n noul an scolar, tot lapte, corn si mere

1
569

Desi avea de ales ntre diverse sortimente de fructe si legume, ultimele sub form de salate, pe care scolarii vasluieni s le primeasc n urmtorul an scolar n cadrul Programului pentru scoli al Romniei, conducerea Consiliului judetean Vaslui a optat doar pentru distribuirea de mere. n rest, elevii vor avea parte de aceleasi produse lactate si de panificatie ca pn acum. Ct despre distribuirea de miere de albine ctre elevi, desi legea initiat de senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru a fost aprobat, se caut sursa de finantare!

Zilele trecute, CJ Vaslui a adoptat, in unanimitate si fr vreo discutie, Hotrarea nr. 89/2018 privind aprobarea listei de produse care se vor distribui si a msurilor educative care se vor implementa in judetul Vaslui in cadrul Programului pentru scoli a Romaniei, in anul scolar 2018 – 2019. Este vorba de produsele pe care le vor primi scolarii vasluieni, si care pan acum erau cuprinse in cele dou programe guvernamentale, ‘Laptele si cornul’ si ‘Mere in scoli’. Dac in ceea ce priveste produsele lactate si cele de panificatie destinate elevilor, noul program pentru scoli nu a venit cu vreo modificare, la categoria fructe si legume, conducerea CJ ar fi putut opta intre diverse sortimente. Astfel, elevii ar fi putut primi chiar si pere, struguri de mas, prune, dar si legume sub form de salate: morcov, pstarnac, telin rdcin, sfecl rosie, ardei gras ori castraveti proaspeti, mai hrnitoare si poate mai apetisante decat obisnuitele mere ‘de categoria I’. n schimb, conducerea CJ a optat tot pentru mere, pe motiv c acestea ar putea fi achizitionate si distribuite la nivel local. Trebuie spus c, anul trecut, pentru achizitionarea produselor lactate si de panificatie destinate elevilor s-au cheltuit, la nivelul judetului Vaslui, peste 8,3 milioane de lei plus TVA, iar pentru mere, peste 1 milion de lei, bani alocati de la bugetul de stat. Prin acelasi Program pentru scoli al Romaniei se aloc sume importante pentru organizarea, la nivelul unittilor de invtmant, a unor activitti de popularizare a consumului de legume si fructe si de produse lactate naturale in randul elevilor. Printre actiunile propuse sunt vizite la ferme pomicole ori legumicole, sau unitti de producere sau procesare a laptelui, la zilele recoltei, expozitii, targuri, si alte activitti similare, dar si organizarea de concursuri tematice, zile tematice, activitti practice educative legate de consumul de fructe, legume, lapte si produse lactate, inclusiv cu degustarea de astfel de produse, si acordarea de premii. Ultimele astfel de activitti enumerate mai sus ar fi avut poate un ecou mai mare in randul elevilor, ins, probabil, organizarea lor ar fi adus prea mult btaie de cap. De aceea, conducerea CJ Vaslui a decis s se rezume doar la organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole, sau la centre de producere a laptelui si/sau unitti de procesare a laptelui. Bine c e vorba doar de vizite, nu si de munc patriotic, cum mai fceau candva elevii si nu doar ei!

1 COMENTARIU

  1. Rugam Consiliul Judetean Vaslui (platiti regeste din bani nostri publici) sa toarne piatra pe drumul judetean 242 B (Releu) din comuna Malusteni si acesti cetateni platesc taxe si impozite in fiecare an iar de votat au tot votat cu PSD .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.