Cinci brldeni au ajuns n spital cu toxiinfectie alimentar dup ce au consumat cas de oaie cumprat din piat, de la niste ciobani care, fr s stie, erau infectati cu Staphylococcus aureus. Nu este un caz singular, anul trecut, tot la Brlad, minile murdare ale unor cofetrese au infectat cu enterobacteriaceae nu mai putin de 27 de persoane, majoritatea copii, care au consumat prjituri.
Nerespectarea celor mai elementare norme de igien din partea unor productori ori vanztori de produse alimentare se pot rsfrange asupra cumprtorilor, deveniti fr voie victime colaterale. Cel mai recent astfel de caz s-a intamplat la Barlad, pe 19 mai, cand cinci persoane, din care trei membri ai aceleiasi familii, cu varste intre 15 si 64 de ani, au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentar dup ce au consumat cas de oaie cumprat de la piat. Sesizate, atat Directia de Sntate Public (DSP), cat si Directia Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui (DSVSA) au deschis anchete epidemiologice pentru descoperirea sursei focarului de toxiinfectie alimentar. Dup ce au prelevat mai multe probe, inclusiv de la pacienti, inspectorii DSP au reusit s afle sursa: Staphylococcus aureus, cu care erau infectati cei doi productori de cas. ‘n data de 19.05.2018, incepand cu ora 13.00, s-au prezentat la Sectia Boli Infectioase a Spitalului Municipal de Urgent ‘Elena Beldiman’ Barlad 5 persoane care prezentau urmtoarea simptomatologie: greturi, vrsturi multiple, scaune semiconsistente, colici abdominale, stare general influentat. Alimentul comun consumat de cei 5 pacienti a fost cas de oaie cumprat in data de 19.05.2018, dimineata, din Piata ‘1 Mai’ din Barlad, de la o familie din satul Ghermnesti, comuna Banca, judetul Vaslui, cu form de organizare ‘stan’ si care detine document de inregistrare pentru vanzarea cu amnuntul (eliberat de DSVSA). n urma analizrii probelor recoltate de la familie (teste de sanitatie, exudate nazale si faringiene, probe alimenatre si probe de ap), s-a concluzionat c agentul etiologic incriminat este Staphylococcus aureus, acesta fiind izolat din exudatul nazal recoltat de la cei doi operatori, amprenta palmar si tifonul in care era pus la scurs casul. Enterotoxina stafilococic s-a detectat si in probele de cas prelevate de ctre DSVSA Vaslui’, a anuntat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui. Celor doi operatori li s-a pus in vedere s se prezinte la medicul de familie pentru aplicarea tratamentului conform antibiogramei, urmand ca, dup terminarea tratamentului s se verifice starea de purttor de stafilococ in laboratorul DSP Vaslui. Ciobanii nu vor mai avea voie s produc si s comercializeze produse decat numai dup confirmarea faptului c nu sunt purttori de Staphylococcus aureus. Din fericire, cazul nu a avut urmri grave, pacientii imbolnviti de mainile murdare ale ciobanilor fiind externati dup doar cateva zile.