu Arcleanu. Eugen Bot, directorul economic al Primriei Vaslui, a spus c au fost discutii mai vechi legate de proiectul de acordare a unui ajutor de minimis, municipalitatea incepand lucrul la initiativ din luna mai 2017. ‘Dumneavoastr ati depus in luna decembrie 2017 proiectul de hotrare. Sunteti coinitiatori la acest proiect, dac dumenavoastr doriti. n proiectul dumneavoastr se specifica obligativitatea crerii a 20 locuri de munc. Regulamentele europene prevd ca s fie lansate minim 5 locuri de munc’, a explicat Eugen Bot.

Expunerea de motive va fi corectata

Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, a spus c stie despre demersurile liberalilor. ‘V-am spus c suntem de acord cu initiativa, dar urma s obtinem avizele necesare. Ajutorul de minimis este insuficient pentru a ne dezvolta, acum avem legea parteneriatului public-privat si se vor realiza alte obiective. Vom acorda si alte facilitti pentru investitori, care s fie in cadrul legal; nu trebuie s ne pozitionm contra regulamentelor europene. A fost o scpare in preambul si nu s-a precizat si de initiativa dumeavoastr din decembrie’, a declarat Pavl. Radu Sorin a intervenit din nou si a propus ca s fie votat un amendament prin care s se fac completarea necesar in preambulul la proiectul de hotrare. Consilierul PSD, Alin Negrutiu le-a a reprosat liberalilor c prin aceast solicitare fac un joc de imagine si nu sunt interesati de mediul de afaceri. Vasile Pavl a luat cuvantul si a clarificat situatia. ‘Nu aveti ce supune la vot! Completez sub semntura mea aceast notificare. mi asum eroarea fcut de a nu trece tot demersul fcut. Vom corecta expunerea de motive cu demersurile corecte, a conluzionat Pavl.

Nu ntelegem de ce o idee bun trebuie confiscat” si prezentat ca fiind a PSD

Tudor Polak, presedintele Organizatiei Municipale PNL Vaslui, a reactionat prompt. n ciuda faptului c, spune liderul liberal, evit s se pronunte ‘in probleme legate de functionarea Consiliului Local’. ‘Avem grup propriu in legislativul local, format din colegi foarte activi si in comisii, si in plen, pe toate problemele care tin de administrarea municipiului Vaslui. De aceast dat, m vd nevoit s intervin public si s atrag atentia cettenilor municipiului Vaslui cu privire comportamentului cel putin ciudat al primarului municipiului Vaslui, domnul Vasile Pavl. Joi, 24 mai, in sedinta Consiliului Local Vaslui a fost dezbtut si votat proiectul de hotrare privind ajutorul de minimis pentru stimularea investitiilor si crearea de noi locuri de munc. Schema de ajutor a primit aviz din partea Consiliului Concurentei, iar Primria Vaslui a notificat Consiliul Judetean si Institutia Prefectului cu privire la intentia de a implementa acest ajutor financiar bine venit. Pan aici, toate bune si frumoase. Este ludabil c Primria, prin primarul PSD Vasile Pavl, vrea s acorde, in perioada 2019-2020, facilitti fiscale de cateva sute de mii de euro. Mai putin ludabil este faptul c pesedistii au vrut s treac sub tcere faptul c aceast initiativ apartine grupului PNL din CL Vaslui, mai precis colegului nostru Sorin Radu. Membrii PSD, in frunte cu domnul primar, au admis intr-un tarziu acest lucru, numai dup ce le-am atras atentia. Nu intelegem de ce o idee bun, venit s sprijine mediul de afaceri si crearea de noi locuri de munc, trebuie ‘confiscat’ si prezentat ca fiind a PSD. V-ati grbit degeaba, domnilor, proiectul colegului nostru nu este Pilonul II de pensii! Personal, nu m deranjeaz ca domnul Vasile Pavl s-si asume paternitatea tuturor proiectelor initiate in CL. Dac doreste si acest lucru este in beneficiul vasluienilor, isi poate trece numele si pe peretele Primriei. Ce m deranjeaz in schimb este faptul c, in ciuda importantei proiectului, acesta a fost tinut cateva luni ‘la sertar’, fiind ulterior scos si, dup o ‘cosmetizare’ superficial, prezentat ca fiind opera PSD’, a spus Tudor Polak. Presedintele PNL Vaslui ii asigur pe cettenii municipiului Vaslui c va continua, prin resprezentantii si in consiliile locale, ‘s ofere cele mai corecte si bune solutii pentru imbunttirea nivelului de trai al cettenilor’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.